Hovedinnhold

Koss invitert til Clinton-tale: – Noen herlige linjer om Trump

Tror valgkampen kommer til å bli forferdelig

PHILADELPHIA (VG) Johann Olav Koss og kona Jennifer invitert av familien Clinton til å sitte i salen når Hillary i natt taler til landsmøtet.

VG møtte Koss få timer før Demokratenes nominerte presidentkandidat, Hillary Clinton, skal holde sin tale på landsmøtet i Wells Fargo Center i Philadelphia. 

– Det er helt utrolig, sier OL-vinneren fra 1994 om det å være til stede i salen på den historiske kvelden. 

Koss' kone Jennifer Lee Koss er nær venninne av Hillary og Bill Clintons datter Chelsea (36), som var en av brudepikene da Koss og Lee giftet seg i 2009.

Ekteparet Koss er blitt invitert hit til Philadelphia av familien Clinton. I timene før talen oppholdt de seg i suiten til Chelsea Clinton, som introduserte sin mor for landsmøtet i natt. 

Lest denne? Nå er Hillary Clinton (68) historisk

Sitter rett foran scenen

Under Hillarys tale satt Koss og kona sammen med Bill og Chelsea, i tillegg til de øvrige inviterte gjestene på stoler rett foran scenen. 

– Det er mitt første politiske landsmøte for amerikanerne. Det er jo et enormt show, nesten som et idrettsarrangement, sier Koss til VG.

Etter talen sier han: 

– Hun leverte en veldig bra tale, full av innhold om hvordan de vil forandre tilstanden for amerikanerne fremover. Noen herlige linjer om Donald Trump som slo an, og ikke minst viste hun at hun behersker alle utfordringene til en president. Hun er den arbeidene presidenten som USA trenger nå.

<p>SITTER MED FAMILIEN: På disse svarte stolene skal Johann Olav Koss og kona Jennifer sitte under Hillarys tale. </p>

SITTER MED FAMILIEN: På disse svarte stolene skal Johann Olav Koss og kona Jennifer sitte under Hillarys tale. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

VG i Philadelphia: Frykter masseflukt fra partiet

Familievenner

Koss vil ikke gå detaljert inn på forholdet til Clinton-familien, og på spørsmål om hvordan Hillary er privat svarer han at familien jobber for å skape en bedre verden for barn og familier. 

– Jeg er veldig heldig som kjenner dem lite grann, og har fått lov til å bli med her for å heie på dem. Vi får være med i selskapet og er utrolig støttende til at visjonen til Hillary bli fullstendig og at vi får historisk president. Å få en kvinne som president i USA hadde vært fantastisk.

– Har du møtt Hillary mange ganger?

– Det har jeg. Nok ganger til at jeg har blitt invitert hit, men dette har ikke noe med meg og mitt forhold til henne og Clinton-familien. Vi syntes det er flott at hun står på og gjør det hun gjør, og vi er veldig støttende til at hun kanskje kan bli president i høst.

Se VG-fotografens bilder fra Demokratenes landsmøte

– Kommer til å bli forferdelig

Koss bor i Toronto i Canada, men følger interessert med på valgkampen. 

– Jeg tenker at den (valgkampen journ.anm) kommer til å bli forferdelig. Jeg tror at det blir det verste vi kommer til å se av amerikansk politikk de neste seks månedene, sier han og fortsetter:

– At Hillary har holdt ut så lenge som hun har gjort, og vet hva hun kommer til å se fremover er utrolig tøft. Det som har blitt sagt mange ganger; at hun står i det uansett, det er helt sant. Jeg tror det aldri har vært en dame som har blitt kritisert så mye og utsatt for så mye hat og kommentarer i noe som helst land.

Les også: USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

Donald Trump har nordmannen svært lite til overs for. 

– Jeg er utrolig uenig i hans politikk, men det er vanskelig å si hva slags politikk det er, fordi han har ikke forklart noe som helst bortsett fra at han mener alt er galt. Å bygge på frykt på den måten er ikke politikk jeg kan støtte, sier han og fortsetter: 

– Han har jo faktisk noen liberale ideer innimellom, og har tidligere ment at det skal være like rettigheter for homofile og utdannelse og helsehjelp for alle, men det har han ikke sagt et ord om det siste året. Så han har gått tilbake på alle de prinsippene jeg ville støttet. Jeg tror det er vanskelig å vite hva han står for, bare hva han er imot. 

– Hva tenker du om Hillarys kamp mot Trump?

– Det er ekstremt vanskelig. Det er klart at det vil bli skittent og en tøff kamp, og jeg regner med at vi kommer til å se mye av det verste vi har sett i amerikansk politikk fremover. Det tror jeg de er forberedt på. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks