Hovedinnhold

Hun er USAs første åpent homofile senator

SEIER: Demokratenes Tammy Baldwin ble valgt inn i det amerikanske senatet under årets valg, og er dermed USAs første åpent homofile senator. FOTO: AFP
SEIER: Demokratenes Tammy Baldwin ble valgt inn i det amerikanske senatet under årets valg, og er dermed USAs første åpent homofile senator. FOTO: AFP
(VG Nett) For første gang er en åpent homofil politiker valgt inn i Senatet. Samtidig er to ultrakonservative republikanere stemt ut.

Denne saken handler om:

Med seieren tirsdag kveld ble demokraten Tammy Baldwin fra Wisconsin den første åpent homofile senatoren i amerikansk historie. Til tross for dette var Baldwins legning aldri et stort tema i valgkampen.

- Jeg var ikke engang klar over det, sa velgeren Owen Couch til Washington Post da han skulle avgi sin stemme.

Sendte ut homobilder

Hennes motstander Tommy Thompson har i stor grad unngått å nevne Baldwins seksuelle legning i valgkampen. Men kampanjen hans har tidligere sendt ut bilder av Baldwin på et «gay pride»-arrangement.

Han har også forsøkt å tegne et bilde av Baldwin som for ekstrem for Wisconsin.

Nå forventes det at Senatet i større grad engasjerer seg i saker som gjelder lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle - såkalte LHBT-saker.

- Vi har aldri hatt et åpent LHBT-medlem i Senatet. Dette forandrer alt, sier Baldwin til The Guardian.

Stemt ut etter voldtektsuttalelser

Samtidig er to av Republikanernes mest konservative politikere stemt ut av velgerene.

De to senatorene Todd Akin og Richard Mourdock skapte problemer for presidentkandidat Mitt Romney i forkant av årets valg. Akin fortalte til en lokal TV-stasjon i august at kvinner ikke blir gravid etter voldtekter.

- For meg ser det ut som, hvis jeg forstår doktorene riktig, at det sjeldent skjer. Hvis det dreier seg om en legitim voldtekt har kvinnekroppen metoden for å skru av hele greia, sa Akin til KTVI-TV i St. Louis.

TAPTE: Senatorkandidat Todd Akin innrømmer tapet sammen med sin kone Lulli. Akin kom med svært kontroversielle uttalelser i forkant av valget. FOTO: REUTERS
TAPTE: Senatorkandidat Todd Akin innrømmer tapet sammen med sin kone Lulli. Akin kom med svært kontroversielle uttalelser i forkant av valget. FOTO: REUTERS


Akin er kongressmedlem for staten Missouri, og de kontroversielle uttalelsene gjorde at Mitt Romney ba ham trekke seg fra vervet. Nå har Romney fått hjelp av velgerne som har stemt Akin ut av kongressen under årets valg.

Akin er tilknyttet Tea Party-bevegelsen i det Republikanske partiet. Bevegelsen ligger helt til høyre i den amerikanske politikken. Blant annet er bevegelsen og Akin sterke motstandere av abort. Ifølge Huffington Post har Akin blitt arrestert åtte ganger i demonstrasjoner mot abort.

Akin stilte i år til valg i det amerikanske senatet, men tapte mot den demokratiske kandidaten Claire McCaskill. McCaskill er den første kvinnelige senatoren fra Missouri, og er også en forkjemper for kvinners abortrettigheter.

- Guds vilje

Republikaneren Richard Mourdock kom også med kontroversielle voldtekt- og abortuttalelser i forkant av valget. Og i likhet med partivenn Akin ble også han stemt ut av senatet av de amerikanske velgerne.

Mourdock uttalte at hvis kvinner blir gravid etter en voldtekt, er også det guds vilje og kan ikke sees på som en grunn til å ta en abort.

TAPSANSIKT: Senatorkandidat Richard Mourdock måtte gi tapt i valget om å få plass i det amerikanske senatet. FOTO: REUTERS
TAPSANSIKT: Senatorkandidat Richard Mourdock måtte gi tapt i valget om å få plass i det amerikanske senatet. FOTO: REUTERS


- Jeg har strevd med dette i lang tid, men jeg har kommet til at livet er en gave fra Gud. Selv om det livet kommer fra noe så grusomt som voldtekt, så er det hva Gud har planlagt, sa Mourdouck i en debatt i oktober, skriver Politico.

President Obama gikk hardt ut mot begge de to republikanerne da han besøkte talkshowet til Jay Leno i oktober.

- Jeg fatter ikke hvordan disse karene kommer opp med slikt. Voldtekt er voldtekt, og det er en forbrytelse, sa Obama hos Jay Leno og la til at det ikke er politikernes oppgave å avgjøre om kvinner som ønsker å ta abort, skal få det eller ikke, sa Obama til Leno.

Republikanerne trodde i forkant at Mourdock kom til å vinne klart i staten Indiana. Nyhetsbyrået AP melder natt til onsdag at Mourdock tapte mot demokraten Joe Donnelly.

Republikanerne beholdt Kongressen

Republikanerne beholder som ventet flertallet i Representantens hus i Kongressen, viser flere prognoser.

Alle de 435 plassene i Representantenes hus er på valg, men demokratene ble på forhånd levnet liten sjanse til å kapre flertallet.

En tredel av plassene i Senatet er også på valg, og disse er det knyttet noe mer spenning til.
Demokratene har i dag 53 av de 100 senatorene og ligger ifølge meningsmålinger an til å beholde dette flertallet.

Republikanerne mistet en senator i Maine, der den uavhengige kandidaten Angus King ifølge prognosene overtar plassen etter Olympia Snowe.

Kilde: VG Nett/NTB

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks