Hovedinnhold

USAs etterretningssjef: Dette er de største globale truslene i 2016

E-SJEFEN: USAs etterretningssjef James Clapper orienterte Senatets komité for de væpnede styrker om globale trusler mot USA og landets allierte.
E-SJEFEN: USAs etterretningssjef James Clapper orienterte Senatets komité for de væpnede styrker om globale trusler mot USA og landets allierte. Foto: Afp
Terrorgruppen IS er fremdeles den største globale trusselen mot amerikanske interesser, men trusselbildet er omfattende, ifølge USAs etterretningssjef.

Denne saken handler om:

USAs etterretningssjef James Clapper fremla i går de amerikanske etterretningstjenestenes globale trusselvurdering for Senatet, som han passende nok karakteriserte som en «oppramsing av undergang». 

Han og kollegene fra CIA, FBI, NSA og DIA hadde smått med gode nyheter, noe som blant annet har inspirert overskrifter som: «USAs spionsjefer mener verden stort sett går til helvete».

Klimaendringer og stater i oppløsning, terrorisme og flyktningkrise, Russlands militære opptrapping, Nord-Koreas atomvåpenprogram og intensivering av cyber-angrep er noen av de mest alvorlige globale truslene mot amerikanske interesser som omtales i den 33 sider lange åpne trusselvurderingen.

PSTs trusselvurdering 2016: Økende trussel fra høyreekstreme miljøer i Norge

<p>UTNYTTER FLYKTNINGSTRØMMEN: Amerikanske etterretningstjenester mener IS-terrorister infiltrerer strømmen av mennesker som flykter fra krig og fattigdom for å komme seg inn i Europa.</p>

UTNYTTER FLYKTNINGSTRØMMEN: Amerikanske etterretningstjenester mener IS-terrorister infiltrerer strømmen av mennesker som flykter fra krig og fattigdom for å komme seg inn i Europa.

Foto: Reuters

– IS utnytter flyktningstrømmen

Clapper advarte om at IS fremdeles anses som den største terrortrusselen, og at den bruker flyktningstrømmen fra krigsherjede Syria og Irak til å smugle ut terrorister blant uskyldige sivile til andre land.

– IS utnytter strømmen av migranter, sier etterretningssjefen ifølge CNN, og viser til at IS også er blitt flinke til å utstede falske pass, slik at terrorister kan krysse landegrenser som legitime reisende. Det er nemlig kommet rapporter om at IS skal ha fått tak i maskiner for produksjon av syriske pass.

Aldri før i historien har det eksistert flere terrorgrupper, -medlemmer og frihavner for terrorister, heter det i rapporten.

De amerikanske etterretningstjenestene mener det er sannsynlig at IS vil forsøke å gjennomføre flere angrep i Europa.

Les også: Slik skal farlige asylsøkere lukes ut

<p>GLOBAL TERRORTRUSSEL: Amerikanske etterretningstjenester fremholder IS som den største globale terrortrusselen.</p>

GLOBAL TERRORTRUSSEL: Amerikanske etterretningstjenester fremholder IS som den største globale terrortrusselen.

Foto: Reuters

Mulige angrep på amerikansk jord

– Et mindre antall vil forsøke å overkomme de logistiske utfordringene ved å utføre angrep på amerikansk jord, heter det i trusselvurderingen, som altså tar for seg de globale truslene mot USA.

På hjemmebane anser imidlertid amerikanske sikkerhetsmyndigheter høyreekstreme voldelige ekstremister som en større sikkerhetstrussel enn radikaliserte muslimer, viser en undersøkelse fra Triangle Center on Terrorism and Homeland Security som nylig ble omtalt i Newsweek.

Et femtitall IS-tilknyttede personer ble arrestert i USA i løpet av 2015, i første rekke for å forsøke å støtte terrorgruppen. Clapper opplyste videre at mer enn 38.200 fremmedkrigere, deriblant minst 6900 fra vestlige land, har reist til Syria fra mer enn hundre land siden 2012.

Mens trusselvurderingen fremholder IS som den største globale terrortrusselen, sier Clapper at al-Qaida er posisjonert til å gjøre fremskritt i 2016. Etterretningssjefen trekker frem Nusra-fronten i Syria og al-Qaida på den arabiske halvøy som de avdelingene av al-Qaida med størst evne.

Les også: Torleif var en av jentene - nå er han IS-terrorist

<p>POLITISK SPILL: Et mer selvsikkert Russland som ønsker mer innflytelse trekkes frem som en utfordring i USAs globale trusselvurdering for  2016.</p>

POLITISK SPILL: Et mer selvsikkert Russland som ønsker mer innflytelse trekkes frem som en utfordring i USAs globale trusselvurdering for  2016.

Foto: Reuters

Stormaktspill

Russland spesielt, men også Kina vil søke større innflytelse over sine nærliggende regioner og ønsker at USA avstår fra handlinger som blir oppfattet som innblanding i deres interesser, heter det i trusselvurderingen. 

Etterretningssjefen mener de nesten garantert vil avstå fra direkte militær konflikt med USA, og i stedet benytte diplomatisk og økonomisk press, propaganda, cyber-angrep, stedfortredere og andre indirekte former for militær makt, som med hensikt utydeliggjør skillet mellom operasjoner i fred og krig.

Samtidig mener etterretningssjefen at verdens stormakter fremdeles vil ha interesse av å samarbeide med USA i saker som de ikke kan løse på egenhånd, og hvor de har sammenfallende interesser. Likevel vil fremtidens internasjonale samfunn karakteriseres av en blanding av konkurranse og samarbeid mellom stormaktene, som imidlertid vil gjøre det mer aktuelt å finne ad-hoc-løsninger på globale utfordringer, som vil undergrave eksisterende internasjonale institusjoner.

Partene - forhandlingene - stormaktene - stridstemaene: Slik vil FN skape fred i Syria

MOTGANG: Også Europas utfordringer blir gjennomgått i USAs globale trusselvurdering for 2016.
MOTGANG: Også Europas utfordringer blir gjennomgått i USAs globale trusselvurdering for 2016. Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Svekket europeisk samarbeid

Trusselvurderingen tar også for seg situasjonen for USAs nøkkelpartnere i Europa, hvor det fremheves at myndighetene her fortsatt vil stå overfor politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige utfordringer som har utgangspunkt i den store innvandringen, terrortrusler, et mer selvsikkert Russland og svak økonomisk bedring.

Uenigheter mellom europeiske ledere om hvordan man best skal møte utfordringene, undergraver støtten for dypere EU-integrasjon, og vil øke støtten til populistiske ledere som foretrekker nasjonale privilegier fremfor europeiske fellesløsninger.

Trusselvurderingen trekker også frem at Schengen-samarbeidet er i fare og at populistiske ledere og ledere fra det ytterliggående høyre fråtser i velgernes frykt for sikkerheten ved å fremheve de potensielle farene ved å ta imot migranter som flykter fra krig og fattigdom.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks