Hovedinnhold

Ikke forelsket i Mitt Romney

**Fra Iowa-seier til hjemmebane New Hampshire
**Republikaner: Jeg er ikke forelsket

VANT: Mitt Romney er ett skritt nærmere å bli republikanernes presidentkandidat etter den knepne seieren i Iowa. Foto: Are Tågvold Flaten
VANT: Mitt Romney er ett skritt nærmere å bli republikanernes presidentkandidat etter den knepne seieren i Iowa. Foto: Are Tågvold Flaten
IOWA: Mitt Romney (64) får ikke velgerne til å forelske seg i han. Likevel mente flertallet i natt at han er den beste kandidaten.

Denne saken handler om:

VG Nett følger valget i USA

Are Tågvold Flaten er statsviter og redaktør avamerikanskpolitikk.no. I 2012 følger han valgkampsirkuset på nært hold for VG Nett.
Amerikanskpolitikk.no sin Twitter-profil
Ares Twitter-profil

DETTE ER KANDIDATENE:
 • Mitt Romney (64), forretningsmann og tidligere guvernør i Massachusetts
 • Ron Paul (76), Texas, medlem av Representantenes hus
 • Rick Santorum (53), Pennsylvania, tidligere senator
 • Newt Gingrich (68), Georgia, tidligere president i Representantenes hus
 • Rick Perry (61), guvernør i Texas
 • Michele Bachmann (55), Minnesota, medlem av Representantenes hus
 • Jon Huntsman (51), tidligere guvernør i Utah og ambassadør i Kina

  SLIK ER NOMINASJONS-PROSESSEN:

 • Innledes formelt 3. januar og ender på partienes landsmøter til sommeren.
 • I år er det bare Republikanernes prosess som er interessant, siden det ikke ventes demokratiske motkandidater mot president Barack Obama.
 • Rundt tolv delstater avholder nominasjonsmøter, mens resten har nominasjonsvalg. Etter dette velges delegater til partienes landsmøter.
 • På supertirsdagen 6. mars avholder tolv delstater nominasjonsmøter eller nominasjonsvalg. Siste valg er 26. juni, men normalt er det klart lenge før hvem som blir kandidaten
 • Valget er 6. november.


Av Are Tågvold Flaten, amerikanskpolitikk.no 

Romney vant Iowa med kun åtte stemmer etter en neglebiter av en valgnatt, og det kommer ikke til å bli foretatt noen omtelling. Ledelsen svingte fram og tilbake mellom ham og tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum (53) hele kvelden, som på tross av den knepne andreplassen er en av kveldens vinnere.

VGTV: Se utdrag fra de republikanske kandidatenes taler her

For Romney symboliserer seieren et klart tegn på at han i 2012 har det som skal til for å vinne nominasjonen. Han satset ikke like hardt i Iowa som han gjorde i 2008, da han også stilte som presidentkandidat. Den gang måtte han se seg slått av Mike Huckabee på målstreken i Iowa, og senere av John McCain i New Hampshire.

Seieren i Iowa sender Romney-leiren videre med momentum til New Hampshire, der primærvalget går av stabelen tirsdag 10. januar.
Romney står meget sterkt i New Hampshire - som kan beskrives som en Romney-kampanjens hjemmebane - og med en seier også der må en ikke-Romney kandidat tre frem i South Carolina den 21. januar, da republikanernes tredje nominasjonsvalg finner sted.

Følg amerikanskpolitikk.no på Facebook 

«Hold deg for nesa, og stem»

Men Romney sliter med entusiasmen.

En vanlig kommentar fra velgere i Iowa i løpet av den siste uken går ut på at Romney virker som det tryggeste valget på lang sikt, selv om de ikke er vilt begeistret for den tidligere Massachusetts-guvernøren.

- Jeg er ikke forelsket, sier Sally Hood fra West Des Moines.

Hun sitter ved siden av meg i en gymsal full av caucusvelgere tirsdag kveld, og holder en liten oransjelapp i hånda. Den skriver hun - i likhet med mannen Mike - "Mit Romney" på (med én t for lite i fornavnet) få minutter senere. Romney vinner precinct 214 i West Des Moines denne kvelden med 123 stemmer, foran Ron Paul (42) og Rick Santorum 38).

Sally er ikke forelsket, men hun mener han er den eneste kandidaten som har det som skal til for å slå Obama til høsten.

Følg amerikanskpolitikk.no på Twitter 

Forretningsmann og tidligere guvernør

Romney har bakgrunn som guvernør av Massachusetts (2004-2007), og som presidentkandidat i 2008.

I opptakten til årets valgkamp har han blitt sett som "neste mann i kø for å vinne nominasjonen", ettersom Det republikanske partiet har for vane å velge en tapende kandidat i nominasjonsprosessen ved neste korsvei (George W. Bush er her det moderne unntaket).

Romney er favoritten blant etablissementet i Det republikanske partiet, og han er best organisert av de republikanske presidentkandidatene dersom en vurderer samtlige stater somkandidatene skal drive valgkamp i utover vinteren og våren.

Romney har også bakgrunn som en suksessfull forretningsmann, og han ble hyret inn for å få vinterlekene i Salt Lake City på rett kjøl igjen i 2002 etter store organisatoriske problemer. Han lyktes, og han presenterer seg dermed som en mann som vet hva som skal til for å fikse problemene USA står overfor.

Han driver på mange måter allerede en valgkamp som er fokusert på President Obama, framfor de andre kandidatene. Og det samme gjelder Obama-kampanjen, som allerede har tenkt mye og lenge på hvordan de skal nedkjempe Mitt Romney, når den tid kommer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks