Hovedinnhold

Ekspert om Trumps brakvalg på «supertirsdag»: Stadig vanskeligere å hindre ham

Mener Rubio og Kasich må slå seg sammen

Donald Trump viste at han hadde bred appell i natt, og nå kan det bli vanskelig å slå ham.

I natt var det «supertirsdag», med valg i hele 12 delstater i USA. Etter at resultatet er klart i de aller fleste av dem, ser det ut til at Hillary Clinton og Donald Trump tar flest seire på hver sin side, men at også de andre kandidatene sanker stemmer.

Mens det på republikansk side står mellom Donald Trump og rivalene Ted Cruz og Marco Rubio, er det Hillary Clinton og Bernie Sanders som kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat.

Rett før klokken 10 norsk tid, melder flere medier at Cruz også har vunnet flest stemmer i Alaska.

<p>DRAR FRA: Presidentkandidat Donald Trump fikk et solid forsprang under nominasjonene Super Tuesday. Her taler han i Palm Beach, Florida etter resultatene. Til venstre, guvernør i New Jersey Chris Christie; til høyre Trumps sønn Eric Trump.</p>

DRAR FRA: Presidentkandidat Donald Trump fikk et solid forsprang under nominasjonene Super Tuesday. Her taler han i Palm Beach, Florida etter resultatene. Til venstre, guvernør i New Jersey Chris Christie; til høyre Trumps sønn Eric Trump.

Foto: Gaston De Cardenas, Afp

VG i Houston: Velger: – Stemte på den minst forkastelige

Hos republikanerne var det imidlertid tydelig at Trump skilte seg ut, med seier i minst syv av 12 stater. 

– Bred koalisjon

– Trump viste at han har en bred koalisjon fordi han vant både i nordøst og i sør. Det er ulike velgertyper i disse regionene, og han viste at han er den som har bredest appell, sier Mjelde. 


– Er det noe håp for de andre nå?

–  Det er veldig små sjanser for Rubio fortsatt. Cruz vant tre delstater, men har fortsatt begrenset støtte innad i partiet, bare blant de mest verdikonservative velgerne. Han tapte også mange andre delstater i sør som burde vært stater han skulle vinne, i alle fall om man ser tilbake et par måneder i tid. Han er fremdeles en smal kandidat og klarer ikke å ekspandere appellen utover de mest konservative ideologiske velgerne.

– Rubio har fremstilt seg som en brobygger og sagt at han er den eneste som kan appellere til bredden av anti-Trump-velgere. Det er mange republikanere som er imot Trump, men Rubio har ikke klart å bygge bro mellom disse. Vi så også at han tapte delstater i sin egen region, og det minner oss om hva slags trussel Trump er i hans egen delstat, Florida, som skal stemme om to uker.

– Ikke skjedd på 40 år

Han legger imidlertid til at det var lysglimt nok for de øvrige til at de kan holde det gående og håpe at det kommer en situasjon hvor Trump ikke har flertall når de går inn i landsmøtet i partiet til sommeren. 

– Cruz og Rubio håper de skal kun regissere seg til seier på landsmøtet i stedet, men en sånn situasjon har man ikke hatt på 40 år. Normalt vil det være noen som klarer å dra ifra før landsmøtet.

– Tror han skal bli konge

Ole Moen, historiker med USA som spesialfelt, mener Trump har vunnet på flere av sine personlige egenskaper.

I natt under sin seierstale så snakket han delvis om sitt eget selskap, om hvor fantastisk det var og hvor mange ansatte de har, plutselig snakket han om USA, og det gikk over i hverandre. Noen sa at han kanskje tror han skal bli konge, og det er kanskje ikke så dumt sagt, det at man kan velge seg en konge det hender jo. Men han er autoritær, det er det han har vunnet på, er kraftfylt, har klare linjer og kjører på. I en tid med så stor frykt så kjører han på og henvender seg til frykten i stor grad, sier Moen.

Grafikk: Her er kandidatene

Han mener det endte som forventet på demokratisk side. 

– Men vi ser at Clinton dominerer i sør og at Sanders gjør det bedre i Midtvesten og Nord-Øst. Problemet for Sanders er at han ikke klarer å utvide appellen særlig til afroamerikanere og latinere, som er veldig viktige velgergrupper internt i Demokratene. Han appellerer først til unge, hvite velgere. Clinton har også superdelegat-flertallet i ryggen, de støtter henne. Så Sanders har penger og seire nok til å fortsette, men det er vanskelig å se at han skal kunne ta igjen Clinton.

Også Alf Thomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, sier det gikk som forventet med Trump.

 – Han tjener stort på at både Rubio og Cruz fortsetter. Rubio burde ha vunnet Virginia for å rettferdiggjøre sitt argument om at han har bedre mulighet enn Cruz til å slå Trump. Rubio tapte knepent mot Trump der, og han har svake resultater i flere sørstater. Det virker som Rubio vinner Minnesota, og dette kan delvis kompensere for Cruz sin seier i Oklahoma. Uansett, det virker stadig vanskeligere å hindre Trump fra å få en pluralitet av delegatene totalt sett, og håpet for partiledelsen er at Trump ikke får en majoritet av delegatene før landsmøtet, sier han til VG.

Kommentar: Øker avstanden til konkurrentene

Ser én mulighet

Han ser én mulighet for andre kandidater til å hevde seg mot den kontroversielle forretningsmannen. Det er hvis kandidaten Kasich, som ikke vant en eneste delstat i nattens valg, bestemmer seg for å støtte Rubio og stille som hans visepresident. 

– Cruz og Rubio er for like. Hvis Rubio kunne få en erfaren mann som Kasich på laget, så ville det være en veldig god balanse i en sånn sammenheng. Det er god geografisk balanse og de vil representere de to viktigste statene. Republikanerne må vinne både Ohio og Florida for å slå Hillary til høsten, sier han. 

Han sier at Clinton som ventet gjorde det bra blant minoritetsvelgere i sør, men at Sanders tydeligvis fremdeles vil være med videre.

– Hans muligheter her er hvis det skjer en skandale i forbindelse med epostene, hvis det kommer en kjennelse der.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks