Hovedinnhold

Jamsheer (26): – Stemte på den minst forkastelige

Strategisk stemmegivning for å unngå Trump

HOUSTON (VG) Supertirsdagen der innbyggere i 12 delstater skal gå til nominasjonsvalg er i full gang. Vi møtte velgere i nøkkelstaten Texas.

I dag er dagen som regnes som den viktigste og mest avgjørende i hele nominasjonsprosessen i den amerikanske presidentvalgkampen. 

Siden det totalt er hele 1454 delegater i spill i tolv delstater, pleier det etter supertirsdagen å bli tydelig hvem som kommer til å bli partienes nominerte kandidater. 

Bakgrunn: Derfor er supertirsdagen så viktig

Ifølge meningsmålingene er Donald Trump (69) og Hillary Clinton (68) i tet for hvert sitt parti, og de som kommer til å vinne flest stater i natt.

De første resultatene er ventet fra klokken 01 norsk tid.

Fakta om supertirsdagen

* Dagen da det holdes flest nominasjonsvalg i kampen om å bli de to store partienes presidentkandidater.


* I Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont og Virginia holdt både Republikanerne og Demokratene nominasjonsvalg eller - møter.


* I tillegg holdt Republikanerne nominasjonsmøter i Alaska. Demokratene hadde nominasjonsmøter i Colorado og på øygruppen Amerikansk Samoa i Stillehavet.

Kilde: NTB

VG er til stede i Texas – delstaten hvor flest delegater er i spill – i tillegg til at den er hjemstaten for republikanernes presidentkandidat Ted Cruz (45). For han kan dette bli en skjebnedag dersom han ikke klarer å vinne på hjemmebane. 

VGTV: Dette skjer på supertirsdag

– Redd for Trump

På Crockett Elementary School i Houston er det en jevn strøm av velgere. 45 år gamle Lauren Lindsey fulgte ikke hjertet, men hodet da hun avga sin stemme. 

– Jeg stemte på Marco Rubio, sier hun og utdyper:

– Jeg er veldig redd for at Donald Trump blir valgt, og jeg håper at dersom Rubio kan vinne staten vår så vil ikke Trump få stemmene. Jeg tenkte strategisk i dag, og stemte ikke på den jeg nødvendigvis ønsker skal bli president, men for å unngå at Trump skal bli valgt. Den mannen skremmer meg. 

– Hvorfor?

– Jeg syntes at han er en hissigpropp som ikke nødvendigvis reflekterer over hva som er best for folket. Jeg syntes at når man er president så små man være langt mer forstandig og reflektere over alle aspektene av en gitt situasjon. Jeg syntes ikke at han har de egenskapene.

Les også: USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

– Mer en stemme mot Trump

Lindsey er partiuavhengig, og sier at dersom Trump blir nominert så vil hun stemme demokratisk i presidentvalget. 

– Absolutt, ja det vil jeg. 

– Hvordan tror du USA vil bli med Trump som president?

– Jeg håper virkelig ikke at jeg må forestille meg det. Jeg tror  at det blir et veldig skremmende sted å bo, for å være ærlig. Det skremmer meg mer enn noe annet som skjer i valgkampen.

Austin Lipinski (27) ble avvist i stemmelokalet siden han ikke har stemt ved de to siste lokalvalgene, og fikk dermed ikke stemme. Også han hadde tenkt å stemme strategisk.

– Jeg hadde faktisk tenkt å stemme på Rubio for at Donald Trump ikke skal bli republikanernes nominerte. Det var mer en stemme mot Trump enn for Rubio.

– Hvorfor vil du ikke ha Trump som president?

– Det er mange grunner, men han er krenkende og taktløs. Jeg syntes at presidenten bør være noen som er en rollemodell og en som har en diplomatisk fremgangsmåte. En som ikke er krenkende, og gjør ting som er ikke-amerikansk. 

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

– Den minst forkastelige kandidaten

Texas-senator Ted Cruz vant i Iowa, men deretter gjorde Trump hattrick i New Hampshire, Sør-Carolina og Nevada. På demokratenes side har Hillary Clinton vunnet i Iowa, Sør-Carolina og Nevada, mens den selverklærte sosialdemokraten Bernie Sanders gikk til topps i New Hampshire.

Kommentar: Kan Rubio trumfe Trump?

Utenfor stemmelokalet på barneskolen i Houston møter vi også Jamsheer Anklesaria (26). Han er misfornøyd med de republikanske kandidatene, og hadde egentlig ikke tenkt å stemme. Også han ga sin stemme til Florida-senator Marco Rubio (44). 

– Akkurat nå var det dessverre den minst forkastelige kandidaten, sier 26-åringen til VG.

Donald Trump har han ingenting til overs for.

– Det er ikke så mye å si annet enn det som allerede har blitt sagt. Det er uheldig. Jeg håper bare at resten av verden ser på det og ikke tenker at det reflekterer hvordan majoriteten av amerikanere tenker. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks