Hovedinnhold

Blandede reaksjoner på Barack Obamas tale

TALTE FRA SCENEN: Natt til fredag gikk president Barack Obama på scenen under Demokratenes landsmøte og aksepterte nominasjonen for president. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP
TALTE FRA SCENEN: Natt til fredag gikk president Barack Obama på scenen under Demokratenes landsmøte og aksepterte nominasjonen for president. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP
(VG Nett) Nattens tale fra den amerikanske presidenten på Demokratenes landsmøte har mottatt blandet reaksjon fra amerikanerne. Den store begeistringen ble utløst av hans kone, Michelle.

Denne saken handler om:

Natt til fredag, norsk tid, gikk president Barack Obama på scenen til voldsom applaus fra de tusenvis av oppmøtte i salen.

I talen inviterte han amerikanerne til å følge ham på en vei som ikke er lett, men som vil lede dem ut av krisen til slutt.

Politiske kommentatorer er i hovedsak enige om at Obama leverte en solid tale, retorisk sett, men etter det er det ulike reaksjoner.

- Episk

MSNBCs kommentator Chris Matthews er en av de mest begeistrede etter talen, og mener at Obama «gjorde det igjen», og at han «leverte en solid tale», skriver Huffingtonpost.

VGTV: Se høydepunktene fra Obamas tale

Al Sharpton fortalte etter sendingen at den 35 minutter lange talen rett og slett var «episk», og spekulerte rett og slett i om den sittende presidenten vant valget med denne tale.

Kritikk

Til tross for dundrende applaus fra et publikum inne på møtet, ble det fort klart at ikke alle var like imponert over talen.

- Dette var ikke den beste talen Obama har gjort, mener CNNs James Carville etter at talen var over.

President Bush tidligere pressesekretær Ari Fleischer hadde blandede følelser om talen. Han kritiserer blant annet Obama for å gi «den samme gamle talen» og at den inneholdt mange av de samme løftene som han gav for fire år siden.

Sjekker fakta

Flere amerikanske medier har etter nattens tale gått gjennom flere av punktene til Obama for å sjekke om de faktisk stemmer.
Ifølge AP talte presidenten blant annet om penger som ikke eksisterer da han fortalte nasjonen at han ønsker å bruke penger spart ved å avslutte kriger for å bygge motorveier, skoler og broer.

Grunnen til dette er at krigene i stor grad var finansiert av lån, og dermed er det ingen konkrete penger som kan brukes til noe annet, skriver nyhetsbyrået.

Engasjerte Twitter

Ifølge ferske tall fra Twitter var det mye mer engasjement på Twitter etter det demokratiske møtet enn det republikanske, melder den amerikanske nettsiden BuzzFeed Politics.

JUBEL: Det brøt ut full applaus under nattens avsluttning av Demokratenes landsmøte i Charlotte, North Carolina. Foto: AP
JUBEL: Det brøt ut full applaus under nattens avsluttning av Demokratenes landsmøte i Charlotte, North Carolina. Foto: AP


I gjennomsnitt ble det publisert 52.757 tweets per minutt som handlet om Obamas tale, mens da Romney holdt sin konvensjon ble det skrevet 14.289 tweets i minuttet.

Flere kjendiser var raskt ute og kommenterte nattens tale. Blant dem var artisten Lady Gaga:

- Det er en tale som kommer til å bli husket.

Guvinøren I California, Jerry Brown, skrev at han likte talen til presidenten godt:

- Barack Obama talte som var president - og for oss alle. Rett fram og ærlig. Vi vet hva vi må gjøre nå.

Knuste motstanderen

På onsdag var det den første dagen av demokratenes landsmøte i Charlotte, North Carolina. Under møtet hold Obamas kone Michelle (48) en tale som kommentatorene mener laget hakkemat av sin utfordrer som førstedame, Ann Romney (63).

Oppgaven var å gjøre ektemennene sine humane og nære for velgerne - ikke fjerne og kalde, slik som mange opplever dem.

Og ekspertene var uvanlig enige etter talene: dette var en tale som kan bli stående.

Republikaneren David Gergen, kommentator i CNN, sa dette:

- Hvis demokratene skal ha to dager til på samme nivå, kan valgkampen være avgjort allerede.

Hvorvidt den sittende presidenten får sitte fire nye år i Det hvite hus, blir avgjort når amerikanerne går til valg 6. november.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks