Hovedinnhold

Utenriksminister Tillerson: Trump er smart

Få timer etter at NBC meldte at han i sommer kalte Donald Trump for en «idiot», tok USAs utenriksminister Rex Tillerson til talerstolen.

Denne saken handler om:

Møtet nyhetskanalen NBC refererer til skal ha funnet sted i Pentagon 20. juli - mellom Tillerson, flere andre ministre og medlemmer av det nasjonale sikkerhetsrådet.

I løpet av møtet skal utenriksministeren åpenlyst ha kalt Trump en «idiot», ifølge tre sentralt plasserte kilder som kanalen henviser til.

Onsdag formiddag lokal tid entret Tillerson talerstolen for å kommentere påstanden. Han brukte anledningen til å betegne presidenten som en smart mann som alltid setter amerikanernes behov først.

– Jeg kommer ikke til å befatte meg med slike smålige ting, sier han om det omtalte møtet.

Bli kjent med Tillerson: Ble kåret til verdens 25. mektigste mann

Kaller artikkelen en skam

Heller ikke Trump likte meldingen som fjernsynskanalen sendte ut.

– NBC News er falske nyheter og enda mer uærlig enn selv CNN. De er en skam for god journalistikk. Ikke annet å vente at oppslutningen deres faller, skrev Trump på Twitter mens Tillerson holdt sin pressekonferanse.

Senere onsdag kommenterte Trump artikkelen under et besøk på et sykehus som tar hånd om ofrene for masseskytingen i Las Vegas. Da gjentok han budskapet om at NBC farer med falske nyheter, før han avsluttet:

– Jeg har full tillit til Rex.

Tillerson: Har aldri vurdert å slutte

NBC meldte også at Tillerson noen dager etter Pentagon-møtet tenkte å trekke seg som utenriksminister.

Også dette adresserte Tillerson onsdag. Han kalte påstanden «feilaktig».

– Visepresidenten har aldri måttet overbevise meg om å bli fordi jeg har aldri vurdert å forlate denne posten, sier han.

Dette understøttes av visepresident Mike Pence i en uttalelse onsdag.

– Ikke på noe tidspunkt har han og utenriksministeren diskutert muligheten for utenriksministerens oppsigelse fra denne administrasjonen, sier hans talsperson Jarrod Agen.

Den angivelige konflikten mellom Trump og Tillerson skal ha kommet i kjølvannet av at Trump kritiserte sin forgjenger foran tusenvis av speidergutter. Tillerson ledet tidligere denne organisasjonen.

– Det er dette jeg ikke skjønner med Washington. Der jeg kommer fra, driver vi ikke med slikt tøys. Det har bare til hensikt å splitte folk, sa Tillerson, som skrøt av Trump og hans utenrikspolitikk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks