Hovedinnhold

Trump ligger an til å vinne i Nevada - kan bli hans tredje seier

... og leder i ti av de neste 14 statene som skal stemme

<p>SVÆRT POPULÆR: Donald Trump samlet 10.000 tilhørere i South Point Arena i Las Vegas, kvelden før det republikanske nominasjonsvalget i Nevada.</p>

SVÆRT POPULÆR: Donald Trump samlet 10.000 tilhørere i South Point Arena i Las Vegas, kvelden før det republikanske nominasjonsvalget i Nevada.

Foto: Thomas Nilsson/VG
LAS VEGAS (VG) Han har allerede vunnet i to av de tre første statene. Nå ser det ut til at Donald Trump også kommer til å vinne i Nevada.

Ifølge de to siste meningsmålingene blant republikanske velgere i ørkendelstaten leder Trump feltet med henholdsvis 39 og 45 prosent. 

Politiske analytikere mener at den frittalende forretningsmannen kommer til å ende på rundt 35 prosent etter at innbyggerne her i Nevada i dag går til nominasjonsvalg. 

Det vil i så fall bli hans tredje seier på rad, etter at han vant soleklart i både New Hampshire og Sør-Carolina. I Iowa måtte han se seg slått av Texas-senator Ted Cruz

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

– Kom dere ut og stem

VG var i natt norsk tid til stede i South Point Arena i Las Vegas, der den fremadstormende eiendomsmogulen hadde sitt siste store valgmøte før nominasjonsvalget. Det var en energisk og som vanlig sleivkjeftet Trump som holdt en timeslang tale foran 10.000 tilhørere.

– Jeg har det største publikumet og gjør det best på meningsmålingene. Da kan det ikke være slik at velgerne mine ikke går ut og stemmer fordi de er late, sa forretningsmannen på scenen med en klar bønn til alle de fremmøtte: Kom dere ut og stem. 

Nominasjonsvalget i Nevada er det siste for republikanerne før «Super Tuesday» 1. mars. Ifølge RealClearPolitics leder Trump på meningsmålingene i ti av de 14 statene hvor det er republikansk nominasjonsvalg denne dagen. 

<p>HILSERUNDE: Forretningsmannen tok seg god tid til å hilse på store og små etter talen.</p>

HILSERUNDE: Forretningsmannen tok seg god tid til å hilse på store og små etter talen.

Foto: Thomas Nilsson/VG

I tillegg leder Trump med stor margin på meningsmålingene i Michigan, Nord-Dakota og Florida, som alle har valg i midten av mars.

– Mye har skjedd siden 16. juni (da Trump kunngjorde sitt kandidatur journ.anm). Hvem hadde trodd at dette skulle skje, sa Trump fra scenen og så utover folkemengden. 

– Den gang hadde jeg forventet at vi på dette tidspunktet lå midt i feltet et sted. 

Kommentar: Kan Rubio trumfe Trump?

Avbrutt av demonstranter

Hvor enn Trump holder valgmøte møter det opp tilhengere i tusentall, slik som i Las Vegas i natt. Før forretningsmannen kom på scenen tok publikum bølgen og ropte på sin favorittkandidat. 

Men blant publikum finnes det også motstandere. Tre ganger i nattens tale ble Trump avbrutt av demonstranter som reiste seg opp og ropte mot forretningsmannen før politiet grep inn og geleidet dem ut. 

– Man får lyst til å gi dem en på kjeften, sa Trump da en av demonstrantene ble ført ut av arenaen. 

Med seg i salen hadde Trump med seg sønnene Eric (32) og Donald Jr. (38), mens kona Melania (45) stod bak scenen.

Les også: Trump: – Det blir meg mot Hillary

<p>LANG, LANG REKKE: Køen for å komme seg inn på arenaen der Donald Trump hadde valgmøte strakte seg flere hundre meter. </p>

LANG, LANG REKKE: Køen for å komme seg inn på arenaen der Donald Trump hadde valgmøte strakte seg flere hundre meter. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

Raser mot Cruz

Mandag kom meldingen om at Trump-rival Ted Cruz sparker kommunikasjonssjefen sin etter at vedkommende delte en video som feilaktig anklaget presidentkandidat og Florida-senator Marco Rubio for å latterliggjøre bibelen.

Cruz har tidligere vært i hardt vær etter at en av hans kampanjemedarbeidere spredte falske rykter om at nevrokirurgen Ben Carson var i ferd å trekke seg fra valgkampen på valgdagen i Iowa. Donald Trump raste den gang, og fortsatte i harde ordelag i natt:

– Det ble sagt at evangelistene kom til å gå for Cruz, men evangelistene liker ikke løgnere. 

Slik det ligger an nå kommer det på republikansk side til å bli et tremannsrace mellom Donald Trump, Marco Rubio og Ted Cruz.

Lørdag har demokratene nominasjonsvalg i Sør-Carolina – sitt siste før «Super Tuesday».

<p>FULLT HUS: Stemningen var stor på Donald Trumps valgmøte i Las Vegas.</p>

FULLT HUS: Stemningen var stor på Donald Trumps valgmøte i Las Vegas.

Foto: Thomas Nilsson/VG
Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks