Hovedinnhold

Obama tar ledelsen i viktige vippestater

LIGGER GODT AN: President Barack Obama og hans kone Michelle Obama var vertskap for medlemmer av Kongressen under en picnic på plenen til Det hvite hus onsdag. Foto: Larry Downing, Reuters, NTB Scanpix
LIGGER GODT AN: President Barack Obama og hans kone Michelle Obama var vertskap for medlemmer av Kongressen under en picnic på plenen til Det hvite hus onsdag. Foto: Larry Downing, Reuters, NTB Scanpix
President Barack Obama har skaffet seg en klar ledelse i vippestater som er avgjørende for presidentvalget til høsten, ifølge nye meningsmålinger.

Denne saken handler om:

Målinger utført av Quinnipiac gir Obama en klar ledelse over utfordreren Mitt Romney i Ohio, Pennsylvania og Florida, mye takket være et initiativ for å stanse utvisningen av ulovlige innvandrere som kom til USA som barn.

Likevel har han bare en tynn ledelse over Romney på de nasjonale målingene. En måling gjort av NBC og Wall Street Journal gir ham en ledelse på bare 3 prosentpoeng over Romney i USA som helhet.

Men i de tolv viktigste svingstatene blir denne ledelsen økt til 8 prosentpoeng i NBC-målingen.

Målingene viser at Obama har en langt lettere vei enn Romney til å vinne de 270 valgmennene han må vinne for å bli gjenvalgt som president.

Trenger bare få

Dersom han holder på bare noen av de større vippestatene han vant i 2008, vinner han valget i år også.

Og blant disse statene er Ohio, Pennsylvania og Florida. I den første leder han med 49 mot 38 prosent, i den andre med 45 mot 39 prosent, og i den siste med 45 mot 41 prosent.

- Dersom han holder på ledelsen i disse tre statene til valgdagen, er han så godt som sikret gjenvalget, sier Peter Brown ved målingsinstituttet til Quinnipiac-universitetet.

Ingen har siden 1960 vunnet presidentvalget uten å vinne minst to av disse tre statene, og den vanlige oppfatningen er at om den republikanske kandidaten ikke vinner Florida, vinner han ikke valget.

Artikkelen fortsetter under bildet

VISER FINGEREN: Republikanernes kandidat Mitt Romney viste tydelig tegn da han talte på et valgmøte i Sterling i Virginia denne uken. Foto: Jason Reed, Reuters
VISER FINGEREN: Republikanernes kandidat Mitt Romney viste tydelig tegn da han talte på et valgmøte i Sterling i Virginia denne uken. Foto: Jason Reed, Reuters

De tolv statene som regnes som avgjørende vippestater, er Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia og Wisconsin. Obama vant alle disse sist.

Misnøye med økonomien

Trass i framgangen i vippestatene, er mange av velgerne fortsatt kritiske til Obamas håndtering av økonomien.

49 prosent sier i NBC-målingen at de er mindre optimistiske når det gjelder økonomien, sammenlignet med 43 prosent som er mer optimistiske.

53 prosent er skeptiske til Obamas håndtering av økonomien, opp 1 prosentpoeng i forhold til forrige måned.

Selv om velgere flest liker Obama bedre enn Romney på det personlige plan, har Romneys budskap om at han som forretningsmann skjønner seg på økonomi, gått hjem hos mange, og så lenge arbeidsløsheten ikke går ned, tjener han.

Romney kan også få et velkomment puff framover dersom høyesterett opphever hele eller deler av helsereformen, som er en av Obamas største seirer.

På den annen side sa velgere i alle de tre vippestatene der Quinnipiac hadde målt, at de var fornøyd med Obamas beslutning om innvandrerbarn. I alle tre er det et voksende velgerkorps av spansktalende, særlig i Florida.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks