Hovedinnhold

Intensiv ordkrig mellom Trump og Rubio

<p>ORDKRIG: De er begge republikanere, men Marco Rubio og Donald Trump er langt fra enige.</p>

ORDKRIG: De er begge republikanere, men Marco Rubio og Donald Trump er langt fra enige.

Foto: Gary Coronado, Ap
Marco Rubio antydet til og med at partifellen Donald Trump ble så stresset av de mange angrepene under debatten, at han gjorde i buksa.

På sine valgmøter i Oklahoma City fredag fortsatte de to republikanerne munnhoggeriet fra torsdagens debatt.

– Bak scenen ba Trump om å få et speil i helfigur. Jeg skjønner ikke hvorfor, podiet rakk jo opp til brystet. Kanskje han måtte forsikre seg om at buksa ikke var våt? sa Rubio til den nesten fulle salen, som svarte med jubel og latter.

Enda flere entusiastiske velgere hadde møtte opp noen hundre meter ned i gata for å høre på Trump litt senere. Milliardæren svarte på angrepene fra «lille Marco» med å kalle ham «mister Kollaps».

Les også: Slik er Trumps private luksusfly

Rubio rykker frem

Etter det et samstemt amerikansk pressekorps mener var en sterk debatt torsdag, retter Rubio nå langt kraftigere skyts mot Trump enn tidligere. Duellen mellom de to overskygger nå det meste andre i valgkampen.

Ted Cruz, som er den eneste som så langt har klart å vippe Trump ned fra førsteplassen i en delstat, ble knapt nevnt i Rubios nøye uttenkte valgkamptale.

Florida-senatoren angrep blant annet Trump for å ha ansatt utlendinger i bedriftene sine. Han leste så høyt fra ting Trump har lagt ut på Twitter og gjorde narr av eiendomsmogulens mange skrivefeil.

– Kanskje han har hyret inn utlendinger for å drive Twitter-kontoen?

Anders Giæver kommenterer: Trampet på Trump

Trump storfavoritt

Rubio har fortsatt en bratt bakke å klatre hvis han skal ta igjen Trump, som nå er favoritten til å vinne republikanernes nominasjon.

Ifølge nettstedet RealClearPolitics' oversikt ligger Trump an til å vinne ti av de elleve delstatene der republikanerne holder primærvalg tirsdag.

Texas er den eneste jevne delstatene som har nominasjonsvalg på «supertirsdagen». Cruz leder der med i snitt 7,2 prosentpoeng på Trump. I Virginia og Georgia – to andre store delstater – leder Trump med god margin.

På republikansk side vil omtrent en firedel av alle landsmøtedelegatene være tildelt etter «supertirsdag». Innen utgangen av mars, vil flere enn halvparten være klare.

Rubio må snart vise at han kan vinne delstater. Men selv i hjemstaten Florida, som har nominasjonsvalg om to uker, leder Trump med nesten 20 prosentpoeng.

USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Clinton med solid ledelse

Lørdag går de demokratiske velgerne i South Carolina til urnene. På gjennomsnittet av meningsmålinger leder Hillary Clinton med hele 26,6 prosentpoeng på rivalen Bernie Sanders.

Sammen med seieren fra Nevada nylig gir det henne kraftig vind i seilene fram mot tirsdag.

Les også: Norske fotballspillere hjelper Hillary

Rubio understreket fredag at han er den eneste som for alvor kan utfordre Clinton under hovedvalget i november. Han kalte Trump for en «con man» – en bedrager eller svidler – som alltid har utnyttet arbeidsfolk gjennom bedriftene sine.

– Jeg arvet ikke 200 millioner. Jeg startet ikke med et «lite» lån fra faren min på en million dollar. Det eneste lånet jeg startet med, var et studielån, sa Rubio til det forholdsvis unge publikumet i Oklahoma by.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks