Hovedinnhold

Trump modererer syn på tortur

<p>RESPEKTERER: Donald Trump, som ønsker å bli presidentkandidat for Republikanerne, sier han vil respektere folkeretten og andre lover.</p>

RESPEKTERER: Donald Trump, som ønsker å bli presidentkandidat for Republikanerne, sier han vil respektere folkeretten og andre lover.

Foto: Carlos Barria, Reuters
Republikaneren Donald Trump sier han ikke vil be amerikanske soldater bryte lover og traktater etter at han nylig slo et nytt slag for tortur av terrormistenkte.

– Jeg forstår at USA er bundet til lover og traktater, og jeg kommer ikke til å beordre våre soldater eller andre tjenestemenn til å bryte disse lovene. Jeg vil rådføre meg med dem i slike saker, sier Trump i en uttalelse fredag.

Kan bli president: Trumps kontroversielle liv

– Jeg vil ikke beordre noen soldat til å bryte loven. Det er klart at som president vil jeg som alle andre amerikanere være bundet av lover, og jeg kommer til å innfri de forpliktelsene, tilføyer milliardæren, som leder nominasjonskampen på republikansk side.

Les også: Romney anklager Trump for mobbing, kvinnehat og løgn

I debatten mellom de republikanske kandidatene torsdag sa Trump at han ønsker å gjeninnføre såkalt waterboarding – skinndrukning i forbindelse med avhør – og enda hardere torturmetoder. President Barack Obama forbød waterboarding i 2009.

– De kommer ikke til å nekte meg. Hvis jeg sier at de skal gjøre det, så gjør de det, sa Trump i den opphetede debatten.

Fredagens skriftlige uttalelse fra Trumps stab kommer i kjølvannet av et åpent brev fra ledende utenriks- og sikkerhetspolitikere i det republikanske partiet. De er imot Trumps kandidatur og viste blant annet til hans «støtte til omfattende bruk av tortur».

Trump har gjennom valgkampen kommet med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser. Blant annet har han åpnet for å nekte muslimer innreise til USA, og å bygge en 3220 kilometer lang mur langs grensa til Mexico, som han dessuten krever at meksikanerne betaler for. Torsdag kom den meksikanske regjeringen med sitt første direktesvar på kravet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks