Hovedinnhold

Norske fotballspillere hjelper Hillary

Clinton fridde til unge velgere

<p/>
<p>I NEW HAMPSHIRE: Trener Erik Massimo Herstadhagen (t.v) og spiller Øyvind Sommer Klyve (19) deltok på Hillary Clintons valgmøte i Henniker i helgen. Totalt ni fra laget er i delstaten.</p>

I NEW HAMPSHIRE: Trener Erik Massimo Herstadhagen (t.v) og spiller Øyvind Sommer Klyve (19) deltok på Hillary Clintons valgmøte i Henniker i helgen. Totalt ni fra laget er i delstaten.

Foto: Thomas Nilsson/VG
HENNIKER (VG) Deler av et fotballag fra Bærum har dratt til New Hampshire for å jobbe frivillig for Hillary Clinton.

– Vi er ni stykker som er her. Det var ikke alle som var like politikkinteresserte i starten, men det har kommet mer og mer, sier Erik Massimo Herstadhagen (33).

Han er trener for breddelaget til Bærum SK junior. Vi møter ham utenfor en forsamlingssal på New England College i den lille byen Henniker i New Hampshire. 

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Om kort tid skal Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton møte studenter og andre oppmøte for å svare på spørsmål. Inn dit skal også Herstadhaugen og flere av spillerne, blant dem Øyvind Sommer Klyve (19).

– Vi har vært ute på flere valgmøter, og jeg har sett Marco Rubio, Hillary Clinton, Chris Christie og Jeb Bush, sier 19-åringen.

Fikk du med deg? Rubio under angrep i nattens debatt

Banker på dører

Treneren har trent breddelaget de siste fem årene, og sier at han har lagt stor vekt på å også gjøre andre ting utenfor banen. 

– I stedet for å dra på cuper har vi dratt på turer. Vi har vært i Tanzania for å jobbe frivillig, og i Italia. Turene har vært mye av limet i laget, sier 33-åringen som er lidenskapelig opptatt av amerikansk politikk og som har jobbet frivillig for kampanjer flere ganger tidligere.

<p> SVARTE PÅ SPØRSMÅL: Velgerne kom tett på presidentkandidaten, og fikk stille de spørsmålene de lurte på.</p>

 SVARTE PÅ SPØRSMÅL: Velgerne kom tett på presidentkandidaten, og fikk stille de spørsmålene de lurte på.

Foto: Thomas Nilsson/VG

I to uker har han og spillerne gått på valgmøter, men også jobbet frivillig fra Clintons New Hampshire-hovedkvarter i Concord. 

– Vi har banket på dører og stiftet plakater, men det er ingen tvang heller. Guttene får gjøre som de vil. Noen er mer interesserte enn andre, sier Herstadhagen og fortsetter:

– Men det er klart at de syntes det er gøy å komme så tett på kandidatene som man gjør på slike valgmøter som dette.

Les også: Clinton i strupen på Sanders: – Utspekulert skittkasting

Sjarmerte Clinton

Om to dager braker det løst igjen - med primærvalg i New Hampshire både for demokratene og republikanerne. Etter thrilleren i Iowa i forrige uke var det til slutt Texas-senator Ted Cruz og tidligere utenriksminister Hillary Clinton som gikk seirende ut.

I New Hampshire er det forretningsmannen Donald Trump og Vermont-senator Bernie Sanders som ligger best an, ifølge meningsmålingene. Den selverklærte sosialdemokraten Sanders har stor appell blant førstegangsvelgere – noe Clinton forsøker å gjøre noe med.

<p>MØTTE STUDENTER: Hillary Clinton hadde valgmøte på New England College i New Hampshire i helgen.</p>

MØTTE STUDENTER: Hillary Clinton hadde valgmøte på New England College i New Hampshire i helgen.

Foto: Thomas Nilsson/VG

VG var til stede da hun møtte studentene på New England College i helgen. Den lille forsamlingssalen var fylt til randen av tilhørere og et stort pressekorps.

En jente på fem-seks år med blå lue med blomster på sjarmerte presidentkandidaten i senk da hun fikk mikrofonen og spurte:

– Hvorfor vil du bli president?

– Fordi jeg vil gjøre det bedre for små jenter som deg og små gutter. Jeg vil jobbe for at dere skal få et best mulig liv, svarte Clinton mens jentas mor tørket tårer. 

Les også: Ekspert: – Clinton har problemer


FAKTA OM NOMINASJONSVALGENE I USA

* De to store partiene i USA, Demokratene og Republikanerne, avholder nominasjonsvalg og nominasjonsmøter for å utpeke sine presidentkandidater

* Ved nominasjonsvalg (primærvalg) kan alle som er registrert som partitilhengere, delta i valg arrangert av det offentlige for å utpeke partiets kandidat

* Nominasjonsmøter avholdes i stedet for nominasjonsvalg i noen stater og arrangeres av partiene selv. Der deltar bare de ivrigste partitilhengerne

* Første nominasjonsmøtene var i Iowa 1. februar, deretter nominasjonsvalgene i New Hampshire 9. februar

* Dernest følger nominasjonsmøter og nominasjonsvalg i South Carolina og Nevada 20., 23. og 27. februar

* Supertirsdagen er 1. mars, da det avholdes nominasjonsvalg i en rekke stater, blant dem Texas, Georgia, North Carolina og Virginia

* Deretter følger det på med nye nominasjonsvalg nesten hver uke fram til juni, vanligvis på tirsdager

* De siste finner sted i første halvpart av juni, blant annet i California. Men da er trolig kampen avgjort lenge før

* Kandidatene utpekes endelig på partienes landsmøter. Demokratene møtes 25.-28 juli i Philadelphia, mens Republikanerne møtes 18.-21. juli i Cleveland

* Selve presidentvalget avholdes 8. november

Kilde: NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks