Hovedinnhold

Profil: Ron Paul

Internett-presidenten

KANDIDAT: Som fødselslege har Ron Paul har tatt i mot over 4000 barn. Foto: AFP
KANDIDAT: Som fødselslege har Ron Paul har tatt i mot over 4000 barn. Foto: AFP
LOS ANGELES (VG Nett) Hadde treffene på YouTube avgjort presidentvalget i USA, ville Ron Paul ligget godt an.

Denne saken handler om:

RON PAUL

Ronald Ernest Paul
Født: 20. august 1935
Republikaner

Natt til torsdag er Ron Paul virkelig på hjemmebane når CNN i samarbeid med YouTube holder debatt med alle de republikanske kandidatene. Men det er mer i YouTube-segmentet enn blant CNNs seere Ron Paul er i støtet.

I tradisjonelle medier overses Ron Paul (72) stort sett, selv om han samler inn penger i rekordtempo, søkes oftere på YouTube og Google enn konkurrentene og har de villeste forslagene. Men han blir neppe USAs president.

Slo Zappa

Ron Paul (72) fikk 0,47 prosent av stemmene da han slo Frank Zappa i nominasjonen og stilte som kandidat for "Libertarian Party" ved presidentvalget i 1988. Det var ikke akkurat et jordskjelv i amerikansk politikk, men nå skaper han overskrifter igjen.

Da han nylig samlet inn 4,2 millioner dollar (24 milioner kroner) på et døgn, fra 37000 støttespillere på internett, tok han nesten igjen Hillary Clintons rekord. Hun klarte litt over fem millioner på 24 timer. Men mens Clinton har passert 80 millioner dollar i valgkampbidrag, har Paul bare samlet inn litt over åtte.

Også i Norge er det stor oppmerksomhet rundt Ron Paul og hans politikk. Ingen andre kandidater får så mange lesere til å sende epost til VG Netts reportere som hvis det står noe om Ron Paul i en artikkel.

4000 barn

Hva er det med den gamle fødselslegen og gynekologen som har ønsket 4000 barn velkommen til verden og har sittet i Kongressen med korte opphold fra 1976?

Forslaget om å fjerne inntektsskatt legges merke til. Han vil også gjeninnføre gullreserven, for å sikre USAs økonomi. Og han vil ha USA ut av NATO, handelssamarbeidet NAFTA og FN. Han er abortmotstander, vil kutte offentlige utgifter ved å legge ned blant annet FBI og mener marihuana kan brukes uten myndighetenes innblanding.

Soldatene hjem nå

Forslaget om å trekke styrkene hjem fra Irak NÅ, er populært i store deler av befolkningen. Ron Paul var en av to republikanske kongressmenn som stemte mot krigen i Irak.

Nå scorer han fem-seks prosent på republikanernes målinger, er populær blant usikre demokrater og enda mer populær bant velgere uten partitilhørighet.

- Dropp inntektsskatten. La folk bruke pengene sine som de vil. La oss ta vare på våre egne broer, i stedet for å bombe broer i andre land som vi senere må betale for å få bygget opp igjen, sa Ron Paul i et intervju nylig.

Han er så sterk motstander av offentlige utgifter at han ikke vil ha pensjon fra Kongressen når han går av.

Tiet i hjel

Han har blitt nesten tiet i hjel av mediene, fordi han ikke har vært sett på som en troverdig kandidat, men den voldsomme oppmerksomheten han får på internett og de store summene han samler inn har gjort ham til en kandidat som ifølge den svært konservative TV-kanalen FOX ligger nesten likt med konkurrentene.

Det er en overdrivelse. Men han er så sikker på at det er en dårlig ide at Rudy Giuliani blir republikanernes kandidat, så han vil kanskje stille som uavhengig hvis New Yorks tidligere borgermester vinner primærvalget.

Ayn Rand-fan

Da kan han ta stemmer både fra Giuliani og fra Hillary Clinton hvis hun blir demokratenes kandidat. Hun stemte for krigen i Irak, men er mot den nå. Ron Paul har vært mot den hele tiden.

Som sin skattefiendtlige kollega i Norge, Carl I. Hagen, er Ayn Rand en av favorittforfatterne. En av Ron Pauls sønner, som ved siden av å være lege leder en skattebetalerforening i Tennessee, heter Rand til fornavn.

Opptur

Etter at han virkelig viste seg fra sin mest sjarmerende side i Jay Leno-show i høst, tok populariteten av. Pengeinnsamlingen løftet seg flere hakk, der det spesielt var den et døgn lange nettaksjonen som hjalp til med å øke inntektene med 114 prosent fra andre til tredje kvartal.

På mange måter er Ron Paul den kandidaten flere av de andre ønsker å være, spesielt når det gjelder å si nei til lobbyisters påvirkning og være uavhengig i forhold til det etablerte Washington-miljøet som noen ganger kan virke ganske fjernt fra folk.

-Hvis du som lobbyist vil spise lunsj med Ron Paul, er det fordi du vil hygge deg, ikke fordi du vil oppnå noe, sier en observatør som kaller Ron Paul for "Dr. No".

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks