Hovedinnhold

Den velsignede "mannen i midten"

FAMILIEMANN: Barack Obama med datteren Sasha (t.v.) og med Malia mellom seg og kona Michelle. Foto: AP
FAMILIEMANN: Barack Obama med datteren Sasha (t.v.) og med Malia mellom seg og kona Michelle. Foto: AP
CEDAR FALLS (VG Nett) Han omfavner en gammel Vietnam-veteran, ler litt og erter en jente som mister et smykke på gulvet og han unnskylder seg når han snakker negativt om republikanere. Møt Barack Obama.

Denne saken handler om:

BARACK OBAMA

Barack Hussein Obama
Født:
4. august 1961 på Hawaii
Jurist, senator

Enkelte kommentatorer plassert på høyresiden i amerikansk politikk omtaler ham konsekvent som B. Hussein Obama, for å markere at det ikke er en gjennomsnittsamerikaner som kan bli USAs neste president.

Obamas mor som er fra Kansas, møtte kenyanske Barack Hussein Obama Sr. på universitet på Hawaii. De fikk Barack Obama, men forholdet varte ikke. Barack Obama var ti år da han så sin far for siste gang, men med et fornavn som betyr "velsignet" på swahili bærer han litt historie fra Kenya med seg.

Engasjert

I møter med folk er Obama både engasjert, empatisk og virker troverdig når han lytter interessert til deres historie. Med USAs mest berømte lytter, Oprah Winfrey, ved sin side, kan Barack Obama øke støtten både blant kvinner og blant amerikanere med afrikansk bakgrunn, selv om de tradisjonelt har støttet Clinton.

Både mamma Ann og pappa var ikketroende, selv om de kom fra henholdsvis en kristen og en muslimsk bakgrunn. Barack Obama vokste dels opp på Hawaii, dels i Indonesia, der han gikk på en hovedsakelig muslimsk skole. Senere studerte han i Los Angeles og på Columbia University i New York før han ville arbeide blant fattige sorte i en bydel i Chicago. Obama er selv kristen og medlem av en menighet i Chicago.

I studieperioden vokste hans oppmerksomhet om hans blandede bakgrunn. Det er hevdet at han kuttet et forhold til en kvinne fordi hun var hvit. Han ville bli kjent med det afrikansk-amerikanske i seg selv og i samfunnet.

Ung erfaring

Etter noen år med dårlig lønn i Chicago-prosjektet, hoppet han på jus-studier på Harvard, tok eksamen i 1991 og ble første sorte leder av Harvard Law Review. Mens han hadde sommerjobb i et advokatfirma i Chicago møtte han Michelle Robinson, som i oktober 1992 ble fru Obama.

AMERIKANSK: Han har kenyansk far, er delvis oppvokst i Indonesia, men Barack Obama sier han er et resultat av den amerikanske drømmen, der man kan bli noe stort uansett utgangspunkt. Foto: REUTERS
AMERIKANSK: Han har kenyansk far, er delvis oppvokst i Indonesia, men Barack Obama sier han er et resultat av den amerikanske drømmen, der man kan bli noe stort uansett utgangspunkt. Foto: REUTERS

Barack Obama mener hans bakgrunn, blant annet med skolegang i en hovedsaklig muslimsk skole i Indonesia, har gitt ham et grunnlag for å forstå verden bedre. Andre latterliggjør erfaringene han fikk som tiåring i Jakarta.

Men det virker sikkert at han vil prioritere å løfte de svakeste i det amerikanske samfunnet ut av usikkerhet og fattigdom. Han vil øke minimumslønnen og han vil ha en garanti for helsetjeneste til alle, også de som ikke har råd til helseforsikring.

Obamas vei til den politiske stjernehimmel har kommet ganske brått i et samfunn der en 46 år gammel politiker ses på som ung.

Kongresstalen

Fra hans arbeid blant unge, sorte i Chicago, via Harvard Law Review, til delstatssenatet i Iliinois ble han virkelig kjent for sin flammende tale på Det demokratiske partiets kongress i 2004. Da mente mange at de så en stjernefødsel.

Talen "Håpets dristighet" la også grunnlaget for at han kunne bli senator i Kongressen fra 2005.

Men det hadde ikke trengt å bli slik, for Obama var som unge mennesker flest en søkende mann i ungdommen. Han skriver selv i sin første bok "Dreams frommy father" om testing av rusmidler i studietiden.

Perioderøyker

Nå henger bare sigarettene igjen i perioder. Kona Michelle har sagt at ettersom USA ikke kan ha en røykende president, synes hun det er en av de beste grunnene til at han skal stille som kandidat, at han må legge vekk sigarettene.

Som politiker er han opptatt av å finne løsninger. Som mindretallspolitiker i Illinois arbeidet han med å finne kompromiss med konservative i det republikanske partiet, i stedet for bare å kjempe for sine mest liberale holdninger uten å få gjennomslag.

Samtidig er han opptatt av at han skal si sin mening, ikke la seg målbinde. Et fast innslag i hans valgkamptaler er historien om hvordan hans rådgivere anbefalte ham å takke nei til å delta på en antikrigsdemonstrasjon i 2002, da Bush-regjeringens popularitet var stor og det var et flertall i folket for å invadere Irak.

- Men jeg vil ikke være en politiker som ikke sier hva jeg virkelig mener. Vi har nok av dem i Washington, sier Obama.

Brobygger

Blir han president vil han arbeide for å bygge broer over den avgrunnen mellom republikanere og demokrater som er skapt i de 16 årene Bill Clinton og George W. Bush har sittet ved makten. Senator Obama gjør et stort poeng ut av at han stadig får støtteerklæringer fra tradisjonelt republikanske velgere. Det gjør neppe senator Clinton.

Et av de store spørsmålene velgerne og konkurrentene stiller seg, er om han er rutinert nok til å lede "den frie verden" etter bare en periode i senatet.

- Vi har et par stykker som heter Donald Rumsfeld og Dick Cheney. De har den lengste bakgrunnen fra Washington i amerikansk politikk og de ledet oss inn i den største utenrikspolitiske katastrofen i moderne tid. Erfaring betyr ikke at du tar riktig avgjørelse, parerer Obama som også spøker med at han skal ta bedre avgjørelser enn sin fetter Dick Cheney.

Visepresident Cheney og presidentkandidaten er faktisk i familie.

-Jeg har prøvd å holde det hemmelig. Det er litt pinlig, men dere vet, alle har en litt merkelig slektning, den gale onkelen på loftet, spøker Obama på valgkampmøtene.

Endringsvilje

Barack Obama er kanskje den kandidaten som tydeligst sier at han skal skape endring i Washington og amerikansk politikk, og som kanskje er den som har mest troverdighet på at han vil klare det. Han har liten politisk historie i bagasjen og er en person som klarer å finne positive ting også i det konkurrentene sier og han er opptatt av å fortelle folk at han respekterer deres holdninger selv om han er uenig.

- Jeg er sikker på at George W. Bush handler ut fra det han mener er riktig, skriver Obama i boken "The Audacity of Hope". Men han legger ikke skjul på at han er uenig med ham i mye.

Småbarnsfar

Skulle han komme hele veien til Det hvite hus, vil det igjen bli småbarn i huset. Malia Ann og Sasha er bare åtte og seks år gamle.

Det vil også bli kjæledyr. Jentene skal ha blitt lovet en hund hvis han blir president.

Obama sier som Lyndon B. Johnson at en hver mann forsøker å leve opp til sin fars forventinger, eller å rette opp feilene faren gjorde. Som et barn som vokste opp nesten uten kontakt med faren, er barna hellig for Obama.

- Jeg satt i et møte med ham da telefonen ringte og han unnskyldte seg med at det var viktig, det var hans datter. Det var flott å oppleve den omtanken han la i samtalen med datteren, sier kongressmedlem Bruce Braley fra Iowa som holdt valgkampmøte med Barack Obama i Cedar Falls i november.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks