Hovedinnhold

Guvernør sa unnskyld til familien og velgerne

Avslørt som horekunde etter telefonavlytting

Beklaget: Med sin kone ved sin side beklager New Yorks guvernør Eliot Spitzer at han har krenket sine egne moralske standarder. Ifølge New York Times skal han ha kjøpt sex fra en luksusprosituert. Foto: Reuters
Beklaget: Med sin kone ved sin side beklager New Yorks guvernør Eliot Spitzer at han har krenket sine egne moralske standarder. Ifølge New York Times skal han ha kjøpt sex fra en luksusprosituert. Foto: Reuters
(VG Nett) New Yorks guvernør Eliot Spitzer (48) ba om unnskyldning til kona, barna og velgerne etter at han tatt for å kjøpe sex. Han ble avslørt da politiet avlyttet telefonsamtalen der han organiserte et møte med en luksusprostituert.

Denne saken handler om:

Hillary Clintons nære allierte, Eliot Spitzer, er kjent for sine korstog mot organisert prostitusjon og korrupsjon. Nå er han selv blitt tatt for å ha kjøpt sex.
Den sjokkerende avsløringen kom etter at New Yorks guvernør ble telefonavlyttet mens han organiserte et treff med en luksusprostituert på et hotell i Washington, ifølge New York Times.

Guvernøren skal ha betalt 6900 dollar, over 35.000 kroner, for noen timers møte med den luksusprostituerte.
Les også: Sexskandalen stopper ikke Hillary

Beklagelse

Med en taus kone ved sin side sendte demokraten Spitzer mandag ut en unnskyldning for sitt moralske fall. Han sa ingenting om å gå av fra stillingen slik det allerede er kommet krav om fra republikanerne, men få tror han kan fortsette etter sexskandalen.

MED FAMILIEN: Eliot Spitzer ankommer en gudstjeneste i Albany i fjor sammen med kona Silda Wall Spitzer og døtrene Jenna, Elyssa og Sarabeth. Foto: AP
MED FAMILIEN: Eliot Spitzer ankommer en gudstjeneste i Albany i fjor sammen med kona Silda Wall Spitzer og døtrene Jenna, Elyssa og Sarabeth. Foto: AP

- Jeg har opptrådt på en måte som krenker mine forpliktelser til familien og som krenker min og alles oppfatning om rett og galt, sa Spitzer på pressekonferansen.

- Jeg må først og fremst unnskylde meg overfor min familie. Jeg unnskylder meg også overfor velgerne, som hadde fortjent bedre. Nå må jeg bruke mye av tiden min til å gjenvinne min families tillit, sa Spitzer, som har tre døtre.

Klient nummer ni

New York Times mener Spitzer er mannen som omtales som «klient nummer ni» i politiets dokumenter fra telefonavlyttingen.

Klient nummer ni ringte til en eksklusiv internasjonal prostitusjonsring ved navn Emperor's Club VIP, som ble knust av politiet i forrige uke.

Ifølge opptakene bestilte han tjenestene til en prostituert ved navn Kristen, som deretter reiste fra New York til Washington for å møte ham på Mayflower Hotel 13. februar. Han betalte for både tog og taxi, hotell og minibar, og la ut 4.300 dollar for tjenesten. Samtalene tydet på at det ikke var første gangen.

Avisen skriver at Spitzer fikk vite i forrige uke at han var avslørt, og han informerte sine viktigste medarbeidere søndag. Påtalemyndigheten vil ikke kommentere saken, men horekunder blir sjelden siktet av føderale myndigheter. De fire som drev Emperor's Club VIP, er derimot siktet.

Opprullingen av saken begynte da en bank meldte fra til skattemyndighetene om mistenkelige bevegelser på Spitzers konto.

Hyklersk

Spitzer tilhører Det demokratiske parti og er inne i sin første periode som guvernør i New York.

Som delstatens justisminister ble han kjent for å ha deltatt i opprullingen av minst to prostitusjonsringer og for sin kamp mot korrupsjon. Han fikk blant annet kallenavnene «Sheriffen av Wall Street» og «Mr. Ren».

HILLARY-VENN: Eliot Spitzer var på samme valgseddel som Hillary Clinton i 2006, og feiret valgseieren hånd i hånd på valgvaken. Foto: EPA
HILLARY-VENN: Eliot Spitzer var på samme valgseddel som Hillary Clinton i 2006, og feiret valgseieren hånd i hånd på valgvaken. Foto: EPA

Flere kommentatorer sier at det verste ikke er så mye hva han har gjort, men hykleriet som opptredenen hans vitner om.

Som guvernør er Spitzer superdelegat på sommerens landsmøte i Det demokratiske partiet, og han er en nær alliert av Hillary Clinton. Han har vært regnet som en av de kommende stjernene blant Demokratene, som ble valgt til guvernør med 70 prosent av stemmene.

På Wall Street er det ikke mange som synes synd på ham etter kampanjene han førte mot hvitsnippforbrytelser. Han sto bak sakene mot Hank Greenberg i American International Group og Richard Grasso, som var sjef for Wall Street-børsen.

- Gjør klar for en skadefryd-fest på Wall Street, sier en finansdirektør.

Emperor's Club VIP opererer i storbyer over hele USA og i London og Paris. Ringen har 50 prostituerte som tar fra 1.000 til 5.500 dollar timen for sine «tjenester». Kundene kunne betale med kontanter, kredittkort eller pengeoverføring, og ringen hadde sin egen nettside.

Kilde: VG Nett/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks