Hovedinnhold

Profil: John McCain

Best forberedt til presidentjobben

KANDIDAT: John McCain. Foto: AP
KANDIDAT: John McCain. Foto: AP
WASHINGTON D.C: (VG Nett) Seks år som krigsfange i "Hanoi Hilton" gjorde John McCain til en utålmodig politiker.

Denne saken handler om:

JOHN MCCAIN

John Sidney McCain III
Født: 29. august 1936 i Panama.
Vokste opp som admiralsønn på marinebaser og i Washington D.C.

Han er ingen Nelson Mandela og historien vil kanskje vurdere Al Gore høyere på listen over de beste presidentemnene amerikanske velgere sa nei takk til, men kanskje hadde både USA og verden sett annerledes ut hvis John McCain hadde slått George W. Bush i primærvalget for åtte år siden.

McCain har vært i krig selv og bokstavelig talt kjent det på kroppen, men har støttet Bush' håndtering av Irak-krisen.

Godt forberedt

Nå satser 71-åringen igjen, med en viss skepsis mot alderen blant velgerne. Bare Mike Gravel (77) er eldre. Det vil i hvert fall aldri ha vært en bedre forberedt president i USA. Hvis han blir valgt, vil han være tre år eldre enn Ronald Reagan var da han ble valgt inn første gang. Og med en imponerende politisk karriere.

-Jeg er kanskje ikke den yngste kandidaten, men jeg er definitivt den best forberedte. Og jer klar for å lede denne nasjonen. Jeg trenger ingen jobbtrening. Jeg er klar til å gå løs på de vanskelige sakene, ikke de lette sakene. Og det er nettopp det jeg skal gjøre, sa McCain i en tale i vår.

Etter karrieren som jagerpilot inntil han ble skutt ned i oktober 1967 og sluppet fri fra krigsfangenskap i 1973, har McCain engasjert seg i politikk i større og mindre grad. Fra 1983-1986 satt han i kongressen. Fra 1987 frem til i dag har han vært senator fra Arizona.

Torturert

De nesten ses årene som krigsfange påførte McCain varige fysiske og følelsesmessige skader, selv om han i1999 presenterte en legerapport som sa at han var i strålende fysisk og psykisk form. Bruddene han fikk da han skjøt seg ut av flyet som var truffet av raketter, var kanskje ikke de verste. Gjentatt tortur og mishandling ga ham skader som aldri ble helet, men som han .har lært seg å leve med.

Skadene han fikk som fange og at han i det hele tatt overlevde et av verdens verste fangehull, har gjort ham til noe amerikanerne setter høyt: en ekte krigshelt.

-Jeg vil ikke være krigsfange-senatoren. Jeg vil være John McCain fra Arizona, sier admiral-sønnen.

Utålmodig

Men krigsfangetiden ga ham en utålmodighet som har gått ut over byråkrater og politikere som har engasjert seg i småtingsavdelingen.

I presidentvalgkampen i 2000 mistet han besinnelsen flere ganger i stygge diskusjoner og tapte oppslutning på det.

-Dette er trolig den styggeste kampanjen folk har sett på lang tid, men se, jeg nyter det, sa McCain i en debatt med blant andre USAs fremtidige president.

Nå er han åtte år eldre, kanskje litt roligere til sinns, men ses ikke av amerikanske observatører som en sannsynlig vinner av republikanernes nominasjonsprosess.

Vodka-konkurranse

McCain var gift og hadde tre barn da han dro til Vietnam. Han skilte seg noe år etter hjemkomsten og giftet seg med 20 år yngre Cindy som han har fire barn med. Hans yngste barn er bare 16 år.

McCains humor skal være litt vanskelig å forstå noen ganger, men ikke verre enn at han er godt likt som gjest på showene til Jon Stewart, Jay Leno og David Letterman. Han har også vært på Saturday Night Live med noenlunde suksess.

Ifølge journalisten Mark Halperin skal McCain ha deltatt i en vodka-drikke-konkurranse med Hillary Clinton da senatets utenrikskomité besøkte i Estland i 2004. Episoden er ikke bekreftet av Clinton eller McCain.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks