Hovedinnhold

Trump dagen før dagen: – Vi skal vinne

Kona Melania: – Han er utrolig

<p>TOK FREM KONA: Melania Trump ga ektemannen sine beste skussmål fra scenen i Council Bluffs i Iowa søndag.</p>

TOK FREM KONA: Melania Trump ga ektemannen sine beste skussmål fra scenen i Council Bluffs i Iowa søndag.

Foto: Thomas Nilsson/VG
COUNCIL BLUFFS (VG) Med kun timer igjen til det viktige nominasjonsvalget i Iowa, spurter Donald Trump (69) inn med høyt tempo.

Denne saken handler om:

Det går i ett for presidentkandidaten som leder meningsmålingene blant de republikanske velgerne i Iowa. Forretningsmannen Donald Trump har de siste dagene hatt flere velgermøter om dagen på kryss og tvers i delstaten som er først ut i nominasjonsvalget. 

Giæver kommenterer: Trumptog til Hjertelandet

VG var til stede på Gerald W. Kirn Middle School i byen Council Bluffs, der Trump i kveld norsk tid snakket til flere hundre tilhørere i skolens gymsal. 

– Vi skal vinne, gjentok Trump flere ganger. 

Tidligere har Trump stort sett snakket fra talerstolen på valgmøter, men søndag satt han seg ned i en stol og lot seg intervjue av pastor og universitetsdirektør Jerry Falwell Jr., sønn av den kjente predikanten Jerry Falwell. 

Les også: Fox News: Trump krevde fem millioner dollar for å delta

Viktig nominasjonsvalg

Falwell Jr. kom under valgmøtet med en anbefaling av Trump, og snakket om ham i varme ordelag før hovedpersonen kom på scenen. 

– Det er så trist å være vitne til rotet i dette landet. Å se disse lederne, eller jeg vil ikke kalle dem ledere, Å være vitne til jobbmarkedet, økonomien og den forferdelige Iran-avtalen, svarte Trump da Falwell spurte hva som motiverte ham til å stille som presidentkandidat. 

<p>KRAFTIG BUDSKAP: Buttons med påskriften «Hillary for prison» ble solgt utenfor skolen Trump talte på.</p>

KRAFTIG BUDSKAP: Buttons med påskriften «Hillary for prison» ble solgt utenfor skolen Trump talte på.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Å komme seirende ut av Iowa er svært viktig for den videre gangen i nominasjonsvalget. Texas-senator Ted Cruz har pustet Trump i nakken her, men på de siste meningsmålingene er det den frittalende forretningsmannen som topper tabellen - og har i tillegg økt ledelsen til resten av feltet

På Demokratenes side er det dødt løp mellom forhåndsfavoritten Hillary Clinton og outsideren Bernie Sanders.

Les også: Topphemmelig materiale i Clintons e-poster

– Jeg er så spent

Mot slutten av arrangementet hentet Trump frem kona Melania, datteren Ivanka og hennes ektemann på scenen.

– Hei Iowa. Han vil bli helt utrolig. Han er den beste forhandleren, sa Melania Trump.

Ivanka er gravid i niende måned, og Trump spøkte med at det hadde vært bra om hun fødte her i Iowa – for nok en seier. 

– Jeg er så spent. Dette er en mann jeg elsker veldig mye, og de siste ti årene har jeg stått ved hans side og sett at han har gjort forretninger som ingen andre. Det er det dette landet vårt trenger.

I salen var tilhengerne kledd i gensere med påtrykket «Made in America», med referanse til Trumps «anchor babies»-kampsak om å få endret konstitusjonen endret slik at man ikke blir automatisk amerikanske statsborgere selv om man er født på amerikansk jord.

Andre tilhørere gikk rundt i den karakteristiske røde capsen med Trumps slagord «Make America great again».

<p>BERNIE-FAN I SALEN: David Martin (22) kommer til å stemme på Bernie Sanders mandag, men ville se og høre Donald Trump. Han ble ikke overbevist.</p>

BERNIE-FAN I SALEN: David Martin (22) kommer til å stemme på Bernie Sanders mandag, men ville se og høre Donald Trump. Han ble ikke overbevist.

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Jeg støtter Bernie Sanders, men ville hit for å se og høre Trump, sier David Martin (22) fra Omaha i nabostaten Nebraska til VG.

– Hva syntes du?

– Jeg er fortsatt ingen fan. Han har mye fremmedfrykt og mot immigrasjon. Jeg liker ikke hvordan han snakker om innvandrere uten lovlige papirer.

Stemmen til 56 år gamle Robert Lee går imidlertid til Trump.

– Jeg har likt Ben Carson, men tror ikke han har sjanse til å vinne. Nå går jeg for Trump. Jeg liker budskapet hans - han er sterk. Vi har ikke hatt en sterk president på lang, lang tid.

Droppet TV-debatt

Før helgen fikk Trump stor oppmerksomhet da han boikottet republikanernes TV-debatt i regi av Fox News. Trump har hatt en langvarig feide med debattleder Megyn Kelly, og TV-kanalen hevdet at forretningsmannen krevde fem millioner dollar for å stille. 

– Jeg droppet den debatten fordi de ikke behandlet meg bra. Og forresten: De fikk helt elendige seertall, passet Trump på å skyte inn under valgmøtet i Council Bluffs. 

<p>STEMMER TRUMP: Robert Lee (56) støttet først Ben Carson, men har byttet til Donald Trump. Han hadde med seg en bok av Trump, men klarte ikke å komme nært nok til å få den signert. </p>

STEMMER TRUMP: Robert Lee (56) støttet først Ben Carson, men har byttet til Donald Trump. Han hadde med seg en bok av Trump, men klarte ikke å komme nært nok til å få den signert. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

Eiendomsmogulen har fått mye kritikk for at han er uerfaren når det gjelder utenrikspolitikk. På valgmøtet svarte Trump på hvordan han skal bekjempe IS. 

– Jeg skal bygge et militære så sterkt og kraftfullt at ingen vil bølle med USA, sa Trump og understreket at han var imot krigen i Irak fordi det ville destabilisere Midtøsten.

– Bare se i Europa. Dette har skapt en massiv migrasjon, opprør og kriminalitet, sa han og omtalte gatebildet i Brussel som en «armed camp».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks