Hovedinnhold

Clinton gjorde narr av Trumps planer: – Bare fantasi

• Både Sanders og Clinton lover ikke å deportere barn 
• Clinton sikker på at hun ikke blir tiltalt i epost-skandalen

<p>GIKK PÅ SMELL: Dagen etter valgnederlaget i Michigan møtte Hillary Clinton rivalen Bernie Sanders til debatt i Miami.</p>

GIKK PÅ SMELL: Dagen etter valgnederlaget i Michigan møtte Hillary Clinton rivalen Bernie Sanders til debatt i Miami.

Foto: Carlo Allegri, Reuters
COLORADO SPRINGS (VG) Dagen etter Bernie Sanders' sjokkseier i Michigan forsøkte Hillary Clinton å dysse ned smellen – og kom med flere spark mot Donald Trump.

Nattens demokratiske TV-debatt var den siste før den viktige tirsdagen neste uke der hele fem delstater går til nominasjonsvalg. Da skal Hillary Clinton (68) og Bernie Sanders (74) kjempe om ikke mindre enn 792 delegater.

Tirsdag denne uken var det nominasjonsvalg for demokratiske velgere i Mississippi og i Michigan. Favoritten Clinton vant overlegent i Mississippi, mens Sanders vant en svært overraskende seier i Michigan.

Han lå rundt 20 prosentpoeng bak Clinton på meningsmålingene, men klarte mot alle odds å skaffe seg størst oppslutning på valgdagen.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Da Clinton ble spurt under nattens debatt hva som gikk galt i Michigan, svarte hun ikke på spørsmålet.

– Jeg er fornøyd med at jeg fikk 100 000 flere stemmer (sammenlagt journ.anm.) i går enn min motstander – og flere delegater. Dette er et maraton, og det er et maraton som kun kan bli gjennomført av den type kampanje som jeg har, sa Clinton.

Per nå har Clinton 760 delegater, mens Sanders har 546. Det store spørsmålet nå er om Sanders klarer å utnytte situasjonen etter Michigan-seieren og puste Clinton i nakken.

Giæver kommenterer: Kalddusj for Clinton

<p>KAN HAN TA HENNE IGJEN? Hillary Clinton er under press etter tirsdagens nederlag i Michigan.</p>

KAN HAN TA HENNE IGJEN? Hillary Clinton er under press etter tirsdagens nederlag i Michigan.

Foto: Gaston De Cardenas, Afp

Svarte ikke på rasist-spørsmål

Nattens debatt var et samarbeid mellom Washington Post og den spanskspråklige TV-kanalen Univision. Dermed var innvandring fra latinamerikanske land naturlig nok et av hovedtemaene. 

Valgkampen har hatt et stort fokus på dette temaet, særlig fordi en av Donald Trumps viktigste hjertesaker er å bygge en mur langs grensen til Mexico – og tvinge meksikanerne til å ta regningen

I nattens debatt gjorde Clinton narr av Trumps planer:

– Det skal bli en høy mur, en vakker, høy mur. Bedre enn Den kinesiske mur i Kina. Det er bare fantasi. 

Både Sanders og Clinton fikk spørsmål fra utspørrerne om de mener at Trump er en rasist, men ingen av dem ville svare direkte på det. I stedet sa Clinton:

– Jeg var den første som snakket ham mot, da han kalte meksikanere for voldtektsmenn, da han stod for en retorikk jeg vurderte som krenkende. Jeg sa at det var nok. Jeg er fornøyd med at andre også gjør det klart at hans retorikk, hans demagogi, hans fordommer og paranoia ikke har noe å gjøre i vårt politiske system. 

Både hun og Bernie Sanders lovet fra scenen i Miami at de – dersom de blir USAs neste president – ikke kommer til å deportere barn som har kommet til landet ulovlig.

Lest denne? Så lei er Hillary av Trump

Presset om e-poster

Onsdag gikk den republikanske partiledelsen til sak med krav om å få utlevert registrene over Hillary Clintons epost mens og etter at hun var utenriksminister. 

I søksmålet til den republikanske nasjonalkomiteen (RNC) heter det at informasjon om e-postene hennes «direkte angår hennes kvalifikasjoner for å være president». 

Bakgrunn: Topphemmelig materiale i Clintons e-poster

I nattens debatt fikk Clinton direkte spørsmål om hun vil trekke seg dersom det skulle bli reist tiltale mot henne i e-postskandalen. 

– For guds skyld, det kommer ikke til å skje. Jeg kommer ikke engang til å svare på det spørsmålet, var Clintons umiddelbare reaksjon.

Hun ble også spurt om kontroversen reflekterer hennes dømmekraft.

– Jeg er ikke bekymret over det. Jeg er ikke urolig over det, og ingen amerikanere bør være det heller. 

Kommentar: Ingen ler av Trump lenger

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks