Hovedinnhold

Clinton vekker folks følelser

KANDIDAT: Hillary Rodham Clinton (60). Foto: AFP
KANDIDAT: Hillary Rodham Clinton (60). Foto: AFP
KNOXVILLE, Iowa (VG Nett) Hun møtes av øredøvende jubel fra studentene, men få av presidentkandidatene virker like splittende på folket som Hillary Clinton.

Denne saken handler om:

HILLARY CLINTON

Hillary Rodham Clinton
Født:
26. oktober 1947
Jurist, tidligere førstedame, senator

Hun elskes av store grupper demokrater som ser henne som den klareste kandidaten til å snu Bush-familiens påvirkning på amerikansk politikk og snu den tilbake til det de husker som de gode Clinton-årene før årtusenskiftet.

Mange unge ser på Hillary Clinton som en garantist for at det kommer en endring i det amerikanske samfunnet etter to perioder med George W. Bush, mens andre ser henne som en så fastlåst del av det etablerte politiske liv i Washington at hun ikke kan endre så mye.

Gullalder

Slik Bill Clintons tid i Det hvite hus var en gullalder for demokratenes politikk, var det også en gullalder for advokater som kjempet mot svertekampanjer og mot politiske og personlige angrep.

LES OGSÅ:Hillary på Svalbard

På en fundraiser på Manhattan, et stort politisk møte i Little Rock og på et valgkampmøte i Knoxville har VG Nett sett hvordan folk har omfavnet Hillary politisk og menneskelig. Hun har også utviklet seg til en imponerende og avslappet person med en mikrofon i hånden. Men slik noen elsker henne, er det andre som hater henne.

Det har lenge eksistert flere nettsider preget av ekstremt Hillary-hat, som stophernow.com. De preges av en frykt for at det de mener er vanvittige, radikale ideer skal bli amerikansk politikk.

Polariserende

Ingen av kandidatene skaper tilsvarende negative følelser som Hillary Clinton. Blir hun demokratenes kandidat vil hun bli utsatt for grove angrep i måned etter måned frem til valget i november.

FØRSTEDATTER: Chelsea Clinton (27) kan bli tidenes første doble førstedatter. Her er hun på valgkampmøte med mamma Hillary i Iowa. Foto: AFP
FØRSTEDATTER: Chelsea Clinton (27) kan bli tidenes første doble førstedatter. Her er hun på valgkampmøte med mamma Hillary i Iowa. Foto: AFP

- Hun er den mest polariserende politiker i USA, etter George W. Bush, skriver Mark Halpering i The undecided voter's guide to the next president.

Senator Clinton har arbeidet godt sammen med republikanere i Kongressen, hun stemte for at USA skulle invadere Irak og har i det hele tatt markert stor avstand til det kritikerne på høyresiden hevder er skumle planer for USA.

Helsetjenester

Men Hillary Clinton er for selvbestemt abort og for et bedre utbygd offentlig helsevesen for alle. I Knoxville i Iowa dukket abortmotstandere opp med groteske bilder på plakater på hennes valgkampmøte.

Da unge Hillary Rodham først engasjerte seg i politikk, var det i det republikanske partiet. Hun ledet republikanerne på college et år. Men snart flyttet hun seg mot venstre og ble aktiv motstander av Vietnam-krigen.

Bensinstasjonsfrue?

Det har aldri vært noen tvil om at Hillary Clinton er en skarp og dyktig dame. En av de morsomme og ubekreftede historiene om henne forteller om da hun og presidenten var på besøk i hennes hjemby. Der hilste de på en ungdomsflamme som nå arbeidet på en bensinstasjon.

KAMPANJE: Eks-president Bill CLinton er jevnlig ute for å kapre velgere for Hillary, men er ikke voldsomt synlig i valgkampen. Her fra et valgkampmøte i New Jersey der Hillary ikke kom frem på gunn av dårlig flyvær. Foto: AP
KAMPANJE: Eks-president Bill CLinton er jevnlig ute for å kapre velgere for Hillary, men er ikke voldsomt synlig i valgkampen. Her fra et valgkampmøte i New Jersey der Hillary ikke kom frem på gunn av dårlig flyvær. Foto: AP

- Hadde du giftet deg med ham, så hadde du vært kona til en bensinstasjonsarbeider nå, sa Bill Clinton da de kjørte videre.

- Hadde jeg giftet meg med ham, hadde han vært president i USA nå, svarte Hillary.

Førstedame, mor og advokat

Clinton har engasjert seg sterkt for de svakeste i samfunnet, både som jurist og som førstedame for guvernør Clinton og president Clinton. Men hun har også sørget for en solid advokatinntekt til familien, ikke minst i de første årene Clinton var guvernør, for det var ikke en fett betalt jobb.

Hillary Rodham vokste opp i Chicago og i forstaden Park Ridge. Hun gikk på Wellesley college før hun endte på jusstudiet på Yale der hun møtte Bill Clinton.

Aktiv førstedame

De flyttet til Arkansas, jobbet som jurister, startet på Bills politiske karriere, fikk datteren Chelsea i 1980 og deretter er livet godt kjent. De færreste var likegyldige til førstedame Hillary Rodham Clinton i Bill Clintons regjeringstid.

Hun hadde kontor tett på presidenten Ovale kontor, i stedet for i en annen ende av Det hvite hus som førstedamene tradisjonelt har hatt. Kontoret hennes ble overtatt av Karl Rove i 2001. Hun arbeidet med politikk og forsøkte å gjennomføre en helsereform i 1994. Den ble lagt død av politiske motstandere i Kongressen.
Nederlag

Tross det voldsomme nederlaget fortsatte hun å engasjere seg politisk og gikk til valg for å bli senator da Bill Clintons andre periode gikk mot slutten.

I over syv år har hun arbeidet hardt og vært en imponerende senator for New York. Ikke minst har hun overbevist med sine mange reiser rundt i staten New York for å snakke med folk i alle mulige samfunn.

Parallelt med senatorjobben har hun skrevet en storselgende bok om sitt liv, "Living history".

Forberedt

Ingen får en bedre forberedt makker i Det hvite hus enn Hillary Clinton. Det antas at hun vil bruke Bill Clinton nærmest som spesialutsending for å utnytte hans store kontaktflate og hans unike evner til å kommunisere med folk.

Men på samme tid kan Bill Clinton både bli sett på som et pluss og et minus fra velgerne. Det er ikke alle som har tilgitt ham damehistoriene, selv om Hillary Clinton har gjort det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks