Hovedinnhold

Cruz stjal seieren fra Trump i Iowa

•  Dødt løp mellom Clinton og Sanders

WEST DES MOINES (VG) Donald Trump ble slått av Ted Cruz, mens kun desimaler skiller Hillary Clinton fra Bernie Sanders.

VG i Iowa

Reporter Marianne Vikås og fotograf Thomas Nilsson

Forretningsmannen Donald Trump (69) har toppet meningsmålingene, men måtte se seg slått av Ted Cruz (45). Texas-senatoren ble natt til tirsdag norsk tid erklært som vinner av det republikanske nominasjonsvalget i Iowa.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Med 98 prosent av de republikanske stemmene talt opp er resultatet: 

1. Ted Cruz: 27,7 prosent
2 Donald Trump: 24,3 prosent
3. Marco Rubio: 23,1 prosent 

Nattens nominasjonsvalg i Iowa er det første steget på veien mot det amerikanske presidentvalget i november.

Lest denne? Trumps kone: – Han er utrolig

Nederlag for Trump

VG var til stede på Trumps valgvake på Sheraton Hotel i West Des Moines. Der begynte publikum å bue i det øyeblikket Trumps nederlag var et faktum. Like før klokken 05 norsk tid kom forretningsmannen på scenen for å tale til oppmøtte fans og et enormt pressekorps i en stor konferansesal. 

– Jeg er nødt til å starte med å si at jeg elsker folket i Iowa. Da vi startet dette 16. juni var det 17 kandidater, og jeg ble fortalt av alle at jeg aldri måtte dra til Iowa. De sa at jeg ikke kom til å ende opp blant de ti beste en gang, sa Trump, som hadde kona Melania og datteren Ivanka ved sin side. 

Han smilte, men var åpenbart skuffet over resultatet.

<p>LABER STEMNING: Smilene var langt unna på Donald Trumps valgvake i West Des Moines. På bildet: <span style="line-height: 1.5em;">Richard Johnson, kona Mary og sønnen Alex.</span></p>

LABER STEMNING: Smilene var langt unna på Donald Trumps valgvake i West Des Moines. På bildet: Richard Johnson, kona Mary og sønnen Alex.

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Jeg er beæret. Jeg ønsker å gratulere Ted og alle andre de fantastiske kandidatene, fortsatte han.

Trump drar videre til New Hampshire allerede i natt med sitt privatfly. New Hampshire er andre delstat ut i nominasjonsvalget – valget der skal foregå tirsdag neste uke.

– Det kommer til å bli en veldig bra uke. Jeg tror at vi kommer til å erklære seier. Håper jeg, sier Trump om det kommende valget og avsluttet med at han liker Iowa så godt at han vurderer å kjøpe en gård her.

Stemningen var langt bedre på Ted Cruz' valgvake.

– I kveld er en seier for modige konservative i Iowa og over hele denne gode nasjonen, sa Cruz i sin tale. 

Texas-senatoren slo alle tidligere rekorder i nominasjonsvalg, med flere enn 46 000 stemmer. 

Giæver kommenterer: Trumps første store smell 

Dødt løp

I Demokratenes leir er 94 prosent av stemmene nå talt opp, og det kunne knapt vært mer spennende. 

Forhåndsfavoritten Hillary Clinton leder hårfint med 49,9 prosent mot Bernie Sanders' 49,6 prosent. Det er uklart når en vinner kan utropes, men fintellingen vil trolig ta noe tid.

– Når jeg tenker på det som skjedde i kveld, så tenker jeg at innbyggerne i Iowa har sendt en veldig dyp beskjed til det politiske etablissementet og det økonomiske etablissementet, sa Sanders, som var i storform under sin tale.

Sanders er senator fra Vermont og har erklært seg selv som sosialdemokrat. Da VG møtte ham i fjor høst sa han at USA har mye å lære av Norge.

<p>STORT PRESSEKORPS: På Sheraton Hotel i West Des Moines møtte pressen opp i hopetall for Donald Trumps valgvake.</p>

STORT PRESSEKORPS: På Sheraton Hotel i West Des Moines møtte pressen opp i hopetall for Donald Trumps valgvake.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Les også: Ungdommer: Derfor velger vi Bernie Sanders

Republikanske Marco Rubios 23 prosent er en stor seier for Florida-senatoren, som mange har ment lider under at han er for ung til å kunne bli president. 

– I månedsvis har de sagt at vi ikke har hatt en sjanse. De har sagt at håret mitt ikke er grått nok og at skoene mine ikke er høye nok, sa Rubio i sin tale etter at resultatet var klart.

USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen sier følgende om Rubios resultat:

– Det er oppsiktssvekkede at han har tettet luken til Trump, som var betydelig i meningsmålingen til Des Moines Register i helgen. Dette er mer overraskende enn at Cruz vinner, og kan få stor betydning når valgkampen beveger seg videre mot New Hampshire.

Les også: Sanders til VG: – USA har mye å lære av Norge

O'Malley og Huckabee trekker seg

Ifølge CNN går det mot et rekordstort oppmøte av republikanske velgere i Iowa. Kilder i partiet som TV-kanalen har snakket med antyder at opp mot 150.000 republikanske velgere kan ha deltatt i valget, noe som er 30.000 flere enn noensinne tidligere.

Washington Post melder at den tredje demokraten Martin O'Malley trekker seg som presidentkandidat, og kilder i O'Malleys valgkampapparat bekrefter overfor flere medier tirsdag at 52-åringen gir seg. Så langt har den tidligere Maryland-guvernøren kun én prosent av stemmene. 

Også republikanernes presidentkandidat Mike Huckabee trekker seg etter nederlaget i Iowa, melder CNN.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks