Hovedinnhold

Raddis-Rons revolusjon

* Raddis-republikaner * Republikanernes revolusjonær * Innsamlingsrekord på nett

VIL BLI PRESIDENT: Ron Paul.
VIL BLI PRESIDENT: Ron Paul.
DES MOINES (VG Nett) Ved å kalle på revolusjon og opprør har republikaneren Ron Paul (72) samlet inn mer penger på 24 timer enn noen annen presidentkandidat i historien.

Denne saken handler om:

FAKTA RON PAUL

  • Kongressmedlem i representantenes hus fra Texas siden 1976. Er utdannet lege og har hatt praksis som gynekolog. Tjenestegjorde som kirurg i luftvåpenet under Vietnam-krigen.
  • Stilte som uavhengig presidentkandidat i 1988 og fikk 0,47 prosent av stemmene.
  • Har fem barn.

I det som mest av alt minner om en geriljakampanje på internett har kongressrepresentanten fra Texas ledet det han kaller Ron Paul Revolusjonen til å bli en oppsiktsvekkende pengemaskin.

På 24 timer samlet han inn hele seks millioner dollar til valgkampen. Det er mer enn den forrige rekordholderen John Kerry klarte etter at han hadde vunnet nominasjonen for demokratene i 2004.

Ungdom og internett

Enda mer oppsiktsvekkende er at 71 år gamle Ron Paul ikke har noen store, kjente donorer bak seg, men samler nesten all sin støtte fra ungdom via internett.

På en dag mobiliserte han nesten 25 000 nye givere til kampanjen, mange av dem folk som aldri har hatt noe med politikk å gjøre tidligere. Det har gjort at Ron Paul ikke lenger er et utskudd det går an å se bort fra i det amerikanske nominasjonsvalget.
- Folk og spesielt unge blir tiltrukket til min kampanje fordi de vil være frie fra myndighetenes innblanding, både på internett og i form av skattekrav. Mitt budskap egner seg veldig godt på internett, og er noe mange internettbrukere er opptatt av, forklarer Ron Paul til VG.

Pengerekord

Pengedugnadene har han konsentrert til dager i amerikansk historie som klinger med hans opprørske budskap:

* Pengerekorden 16. desember ble satt på 234 årsdagen for Boston Tea Party - en av opptaktene til den amerikanske revolusjonen.

* Den forrige pengerekorden satte han på Guy Fawkes-dagen i november, til minne om mannen som forsøkte å sprenge Underhuset i London.

* 19. april har musikkprodusenten Trevor Lyman, som organiserer innsamlingene, annonsert en ny pengedriv, på dagen for skuddene som innledet den amerikanske revolusjonskrigen.

Kampanjen hadde satt som et ambisiøst mål å samle inn 12 millioner dollar, men nærmer seg nå 20.

Kultfigur

Den lille, spinkle mannen med den tynne stemmen er blitt en kjæledegge og nærmest en kultfigur for mange nettbrukere, og er en favoritt på YouTube.

Han er den eneste av de republikanske presidentkandidatene som vil trekke soldatene ut av Irak så raskt som mulig.

- Vi må avslutte krigen i Irak og bruke pengene som går dit til andre ting her hjemme, mener Paul.

Han vil også avskaffe inntektsskatten fullstendig.

Ytterliggående radikaler

Revolusjonspraten og hans standpunkter har gitt ham stempel som en ytterliggående radikaler.

- Jeg ser ikke på meg selv som en radikaler. Det er de som sitter i regjeringen nå som er radikale. De trykker opp penger når de trenger det, øker underskuddet og starter kriger rundt om i verden. For meg er det virkelig radikalisme, sier Ron Paul.

Han vil legge ned de fleste offentlige myndigheter og trekke USA ut av NATO og FN.

Hovedbudskapet er øke friheten for enkeltindividet, som han mener er nedfelt i den amerikanske grunnloven.

Skjønner sammenhengen

- Det triste er at jeg blir oppfattet som radikal fordi vi har gått så langt fra våre konservative røtter. Jeg følger grunnloven strengt. Administrasjonen vrir og vender på den. Det dokumentet vil dø om vi fortsetter slik, og jeg gjør alt jeg kan for å stanse den utviklingen, sier Paul.

Selv om han ligger et stykke bak på de fleste målingene, har pengestrømmen og kraften i budskapet gjort at Ron Paul kan klare å bygge en plattform som vil påvirke de andre kandidatene og til slutt selve presidentvalget.

- Når jeg spør unge hvorfor de ikke følger de andre politikerne sier de at de ikke tror på dem, De ser hvordan de har stemt før. Unge folk går det ikke an å lure. De skjønner sammenhengene raskere, sier Paul til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks