Hovedinnhold

Kerry frir til USAs jøder

(VG Nett) I et møte med representanter for jødiske organisasjoner gjorde John Kerry (60) det klart at han vil fortsette å støtte Israel i FNs sikkerhetsråd.

Denne saken handler om:


10 stater avholder primærvalg i dag, i det som kalles "supertirsdagen". Stemmingen er i gang, og slaget står mellom John Kerry, som har vunnet 18 av 20 nominasjonsvalg, og John Edwards.

Kerry er storfavoritt i alle de 10 statene som stemmer i dag, og mange tror Edwards kan komme til å kaste inn håndkleet dersom han ikke vinner i minst en av de store statene.

Da står Kerry igjen som demokratenes presidentkandidat.

Pro-Israel

Mange demokratiske velgere stemmer på Kerry fordi de tror han er den kandidaten som har størst sjanse til å slå George W. Bush ved høstens presidentvalg. Kerry har tidligere forsøkt å lansere seg som en motpart til Bush, spesielt i utenrikspolitikken.

Kerry vil bringe USA tilbake til verdenssamfunnet, og samarbeide med FN i langt større grad enn hva Bush-administrasjonen har gjort, har han sagt gjentatte ganger.

Men i et møte med jødiske organisasjoner i New York søndag, viste han seg fra en annen side. Kerry gjorde det klart at han vil videreføre Bush-administrasjonens linje med å nedlegge veto mot alle resolusjoner i FNs sikkerhetsråd som betraktes som ensidige mot Israel, skriver New York Times.

- Gjerde, ikke mur

Han gjentok også det han tidligere har sagt om muren Israel bygger mellom israelske og palestinske områder.

- Det er et gjerde, ikke en mur, sa Kerry, med en retorikk som helt klart støtter Israels rett til å bygge den omstridte muren.

På møtet, der han flørtet uhemmet med de jødiske representantene, sa Kerry at han vil bli den første presidenten med en jødisk bakgrunn. Hans bror har konvertert til jødedommen, og hans besteforeldre på farssiden var jøder som i sin tid konverterte til katolisismen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks