Hovedinnhold

Derfor er supertirsdagen så viktig

USA-ekspert: Settball til Trump – matchball til Clinton

I natt vil flere stater være på spill enn på noen annen dag i det amerikanske primærvalget. De to som står igjen som nattens vinnere, har gode sjanser til å bli sitt partis presidentkandidat.

Det viser supertirsdaghistorien.

Fakta om supertirsdagen

* Dagen da det holdes flest nominasjonsvalg i kampen om å bli de to store partienes presidentkandidater.


* I Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont og Virginia holdt både Republikanerne og Demokratene nominasjonsvalg eller - møter.


* I tillegg holdt Republikanerne nominasjonsmøter i Alaska. Demokratene hadde nominasjonsmøter i Colorado og på øygruppen Amerikansk Samoa i Stillehavet.

Kilde: NTB

Supertirsdag ble innført i valgkampen i 1984. Siden finnes det mange eksempler på at den som går av med seieren denne dagen blir partiets endelige presidentkandidat.

Det skjedde blant annet med Demokratene Bill Clinton og John Kerry i 1992 og 2004, og med Republikanerne John McCain og Mitt Romney i 2008 og 2012.

Det skjer trolig også dersom storfavorittene Hillary Clinton (D) og Donald Trump (R), som akkurat nå er i tet for hvert sitt parti, vinner i natt.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Supertirsdag er første gang at så mange stater står på spill på én og samme gang: Partiene har primærvalg i ti av de samme statene natt til onsdag, norsk tid.

Blant disse er Massachusetts, Texas og Virginia. I tillegg har Republikanerne valg i Alaska og Demokratene i Colorado. Demokratene har også sitt primærvalg på Amerikansk Samoa, som ikke er en amerikansk stat, men som likevel er med i valget.

Knuser Rubio i ny måling

Ifølge en ny landsdekkende meningsmåling gjennomført av Opinion Research Corporation (ORC) på vegne av CNN, har Trump nå større oppslutning (49 prosent) enn Marco Rubio (16 prosent), Ted Cruz (15 prosent) og Ben Carson (10 prosent) og Jon Kasich (6 prosent) til sammen.

– Dette er den absolutt beste målingen Trump har hatt, sier spaltist og USA-kjenner Jan Arild Snoen, som karakteriserer nattens valg som «settball» til multimilliardæren.

Christina (37): – Flytter ut av landet om Trump blir president

Samtidig, i samme CNN-måling oppgir 48 prosent av de republikanske velgerne at de trolig eller helt sikkert ikke vil stemme på Trump mot Clinton.

– Dette viser hvor polariserende Trump er, ikke bare i USA men innad i eget parti. Måling viser også at Hillary Clinton ville slått ham med åtte prosentpoeng, mens Marco Rubio ville slått Clinton med tre, sier Snoen.

Over og ut for Sanders?

Han mener CNN-målingen på en god måte illustrerer dilemmaet de republikanske velgerne står overfor.

– Intensiteten er på Trumps side. Samtidig vil han ha store vanskeligheter med å vinne valget mot Clinton. Man skulle da tro at de republikanske velgerne ville støtte Rubio, men det gjør de altså ikke, sier Snoen.

Les også: Intensiv ordkrig mellom Trump og Rubio

Ifølge CNN-målingen har Hillary Clinton nå en oppslutning på 55 prosent, og Bernie Sanders 38 prosent. Snoen mener Sanders kan bli hektet av i natt.

– Dette er matchball til Hillary. Det ser ut som hun vil vinne alle statene, bortsett fra Vermont som er Sanders egen stat. Det er også litt usikkerhet når det gjelder Massachusetts, hvor Sanders ligger litt etter Clinton. Vinner han ikke der, er løpet kjørt.

De første resultatene er ventet i 01-tiden natt til onsdag, norsk tid.

Slik fungerer primærvalget

Og for de som måtte lure på hva primærvalget egentlig er for noe, så kommer en enkel forklaring her:

<p>SUPER-FAVORITT: Hillary Clinton kan vinne alle statene i natt, bortsett fra Bernie Sanders´egen hjemstat Vermont, viser meningsmålingene.</p>

SUPER-FAVORITT: Hillary Clinton kan vinne alle statene i natt, bortsett fra Bernie Sanders´egen hjemstat Vermont, viser meningsmålingene.

Foto: Justin Sullivan, Afp

* De to politiske partiene i USA, Republikanerne og Demokratene, velger hver sin endelige presidentkandidat til høstens valg ved å la ulike kandidater innenfor hvert parti kjempe mot hverandre i det såkalte primærvalget.

Anders Giæver: Panikk i Washington

* Denne kampen gjennomfører man med valg i hver enkelt delstat. Disse valgene skjer på ulike tidspunkter gjennom vinteren og våren. Tradisjonelt starter man i Iowa.

* I hvert av disse valgene vinner kandidatene delegater fra de ulike statene som så må stemme på dem ved partiets landsmøte til sommeren. Det er der man formelt velger kandidaten.

* I noen av delstatene er det slik at den som får flest stemmer får alle delegatene, men det gjelder ingen av de som har valg på supertirsdagen. I andre delstater får man delegater i forhold til antall stemmer.

* Hos Demokratene finnes det også noe man kaller superdelegater, som er representanter på landsmøtet som kan stemme på hvem de vil, uavhengig av resultatene i primærvalget. Hillary Clinton har i utgangspunktet støtte fra et klart flertall av disse.

Ikke alle statene

Ofte vil enkelte kandidater trekke seg lenge før man har gjennomført primærvalg i alle stater, slik Jeb Bush gjorde etter i Sør-Carolina.

Dersom de ser i de første statene at de ligger langt bak vil det være vanskelig å ta igjen de i teten. Å drive valgkamp i USA krever mye penger, så da trekker man seg heller.

Det er én av grunnene til at den såkalte supertirsdag er så viktig. Havner du langt bak på supertirsdagen, vil du ha store problemer med å ta igjen motstanderne dine. Før dette har man bare hatt valg i de fire tidligere nevnte statene.

Les også: Nettsted hevder Trump fortalte storavis hva han egentlig mener om innvandring

En annen grunn til at supertirsdag er viktig er at man får et inntrykk av hvor kandidatene står blant mange ulike velgergrupper, fordi du har alt fra små liberale stater som Vermont til store konservative stater som Texas. Og du har velgere fra ulike etniske bakgrunner.

På et tidspunkt i løpet av primærvalget, ofte før man har gjennomført slike i alle stater, vil det bare stå igjen en mulig kandidat til å få nok delegater til å bli valgt som partiets endelige presidentkandidat.

Dermed er det flere stater man ofte ikke gjennomfører primærvalg i. For eksempel California og New Jersey, som er blant de siste planlagte primærvalgene, 7. juni.

Etter nattens valg vil man trolig ha langt bedre forutsetninger for å kunne si noe om hvordan det endelige valget til høsten vil kunne fortone seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks