Hovedinnhold

Donald Trump vil ha omvalg i Iowa

<p>FORBANNET: Donald Trump slår hardt ned på partifellen Ted Cruz, som vant det republikanske nominasjonsvalget i Iowa. Her er Trump avbildet på et valgmøte i Dallas i høst.</p>

FORBANNET: Donald Trump slår hardt ned på partifellen Ted Cruz, som vant det republikanske nominasjonsvalget i Iowa. Her er Trump avbildet på et valgmøte i Dallas i høst.

Foto: Thomas Nilsson/VG
NEW YORK (VG) Forretningsmannen anklager Iowa-vinner Ted Cruz for valgfusk, og vil enten ha omvalg eller at resultatet annulleres.

Det skriver Trump på sin Twitter-konto onsdag – to dager etter at Texas-senatoren Ted Cruz gikk seirende ut av det første nominasjonsvalget i Iowa blant de republikanske presidentkandidatene. 

Det startet allerede på valgdagen, da en medarbeider i Cruz' kampanje spredte rykter om at nevrokirurgen Ben Carson, som til slutt endte opp på fjerdeplass, var i ferd å trekke seg fra valgkampen. 

Carsons kampanje har reagert kraftig, mens Cruz har beklaget og kalt det hele en misforståelse. 

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

– Stjal seieren

Trump, som måtte nøye seg med å komme på andreplass i den viktige delstaten, var etter nederlaget lenge stille på Twitter - en kanal han pleier å være svært aktiv. Men nå går han i strupen på rivalen fra Texas.

<p>VINNEREN: Ted Cruz slo Donald Trump i Iowa. Her fra valgvaken i Des Moines. </p>

VINNEREN: Ted Cruz slo Donald Trump i Iowa. Her fra valgvaken i Des Moines. 

Foto: Brendan Hoffman, AFP

– Ted Cruz vant ikke Iowa – stjal den. Det er derfor alle meningsmålingene var så feil og det er derfor han fikk mange flere stemmer enn forutsett, skriver han i en av Twitter-meldingene.

Giæver kommenterer: Trumps første store smell

I en annen melding beskylder forretningsmannen Cruz for å ha løyet til tusenvis av velgere at Trump er sterkt støttende til president Barack Obamas helseforsikring ObamaCare og for abort.

– En fullstendig løgn, raser Trump.

I Demokratenes leir ble det en thriller av de sjeldne, da Hillary Clinton og Bernie Sanders endte opp med henholdsvis 49,9 prosent og 49,5 prosent. Flere valgdistrikter ble avgjort ved myntkast - før Clinton til slutt kunne erklæres som vinner av Iowa.

Lest denne? Trumps kone: – Han er utrolig

Flere trekker seg

Presidentkandidatene har nå reist videre til New Hampshire på USAs østkyst for å fortsette kampanjen. Førstkommende tirsdag går innbyggerne her til valg. 

Trump har lenge ledet de republikanske meningsmålingene i denne delstaten – med stor margin til nestemann på lista, Ted Cruz. I de fire siste målingene har Trump har et forsprang på 24, to ganger 18 og 25 prosentpoeng. 

Etter nominasjonsvalget i Iowa har flere av republikanske presidentkandidater trukket seg etter svært dårlige resultater i førstestaten. På valgkvelden trakk tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee seg.

Onsdag kunngjorde Kentucky-senator Rand Paul at også han gir opp kampen om å bli partiets nominerte presidentkandidat.  

På valgkvelden trakk også Demokrat-kandidaten og tidligere Maryland-guvernør Martin O'Malley seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks