Hovedinnhold

Charlene (78): – Trump får definitivt min stemme

Kampen om Det hvite hus er i gang

WATERLOO (VG) Natt til tirsdag går innbyggerne i Iowa til valg. På republikansk side er det fremdeles forretningsmannen Donald Trump som topper meningsmålingene.

Klokken to natt til tirsdag var alvorets time kommet for Donald Trump (69), forretningsmannen som har overrasket de aller fleste med sin store oppslutning i kampen om å bli USAs neste president.

Klarer han å vinne den svært viktige førstestaten Iowa? Det er det de registrerte medlemmene av Det republikanske partiet her i delstaten som avgjør når de nå drar til nominasjonsmøter.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

VG var til stede på Trumps valgmøte i byen Waterloo mandag kveld norsk tid. I likhet med kvelden før tok han frem kona Melania og datteren Ivanka på scenen, for at de skulle fortelle velgerne hvorfor de bør stemme på Trump.

Senere dro Trump videre til byen Cedar Rapids for et nytt valgmøte, der Sarah Palin dukket opp. Den tidligere Alaska-guvernøren, som stilte som republikanernes visepresidentkandidat i 2008, har tidligere anbefalt Donald Trump som president.

Lest denne? Trumps kone: – Han er utrolig

– Enig i alt

<p>«MAKE AMERICA GREAT AGAIN»: Trumps slagord står på capsen til Orrin Miller (70)</p>

«MAKE AMERICA GREAT AGAIN»: Trumps slagord står på capsen til Orrin Miller (70)

Foto: Thomas Nilsson/VG

I de tre siste meningsmålingene blant de republikanske velgerne i Iowa leder Trump med henholdsvis syv, ett og fem prosentpoeng foran nestemann på listen, Texas-senatoren Ted Cruz.

I demokratenes leir har det de siste dagene vært dødt løp mellom Bernie Sanders og Hillary Clinton, men i den siste meningsmålingen går Sanders opp i ledelsen med tre prosentpoeng.

–  Jeg er enig i alt han (Trump journ.anm) sier. Av alle kandidatene syntes jeg at han er litt mer for Amerika enn de andre. Cruz er fra Canada, og at han kan stille syntes jeg ikke er riktig, sier Orrin Miller (70) til VG.

VG i Norway, Iowa: Presidentvalg på «norsk»

Vi møter han utenfor lokalene i Waterloo der Trump mandag talte foran flere hundre oppmøtte i en forsamlingssal. Ved inngangen har flere selgere stilt seg opp for å selge flagg, t-skjorter og buttons med Trump-slagord på. 

<p>POPULÆR: Trump leder meningsmålingene og effektene gikk unna i Waterloo, Iowa.</p>

POPULÆR: Trump leder meningsmålingene og effektene gikk unna i Waterloo, Iowa.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Miller skal delta på nominasjonsmøte natt til tirsdag norsk tid, og han er ikke i tvil om at Trump for hans stemme.

– Hvordan vil USA bli med Trump som president?

– Jeg tror vi må vente å se. Jeg vet ikke. Han lover mye, men om han blir valgt så får vi se hvordan det blir. 

Lest denne? Bill Clinton til VG: – Vi jobber hardt

– Ikke så mye energi som på TV

Ekteparet Marvin (64) og Teresa Fagerlind (66) er ikke like sikre - kun timer før nominasjonsmøtene starter. De dro til Trumps valgmøte for å høre mer om hva forretningsmannen står for. 

– Han var god, men jeg syntes ikke at han hadde så mye energi som jeg har sett på TV noen ganger når han snakker, sier Teresa Fagerlind til VG.

<p>USIKRE: Marvin og Teresa Fagerlind dro på Trump-valgmøte for å finne ut mer om hva han står for. De har ennå ikke bestemt seg for hvem som får deres stemme.</p>

USIKRE: Marvin og Teresa Fagerlind dro på Trump-valgmøte for å finne ut mer om hva han står for. De har ennå ikke bestemt seg for hvem som får deres stemme.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Ektemannen er enig.

– Jeg vil høre flere spesifikasjoner. Når han sier at han skal gjøre Amerika gode igjen så høres det bra ut, jeg kritiserer ikke det, men når var vi gode? Jeg sier ikke at vi ikke har vært det, men hva sammenligner han det med og inkluderer det alle? 

På spørsmål om det er Trump som får deres stemme, svarer han:

– Vel... Vi skal ta den beslutningen snart.

Les også: Topphemmelig materiale i Clintons e-poster

Imponert

Verken Donald Shellenberger (78) eller kona Charlene Conway (78) er i tvil om hvem de skal stemme på.

– Dette er andre gang jeg ser ham. Jeg var mer imponert denne gangen, og han får definitivt min stemme, sier hun. 

Shellenberger, som tidligere har jobbet for George W. Bushs kampanje, likte også det han hørte. 

<p>STEMMER PÅ TRUMP: Ekteparet Donald Shellenberger og Charlene Conway er ikke i tvil: Donald Trump får deres stemmer.</p>

STEMMER PÅ TRUMP: Ekteparet Donald Shellenberger og Charlene Conway er ikke i tvil: Donald Trump får deres stemmer.

Foto: Thomas Nilsson/VG

– Akkurat slik som han var første dag jeg så ham. Han sier de samme tingene som han tror på.

– Hvordan blir USA med Trump som president?

– Det vil bli mye bedre. Mye, mye bedre, svarer Charlene Conway.

Giæver kommenterer: Frelst på Trump

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks