Hovedinnhold

I dag starter kampen om Iowa:

Presidentvalg på «norsk»

<p>SUPPE OG KAKER: F.v: Garry Butz (74), Garry Boddicker (69) og Vikcy Boddicker (68) diskuterer politikk mens de spiser på den årlige pengeinnsamlingen til byens frivillige brannkorps.</p>

SUPPE OG KAKER: F.v: Garry Butz (74), Garry Boddicker (69) og Vikcy Boddicker (68) diskuterer politikk mens de spiser på den årlige pengeinnsamlingen til byens frivillige brannkorps.

Foto: Thomas Nilsson/VG
NORWAY, IOWA (VG) I dag går innbyggerne i den lille byen Norway til valglokalet for å stemme frem sin kandidat i nominasjonsvalget.

– Jeg vet ikke om jeg skal stemme. Det står mellom det og å dra på kortspilling. Jeg tror det blir det siste, sier Garry Boddicker (69).

Han sitter mellom kona Vicky (68) og kameraten Garry Butz (74) og spiser suppe inne i byens brannstasjon.

Brannbilen og ambulansen er kjørt ut for å få plass til fem langbord, en suppestasjon og et stort bord med gul saft, kaffe og mange kaker.

I dag skal innbyggerne i Iowa stemme, som den første av alle amerikanske delstater, i nominasjonsprosessen i presidentvalget. Å være først ut gir befolkningen her stor makt.

Lest denne? Bill Clinton til VG: – Vi jobber hardt

Tett race

Ifølge meningsmålingene står det trolig mellom Donald Trump og Ted Cruz på republikansk side, og blant Demokratene er det dødt løp mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders.

– Jeg skal stemme på Bernie Sanders. Vi har hatt nok Clinton-er nå. Hillary har for mye bagasje, kommer det fra Garry Butz.

<p>«LILLE NORGE»: Norway i Iowa ble grunnlagt av Osmund Endreson Totland fra Hjelmeland i 1863. I dag har byen rundt 550 innbyggere.</p>

«LILLE NORGE»: Norway i Iowa ble grunnlagt av Osmund Endreson Totland fra Hjelmeland i 1863. I dag har byen rundt 550 innbyggere.

Foto: Thomas Nilsson/VG

De flate jordene har vært evigvarende utenfor bilvinduet siden vi startet fra delstatshovedstaden Des Moines for flere timer siden. Det eneste som brøt opp var spredtbebygde gårder, en og annen enslig låve på prærien og noen vindmøller.

«Welcome to Norway. A great place to come home to», står det på skiltet på grensen til byen med rundt 550 innbyggere som fikk sitt navn i 1863 av Osmund Endreson Totland fra Hjelmeland.

<p>HEIER PÅ BERNIE: Ekteparet Wanda (54) og Thomas Haugen (43) kommer til å stemme på ungdommenes favoritt: Bernie Sanders, som utfordrer Hillary Clinton.</p>

HEIER PÅ BERNIE: Ekteparet Wanda (54) og Thomas Haugen (43) kommer til å stemme på ungdommenes favoritt: Bernie Sanders, som utfordrer Hillary Clinton.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Les også: Trumps kone: – Han er fantastisk

Stemmer på Sanders

En bensinstasjon, en pub, en bank, en brannstasjon, et baseball-museum og et kombinert bibliotek og rådhus – det er ikke mer i hovedgaten i Norway. Inne på bensinstasjonen møter vi Wanda Haugen (54).

– De fleste som bor her er av tysk avstamming, men mannen min er norsk, sier hun idet det ringer i dørbjellen og Thomas Haugen (43) med oldefar fra Norge kommer inn.

– Vi kommer til å stemme på Bernie Sanders begge to, sier han.

– Hvorfor?

– Før stemte jeg på Hillary, men jeg syntes Sanders forstår mer hva som må gjøres. Jeg liker det han sier og har begynt å tvile på Hillarys ærlighet. Det har vært mye diskutabelt med henne, sier Wanda.

Giævers kommentar om Midvesten: Et lite stykke Norge

På brannstasjonen arrangeres den årlige pengeinnsamlingen for det frivillige brannkorpset. Alle betaler inn en sum, og får spise så mye suppe og kaker de vil.

Sjef for Norway Fire & Rescue Team, Roy Becker (36) er fornøyd med oppmøtet: Nesten halve byens befolkning har vært innom.

– Denne valgkampen har vært interessant. Veldig interessant.

<p>«NORSK» BRANNKORPS: Norway Fire &amp; Rescue Team består av 19 frivillige brannmenn.</p>

«NORSK» BRANNKORPS: Norway Fire & Rescue Team består av 19 frivillige brannmenn.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Les også: Topphemmelig materiale i Clintons e-poster

Lei av valgkampen

Han mener at det er et stort problem at ingen av kandidatene gjenspeiler den gjennomsnittlige amerikaner, en bonde eller en bygningsarbeider, og at penger spiller så stor rolle for å kunne vinne frem.

– Jeg kommer til å stemme på Ben Carson. Han er jordnær og har de rette verdiene.

<p>STEMMER IKKE: Justin Volesky (42) er ikke registrert medlem av Republikanerne eller Demokratene, og kan dermed ikke stemme. Her serverer han sjef for brannkorpset, Roy Becker.</p>

STEMMER IKKE: Justin Volesky (42) er ikke registrert medlem av Republikanerne eller Demokratene, og kan dermed ikke stemme. Her serverer han sjef for brannkorpset, Roy Becker.

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Men han er en pensjonert nevrokirurg uten politisk erfaring. Gjør det noe?

– Han har erfaring med å jobbe med mennesker. Det er det viktigste i politikken.

Bak de store tankene med saft og kaffe står Justin Volesky (42) og tapper saft i plastkopper.

– Denne valgkampen kan ikke bli fort nok ferdig. Det er for mye hakking på hverandre.

Han er ikke registrert medlem av Demokratene eller Republikanerne, og kan dermed ikke av gi sin stemme.

– Men jeg håper nok at Marco Rubio vinner. Han er ikke så radikal, sier Volesky.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Liker ikke Trump

<p>IKKE BESTEMT SEG: Kun timer før nominasjonsvalget i Iowa er Nancy Notton-Stumpff (61) fremdeles usikker om hennes stemme går til Bernie Sanders eller Hillary Clinton.</p>

IKKE BESTEMT SEG: Kun timer før nominasjonsvalget i Iowa er Nancy Notton-Stumpff (61) fremdeles usikker om hennes stemme går til Bernie Sanders eller Hillary Clinton.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Ifølge de vi snakket med er det en liten overvekt av republikanere i Norway, men det er ikke den pensjonerte læreren Nancy Notton-Stumpff (61). Hun har ennå ikke bestemt seg hvem som får hennes stemme.

– Jeg liker både Bernie og Hillary, sier hun og fortsetter:

– Men jeg må vite litt mer om hvordan Bernie har tenkt å finansiere alt han vil gjøre, og om det er realistisk.

– Hva tenker du om Trump da?

– Han har gjort oss forlegne internasjonalt. Han har kommet med så mange fornedrende kommentarer at det ikke akkurat vil hjelpe oss i internasjonale forhandlinger. Folk må lure på om det finnes intelligens i dette landet.

Giæver kommenterer: Frelst på Trump

– Få gode kandidater

Tilbake ved bordet til Garry Butz og ekteparet Garry og Vicky Boddicker er de samstemte i at Trumps store oppslutning skyldes politikerforakten i landet.

– Det er få gode kandidater, syntes jeg. Vi burde ha gjort det bedre i dette landet, sier Butz.

Selv om det er ungdommenes favoritt, Bernie Sanders, som får hans stemme, tror han at det er Clinton som vinner Iowa.

<p>FULLT HUS: Når det arrangeres pengeinnsamling for brannkorpset i Norway kommer innbyggerne for å spise suppe og kaker.</p>

FULLT HUS: Når det arrangeres pengeinnsamling for brannkorpset i Norway kommer innbyggerne for å spise suppe og kaker.

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Hun er for vanskelig å stemme på for meg. Ikke fordi at hun er kvinne, men vi har hatt Bill som president og Hillary som senator og utenriksminister.

– Problemet med kandidatene er at de glemmer folkene de jobber for. Derfor blir folk så trøtte av poltikken.

– Hvordan tror du det vil bli dersom Trump blir president?

– Jeg vet ikke, sier Butz og drar på det.

– Men det landet her er i uorden, og med Trump kan vi komme til å fortsette å være i uorden, men det kan også bli bedre. Særlig verre kan det ikke bli.

Ekspertene mener: – Nei, Trump blir ikke president

<p>NORSK FLAGG: Innbyggerne i Norway har ikke glemt opphavet til byen. På baseballmuseet henger et norsk flagg.</p>

NORSK FLAGG: Innbyggerne i Norway har ikke glemt opphavet til byen. På baseballmuseet henger et norsk flagg.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks