Hovedinnhold

Eksperter om Clinton vs. Trump: Hillary har best sjanser

– Trump har ikke noe budskap, det er bare floskler

<p>LIGGER GODT AN: Tidligere førstedame Hillary Clinton tok flere seire i primærvalget natt til onsdag.</p>

LIGGER GODT AN: Tidligere førstedame Hillary Clinton tok flere seire i primærvalget natt til onsdag.

Foto: Thomas Nilsson, VG
Etter «supertirsdag» går det mot seier i primærvalgene for Hillary Clinton og Donald Trump. Men ekspertene er ikke sikre på hvem av dem som i så fall vil gå av med seieren.

– Alle meningsmålinger sier at Hillary Clinton kan vinne mot Trump. Jeg har sett noen som sier at selv Bernie Sanders kan vinne mot Trump, det tviler jeg på, men vi får se, sier Jennifer Leigh Bailey, professor ved NTNU, til VG.

Hun er nå i USA for å følge primærvalget på nært hold. Natt til onsdag var det såkalt «supertirsdag», hvor det var valg i hele 12 stater samtidig. Etter at de fleste stemmene er talt opp, ser det ut til at Hillary Clinton gikk seirende ut i minst syv stater, og Trump i like mange. 

VG i Houston: Velger: – Stemte på den minst forkastelige

Det kan dermed gå mot at de to møter hverandre i valget til høsten, men det er fremdeles flere stater igjen, blant annet de neste ukene, før man kan kåre en endelig vinner.

– En mer vanlig type

Men dersom de to møter hverandre i valget, kan det altså se mørkt ut for Trump, ifølge Bailey.

– Clinton er en mer rimelig kandidat, hun er en mer vanlig type, mer alvorlig og en mer politisk orientert person. Hun kan mye. Når du har en kandidat som Trump som kommer utenfra det vanlige opp mot Clinton, som er et produkt av politikken i USA, så er spørsmålet om følelsene vinner eller om man heller vil ha noen som kan systemet. Det handler vel om «hva føler USA i dag», sier hun. 

Grafikk: Her er kandidatene

– Kan splitte partiet

Hun trekker også frem at det har vært flere kontroverser for Clinton også.

– Det er stadig noe med henne, hun har holdt en tale som ikke er offentliggjort og det er stadig spørsmål om epostene. Den saken forsvinner ikke. til syvende og sist er man også mistenkelige til folk som har hatt makten, dette kan også slå tilbake på henne. Men det er lenge til november, så vi får se, sier hun.

Tidligere onsdag sa førsteamanuensis Alf Olav Tønnessen at republikanerne måtte vinne både Ohio og Florida for å slå Hillary til høsten.

Flere mener Trumps seire i natt kan splitte partiet. 

– Det er mange i partiet som ikke er så ivrige på ham som kandidat, og mange mener han ikke kan vinne i november mot den demokratiske kandidaten. Det kan splitte partiet, sier Bailey.

– Han er ikke en alvorlig type og har sagt mye som er helt urimelig. Flere uttalelser går på rase eller forholdet til Mexico. Han kommer inn fra høyre, snakker som en ualvorlig kandidat, men vinner stadig likevel stemmer.

– Han har ikke noe budskap

Hun får støtte fra historiker og professor emeritus Ole Moen.

– Trump har jo ikke noe budskap, det er bare en samling med floskler. Den stilen har jo ikke avskrekket folk foreløpig, men jeg tror at når det kommer til valget til høsten, så vil mye av hans vesen og fremferd gjøre at man enten holder seg hjemme eller kanskje til og med stemmer på Hillary, sier han til VG.

– Så du tror ikke han blir president?

– Nei, jeg tror ikke det, men jeg har tatt feil før. Han er ikke presidentmateriale, men med mindre han går etterutdanningskurs i sommer så har jeg såpass stor tiltro til den amerikanske velgerskaren, selv om jeg har blitt skuffet før, at jeg ikke tror de velger ham til president.

Han mener det er mer sannsynlig at Clinton går seirende ut av en slik duell.

– Jeg tror absolutt Hillary har de beste sjansene der, forutsatt at det ikke skjer noe med tiltale mot henne på grunn av disse epostene eller at hun blir indisponert. Når alt komer til alt så tror jeg Trump har mindre troverdighet når vi har kommet ut på høsten. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks