Hovedinnhold

Norske USA-eksperter: – En dobbel trumf for Trump

Kommentator: Hillary ble rundjult av Sanders (74)

<p>SEIERSMANN: Presidentkandidat Donald Trump var tydelig fornøyd da han ble utropt til vinner av primærvalget i New Hampshire natt til tirsdag.</p>

SEIERSMANN: Presidentkandidat Donald Trump var tydelig fornøyd da han ble utropt til vinner av primærvalget i New Hampshire natt til tirsdag.

Foto: Thomas Nilsson, VG
Mangemilliardær Donald Trumps (69) knock-out på meningsmålingene gjør ham til en mer fryktinngytende konkurrent for de andre presidentkandidatene, mener norske eksperter.

I forkant av nattens primærvalg i New Hampshire i USA lå Trump an til å få 31 prosent av stemmene.

Isteden overgikk han forventningene og ligger i øyeblikket an til å havne på drøyt 35 prosents oppslutning.

Anders Giæver kommenterer: Triumf i toppen, krangling i bånn

- Vanskelig å få en tydelig motkandidat nå 

Under forrige ukes primærvalg i Iowa skjedde det motsatte - da havnet Trump på en overraskende dårlig andreplass og langt under hva meningsmålingene hadde spådd.

– Dette er en dobbel trumf for Trump fordi han har gjort det bedre enn hva meningsmålingene tilsa. Den andre grunnen til at dette er en fordel for Trump er at han nå også har fått mer avstand til de de andre kandidatene i det republikanske feltet. Det er vanskelig å få en tydelig motkandidat til Trump nå, annet enn Cruz, sier spaltist og USA-kjenner Jan Arild Snoen.

<p>MARCOMENTUM OVER?: Presidentkandidat Marco Rubio erkjente at han var misfornøyd med resultatet da han talte til sine tilhengere etter at resultatene var kommet inn. – Jeg gjorde det ikke bra i debatten på lørdag. Jeg lover dere at det aldri vil skje igjen, sa Rubio til sitt forsvar.</p>

MARCOMENTUM OVER?: Presidentkandidat Marco Rubio erkjente at han var misfornøyd med resultatet da han talte til sine tilhengere etter at resultatene var kommet inn. – Jeg gjorde det ikke bra i debatten på lørdag. Jeg lover dere at det aldri vil skje igjen, sa Rubio til sitt forsvar.

Foto: Thomas Nilsson, Thomas Nilsson

Etter forrige ukes runde i Iowa fikk Florida-senatoren Marco Rubio (44) mye god omtale etter at han fikk et bedre resultat (tredjeplass) enn ventet. Men så gikk han en heftig debattsmell natt til søndag, hvor Rubio ble kritisert for å fremstå som en robot-politiker med bare forhåndsinnlærte svar å levere.

Ballong uten luft

I natt ble situasjonen endret, og Rubio ligger an til å havne helt nede på en femteplass.

– Luften ser ut til å ha gått ut av Rubio-ballongen, sier historiker Hallvard Notaker, men legger til:

– Både Jeb Bush og Rubio er fortsatt med videre til neste runde. Dermed vil stemmene fra partieliten fortsette å fordele seg på flere personer. På den måten fremstår Trump og Cruz som mer populære i øyeblikket. Det bildet vil trolig endre seg når partieliten får samlet seg om én kandidat, sier Notaker.

Også Notaker understreker at det ikke kan være noen tvil om at nattens store vinner er Donald Trump:

– Han har gjort det klart bedre enn målingene anslo, og det har han klart uten dørbanking og oppfølging av enkeltvelgere. Dermed har han nå fjernet en del av den tvilen som har kretset rundt hans valgkampanje, sier han.

Clinton fortsatt favoritt

Hos Demokratene vant Bernie Sanders (74) enn ventet, men likevel sterk, utklassingsseier over Hillary Clinton (68).

<p>BERNHEIT: Bernie Sanders var i fyr og flamme da han kunne juble sammen med sine tilhengere for at de utklasset Hillary Clinton i staten hun vant primærvalget i i 2008 over Barack Obama.<br/></p>

BERNHEIT: Bernie Sanders var i fyr og flamme da han kunne juble sammen med sine tilhengere for at de utklasset Hillary Clinton i staten hun vant primærvalget i i 2008 over Barack Obama.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Professor og tidligere strateg og taleskriver for Demokratene, Robert Shrum, fastslår at det nå er reell kamp om hvem som skal bli Demokratenes presidentkandidat.

– Clinton er fortsatt favoritt, men dette er fortsatt åpent. Clinton utfordring er å nå ut til velgernes hjerter, og virkelig overbevise dem om at livene deres vil bli annerledes hvis hun vinner, sier Shrum til Politico.

<p>INGEN GOD DAG: Presidentkdandidat Hillary og tidligere president Bill Clinton stod sammen på scenen da hun erkjente å ha tapt primærvalget i New Hampshire til Bernie Sanders.<br/></p>

INGEN GOD DAG: Presidentkdandidat Hillary og tidligere president Bill Clinton stod sammen på scenen da hun erkjente å ha tapt primærvalget i New Hampshire til Bernie Sanders.

Foto: Darren Mccollester, AfpFikk rundjuling

Tidligere rådgiver for den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney, Beth Myers er ikke like optimistisk på Clintons vegne.

– Clinton er i alvorlig trøbbel. Hun overlevde med et nødskrik i Iowa, men fikk rundjuling i New Hampshire, sier hun.

Hun mener det er «mørke skyer» over Clintons kampanje og viser blant annet til at kandidaten som nå forsøker å bli USAs første kvinnelige president tapte stort, også blant kvinnene, i nattens valg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks