Hovedinnhold

Trump til erkerivalen Cruz:

- Du er den største løgneren, du er trolig verre enn Jeb Bush

<p>PROVOSERTE: Senator Ted Cruz gjorde overraskende lite ut av seg i den siste debatten før republikanernes nominasjonsvalg i South Carolina, men yppet såpass at han ble kalt en «ekkel fyr» av Donald Trump.</p>

PROVOSERTE: Senator Ted Cruz gjorde overraskende lite ut av seg i den siste debatten før republikanernes nominasjonsvalg i South Carolina, men yppet såpass at han ble kalt en «ekkel fyr» av Donald Trump.

Foto: Spencer Platt, Afp
Det var ventet at det kom til å bli stygt i republikanernes siste TV- debatt før nominasjonsvalget i South Carolina. Og stygt ble det. Mye takket være Donald Trump.

Denne saken handler om:

På forhånd var det ventet at nattens debatt mellom de republikanske presidentkandidatene i Greenville, South Carolina ville bli et voldsomt munnhuggeri mellom de to i tet: Donald Trump og Ted Cruz.

Konfrontasjonen uteble imidlertid lenge, og først etter en og en halv time smalt det mellom de to rivalene:

Cruz beskyldte Trump for å være mer liberal enn han gir uttrykk for, og for å ha endret sine meninger av politiske hensyn, noe som fikk eiendomsmogulen til å avbryte:

– Du er den største løgneren, du er trolig verre en Jeb Bush. Du er en ekkel fyr, en ekkel, ekkel fyr.

For før den tid handlet overraskende mye om nettopp Bush, som så langt har posisjonert seg som den tredje mest populære av kandidatene.

Dødsfall i høyesterett

De seks gjenværende i kampen om å bli republikanernes neste presidentkandidat startet debatten med en stille stund for høyesterettsdommer Antonin Scalia som døde lørdag morgen amerikansk tid.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Den innledende diskusjonen om hvorvidt president Barack Obama bør utnevne Scalias etterfølger før han går av eller ikke, forgikk gemyttlig og overraskende unisont, men det tok ikke lang tid før Jeb Bush og Donald Trump havnet i sikkerhetspolitisk ordkrig.

Etter et kort tur innom dagens utenrikspolitiske situasjon, deriblant en disputt om situasjonen i Syria, handlet det meste om tidligere hendelser. Trump benyttet nok en gang anledningen til å kritiserer USAs invasjon av Irak i 2003, og den daværende Bush-administrasjonen.

I strupen på Bush-familien

– Irak var en stor, feit tabbe. Vi skulle aldri vært i Irak. De løy. De sa det fantes masseødeleggelsesvåpen, men det gjorde det ikke og det visste de, sa Trump.

Trump til VG: Vi har en god følelse

Både Bush' bror George – den tidligere presidenten  – og  mor Barbara Bush ble dratt inn i skuddlinjen av Trump, og forretningsmannen gjorde seg upopulær blant både publikum og de andre kandidatene ved å gå langt i gi George W. Bush skylden for terrorangrepene 11. september 2001.

– World Trade Center raste under din brors styre. Husk det, nærmest skrek Trump til Jeb Bush.

Kommentaren fikk publikum til å bue høylytt, og Marco Rubio til å bryte inn for å gå storebror Bush i forsvar.

– Mens Donald Trump var opptatt med å drive et reality-TV-program, bygget min bror et sikkerhetsapparat for å holde oss trygge. Jeg er stolt over det han fikk til, parerte lillebror Jeb Bush.

Sirkusstaten South Carolina

Etter nominasjonsvalgene i Iowa og New Hampshire, er South Carolina kjent for å være staten der valgkampsirkuset virkelig tar av og ordkrigen hardner til.

Og nattens debatt skuffet ikke i så måte. Den ellers nokså anonyme John Kasich fikk gjennomgå av Trump for sin støtte til en utvidelse av Medicaid-delen av president Obamas helsereform. Det gnistret til mellom Ted Cruz og Marco Rubio da de diskuterte innvandring, og det hele endte med at Rubio kalte Cruz en «serieløgner».

Hovedpersonene Jeb Bush og Donald Trump kranglet også om Russlands innblanding i Syria og Trumps forretninger.

TV-debatten var den første siden primærvalget i New Hampshire, og den siste før innbyggerne i South Carolina går til stemmelokalene neste helg. Deretter gjenstår bare Nevada før den såkalte supertirsdagen 1. mars der det avholdes nominasjonsvalg i en rekke stater, blant dem Texas, Georgia. North Carolina og Virginia.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks