Hovedinnhold

Trump og Sanders vant klart i New Hampshire

• Rubio: – Jeg er skuffet
• Clinton ringte Sanders for å gratulere

MANCHESTER (VG) Outsiderne Bernie Sanders og Donald Trump feide rivalene av banen i New Hampshire.

– Takk New Hampshire. Clinton ringte og var veldig elskverdig i sine gratulasjoner, sa Bernie Sanders (74) i sin seierstale fra Concord i New Hampshire. 

Nattens valgvake var som natt og dag fra thrilleren i Iowa, der det lenge var dødt løp mellom Sanders og Hillary Clinton. Til slutt var det Clinton som gikk seirende ut, etter at flere valgdistrikter slo mynt og kron.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

I natt var det aldri noen tvil om at Sanders kom til å vinne.

– Det som startet i Iowa og som ble bekreftet her i kveld er ikke mindre enn begynnelsen av en politisk revolusjon, sa den selverklærte sosialdemokraten.

– Er dere klare for en radikal idé? Sammen skal vi skape en økonomi for oss alle, ikke for den øverste 1 prosenten, sa han, og gjentok sine løfter om å øke minstelønnen, gratis høyere utdanning og gratis, offentlig helseforsikring for alle, fortsatte han.

Giæver kommenterer: Ny stat, nye regler

– Så vakkert

Like etterpå gikk Donald Trump (69) på scenen i en bankettsal i New Hampshires største by, Manchester.

– Så vakkert, var hans første ord da han så folkemengden som hadde møtt opp for å hylle ham og fortsatte med slagordet:

– Vi skal gjøre Amerika storslåtte igjen.

Talen inneholdt de vanlige lovnadene fra eiendomsmogulen.

– Vi skal gjenreise forsvaret vårt. Det skal bli så stort og så sterkt at ingen – ingen – vil utfordre oss. Vi skal ta oss av krigsveteranene våre, de blir behandlet så forferdelig, sa Trump, flankert av sin kone og sine barn.

– Og vi skal knuse IS, la han til.

<p>HYLLET: Vermont-senator Bernie Sanders ble hyllet i Concord, New Hampshire. Her sammen med kona. </p>

HYLLET: Vermont-senator Bernie Sanders ble hyllet i Concord, New Hampshire. Her sammen med kona. 

Foto: Jewel Samad, Afp

Med 91 prosent av de republikanske stemmene talt opp er resultatet så langt: 

<p>GRATULERT AV KONA: Republikaneren og Ohio-guvernør John Kasich havnet på andreplass etter Donald Trump. Her blir han gratulert av kona Karen.</p>

GRATULERT AV KONA: Republikaneren og Ohio-guvernør John Kasich havnet på andreplass etter Donald Trump. Her blir han gratulert av kona Karen.

Foto: Mary Schwalm, Reuters

1. Donald Trump: 35 prosent
2. John Kasich: 16 prosent
3. Ted Cruz: 12 prosent 
4. Jeb Bush: 11 prosent
5. Marco Rubio: 11 prosent
6. Chris Christie: 7 prosent
7. Carly Fiorina: 4 prosent
8. Ben Carson: 2 prosent

I Demokratenes leir er 81 prosent av stemmene talt opp:

1. Bernie Sanders: 59,9 prosent
2. Hillary Clinton: 38,5 prosent

Skuffet Rubio

Det kom ikke som noen overraskelse at Ohio-guvernør John Kasich (63) gjorde et bra valg. Han har lagt mye arbeid i å drive kampanje i delstaten, og har ligget høyt oppe på meningsmålinger den siste tiden. 

Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (62) var favoritt til å bli republikanernes nominerte presidentkandidat, men har skuffet stort. For ham var New Hampshire trolig vinn eller forsvinn, men han gjorde det bra i natt. 

Lest denne? Jeb Bush – fra favoritt til fallende stjerne

VG var tilstede på valgvaken til Florida-senator Marco Rubio (44), som gjorde et brakvalg i Iowa og havnet bare ett prosentpoeng bak Donald Trump. Den siste tiden har mange ment at Rubio er den mest sannsynlige til å bli republikanernes nominerte presidentkandidat, men i natt havnet han imidlertid langt ned på listen. 

– Jeg er skuffet i kveld, men jeg vil at dere skal forstå noe: Skuffelsen er ikke mot dere, det er meg. Jeg gjorde det ikke bra lørdag kveld, og det skal ikke skje igjen, sa han fra scenen på Radisson-hotellet i Manchester. 

I helgens tv-debatt ble Rubio overkjørt av New Jersey-guvernør Chris Christie. Da VG møtte Christie timer før valglokalene stengte sa han at han forventet å gjøre det bra. Tallenes tale viser imidlertid at han skuffet stort. 

<p>DÅRLIG DAG: Nominasjonsvalget i New Hampshire ble en skuffelse for Florida-senator Marco Rubio. </p>

DÅRLIG DAG: Nominasjonsvalget i New Hampshire ble en skuffelse for Florida-senator Marco Rubio. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

FAKTA OM NOMINASJONSVALGENE I USA

* De to store partiene i USA, Demokratene og Republikanerne, avholder nominasjonsvalg og nominasjonsmøter for å utpeke sine presidentkandidater.

* Ved nominasjonsvalg (primærvalg) kan alle som er registrert som partitilhengere, delta i valg arrangert av det offentlige for å utpeke partiets kandidat.


* Nominasjonsmøter avholdes i stedet for nominasjonsvalg i noen stater og arrangeres av partiene selv. Der deltar bare de ivrigste partitilhengerne.


* Etter New Hampshire følger nominasjonsmøter og nominasjonsvalg i South Carolina og Nevada 20., 23. og 27. februar.


* Supertirsdagen er 1. mars, da det avholdes nominasjonsvalg i en rekke stater, blant dem Texas, Georgia, North Carolina og Virginia


* Deretter følger nye nominasjonsvalg nesten hver uke fram til juni, vanligvis på tirsdager.


* De siste finner sted i første halvpart av juni, blant annet i California. Men da er trolig kampen avgjort lenge før.


* Kandidatene utpekes endelig på partienes landsmøter. Demokratene møtes 25.-28 juli i Philadelphia, mens Republikanerne møtes 18.-21. juli i Cleveland.


* Selve presidentvalget avholdes 8. november.

Kilde: NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks