Hovedinnhold

Vil ha 30 millioner mennesker ut av USA

ARIVACA (VG Nett) Shawna Forde drømmer om et USA uten illegale innvandrere. Hun hevder det er 30 millioner av dem - og noen tusen nye kommer hver dag.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Jeg vil ha alle ut. Deretter kan de søke om å få komme inn slik alle andre må gjøre, sier Shawna Forde i Minutemen American Defense. Organiasjonen jobber med frivillig grensekontroll, eller borgervern om du heller vil. Politiske motstandere kaller dem MAD.

Arbeidet til organisasjonen er inspirert av Jim Gilchrist, som dannet den første minutemen-gruppen og har vært knyttet til folk fra nynazistiske grupperinger.

For et år siden var illegal innvandring et stort tema i valgkampen. Det var enighet om at det var 12 millioner ulovlige innvandrere, men uenighet om hvordan USA skal få kontroll over dem - og om de bør kastes ut.

Klikk her for å se kandidatenes holdning til innvandring.

Leker gjemsel

Både Barack Obama og John McCain har sagt at de ønsker et system der de ulovlige innvandrerne blir registrert. De ønsker ikke å sende millioner av mennesker ut av landet, men saken har forsvunnet fra valgkampen. I stedet arbeider andre for å fortelle om omfanget av USAs manglende oversikt over hvem som er innenfor grensene.

Shawna Forde er en velformulert kvinne som leder en gruppe mannfolk som i noen uker i slengen "leker gjemsel" med illegale innvandrere og narkosmuglere. Bevæpnet og med skuddsikre vester tilbringer de nettene ute i den barske ørkenen i Arizona, staten som John McCains er valgt inn fra som senator.

KRITISK TIL INNVANDRING: Shawna Forde jobber for at færre folk skal komme seg ulovlig inn i USA. Foto: Bjørnar Tommelstad
KRITISK TIL INNVANDRING: Shawna Forde jobber for at færre folk skal komme seg ulovlig inn i USA. Foto: Bjørnar Tommelstad

LES:Dette er de største forskjellene mellom McCain og Obama

Ser de noen som krysser grensen forsøker de noen ganger å skremme dem tilbake, andre ganger varsler de politiet eller så griper de inn selv.

- Men først gir vi dem vann, for mange er helt utslitt etter en lang marsj for å komme hit, sier Forde, som er ekstremt opptatt av å sikre grensene. Samtidig er hun overraskende liberal på en rekke andre områder som spørsmål om abort, fritt helsetilbud, gratis skolegang og rehabilitering av straffedømte.

Hun er også for liberalisering av bruk av de mildeste narkotiske stoffene, selv om det er grensekryssere som bærer tunge laster med blant annet nyhøstet marihuana som hun jakter på i disse dagene.

Beskutt av narkosmuglere

Over halvparten av de som krysser grensen ulovlig her, antas å gjøre det som en del av narkohandel. Resten er meksikanere og andre som vil til USA for å jobbe. Shawna Forde tror noen har andre planer som kan være til skade for USA. Felles for dem alle er at det er en tøff og farlig tur gjennom ugjestmildt terreng for å komme frem.

PISTOL: Shawna Forde har aldri mindre enn en liten pistol med seg. Foto: GEIR TERJE RUUD
PISTOL: Shawna Forde har aldri mindre enn en liten pistol med seg. Foto: GEIR TERJE RUUD

En gjeng pensjonister jobber som frivillige for organisasjonen og de kan fortelle om at det er farlig for dem også.

- Jeg ble beskutt natt til i går. Noen sier det var et varselskudd. Jeg tror det var dårlig siktet, sier Chuck Stoneaxe.

- Ja, det er farlig. Ja, vi blir beskutt. Men hva er det verste som kan skje, få en kule i hodet? Det er ikke så ille, sier Shawna Forde som setter kampen for å sikre grensene mot illegal innvandring øverst.

En norskættet minuteman som sier "hwooordan haaar do det", når han hører jeg er fra Norge, vil vite hva nordmenn synes om Obama.

- Jeg tror de fleste er ganske positive.

- Det er jo forferdelig!

Omdiskutert

Det er en svært omdiskutert operasjon Shawna Forde holder på med, men hun virker mer gjennomtenkt og velformulert enn andre som har fått oppmerksomhet om deres borgervern mot illegal innvandring.

Hennes krystallklare holdninger om innvandring, om at det myndighetene hevder er 12 millioner og Minutemen hevder er 30 millioner illegale innvandrere skal ut av landet, ligger langt til høyre i det politiske landskapet.

HJELPERE: De fleste som bidrar med rekognosering og annet arbeid for MAD er pensjonerte med erfaring fra militæret. Foto: GEIR TERJE RUUD
HJELPERE: De fleste som bidrar med rekognosering og annet arbeid for MAD er pensjonerte med erfaring fra militæret. Foto: GEIR TERJE RUUD

Hun mener de som kom inn i landet ved egen hjelp kan komme seg ut ved egen hjelp og deretter stille seg i køen og søke om oppholdstillatelse som andre lovlydige.

Politikere får en hard omgang. Hun vil selv stemme på en av de uavhengige kandidatene ved presidentvalget, "i hvert fall ikke John McCain".

- Jobber for oss

- Det er mange politikere som misforstår. De tror vi jobber for dem. Det gjør vi ikke. De jobber for oss. Det er deres oppgave. Vi betaler for dem, for deres mat, for deres bolig og fine liv i Washington. Da må vi holde dem ansvarlige og sørge for at de gjør en respektabel jobb.

Med en pistol i bukselinningen og knall rød leppestift forteller Shawna om hennes kjærlighet til latinamerikansk kultur. Hun liker språket, maten, mennene, og vil gjerne ha dem som naboer både innenfor og utenfor USAs grenser. Men hun vil ikke ha "en strøm av illegale flyktninger".

- Men dere er jo avhengig av dem som arbeidskraft?

- Til hva? Tidligere kom de som sesongarbeidere for landbruket, men det er nesten umulig nå, fordi de skal selge dritt i supermarkeder. De blir ansatt av amerikanske selskaper for å selge ting produsert i Kina som vi ikke har bruk for, sier Shawna som synes forbrukssamfunnet er helt vanvittig, og gjerne skulle ønske at flere dyrket sine egne grønnsaker.

Kontroversielt

LEKEGJERDE: Et par kilometer bak Shawna Forde slutter grensegjerdet. Der er det lett å krysse grensen, hvis de som prøver seg ikke treffer på grensepoliti eller Shawna Fordes minutemen. Foto: GEIR TERJE RUUD
LEKEGJERDE: Et par kilometer bak Shawna Forde slutter grensegjerdet. Der er det lett å krysse grensen, hvis de som prøver seg ikke treffer på grensepoliti eller Shawna Fordes minutemen. Foto: GEIR TERJE RUUD

Minutemen er ingen ukontroversiell gruppe. At bevæpnede menn og en kvinne, organisert som en slags paramilitær gruppe, observerer, speider, pågriper om nødvendig og varsler grensepolitiet om sine funn i grenseområdet mellom Arizona og Mexico er langt over grensen for det mange synes er akseptabelt.

DISKUTÉR USA-VALGET PÅ VG NETT

Doug Ruopp er talsmann for organisasjonen Human Borders, som har satt opp og vedlikeholder 90 vannstasjoner i ørkenen ved grensen i Arizona.

Ifølge offisielle tall har minst 1138 illegale innvandrere siden år 2000 mistet livet som følge av utmattelse og dehydrering under forsøket på å krysse grensen her.

Dødstallet steget

- Siden Minutemen kom til området er dødstallet steget, fordi deres patruljer har gjort det vanskeligere å krysse ørkenen. Vi har også opplevd at flere vannstasjoner er sabotert, sier Doug Ruopp.

Men Forde sier de respekterer de som deler ut vann. Men hun skulle gjerne sett flere i grensepatruljen, og hun ønsker seg gjerde langs hele grensen, inkludert sensorer slik at de som krysser ulovlig lettere blir oppdaget.

- De er alt for få mennesker til å passe en så lang grense. Gjerdet som er satt opp noen steder er enkelt å kommer over. Her borte er det 30-40 kilometer uten gjerde, forteller Forde og peker mot et bakkete ørkenlandskap som ifølge henne er en viktig rute for import av narkotika.

MAD: Shawna Forde er den eneste kvinnen som får delta i aksjoner med Minutemen. Foto: GEIR TERJE RUUD
MAD: Shawna Forde er den eneste kvinnen som får delta i aksjoner med Minutemen. Foto: GEIR TERJE RUUD

- 60 prosent av de som krysser grensen her, driver med narkotrafikk, hevder hun.

Hjem med busser

Shawna Fordes gjeng bidrar daglig til at de mange bussene som står parkert langs veiene noen kilometer inn fra grensen, blir fylt opp med illegale innvandrere og sendt tilbake til Mexico.

Tidligere sendte amerikanske myndigheter dem med fly til Mexico City. Nå kjøres de bare over grensen.

- Så forsøker de på nytt, og vi tar dem en gang til. Det er nesten som fisking, "catch and release", sier Forde.

Hun mener hun ydmykes av myndighetene når de setter opp et gjerde som er lett å forsere, og ingen følger med på om noen krysser grensen.

Frykter for USA

Det skal være narkogjengenes folk som varsler om det er klar vei, eller om det kan være politi eller minutemen i området.

Shawna Forde gir en følelse av at hun frykter noe større enn bare innvandring og narkosmugling, at amerikanske interesser og verdier kan bli svekket på sikt.

VG Nett tilbrakte en dag i grenseområdet, med tur helt bort til grensegjerdet, inn i det Shawna Forde kaller krigssonen. Vi var med da Forde var på rekognosering etter innvandrere som kan ha blitt gjemt i forlatte hus og campingvogner til de kan bevege seg videre når det blir mørkt.

En meksikanskutseende mann fanget Shawnas interesse. Han var på tur med sin sønn på vei fra "krigssonen" inn mot den nærmeste byen.

- Han var også her i går, men da kjørte han en annen bil, sier Shawna og noterer bilnummeret så hun kan varsle grensepatruljen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks