Hovedinnhold

USA vil sende kvinner i krigen

I KRIGEN: I løpet av året forsvinner trolig det amerikanske forsvarets spesialregler som nekter kvinner å være med på kampoppdrag. AFP PHOTO / FILES / Karim SAHIB / NTB Scanpix
I KRIGEN: I løpet av året forsvinner trolig det amerikanske forsvarets spesialregler som nekter kvinner å være med på kampoppdrag. AFP PHOTO / FILES / Karim SAHIB / NTB Scanpix
USAs forsvarsminister Leon Panetta har besluttet å oppheve forbudet mot å sende kvinner i krig.

Denne saken handler om:

Vedtaket kan åpne for at tusenvis av kvinner i uniform kan bli sendt til fronten.

Panetta vil komme med en offisiell kunngjøring torsdag, opplyser en høytstående tjenestemann i det amerikanske forsvarsdepartementet til CNN.

- Vi vil sette strek over politikken med at ingen kvinner får delta i enheter som deltar i direkte kamp, sier han.

I 1994 ble det innført et forbud mot at kvinner kan delta i mindre enheter ved fronten som deltar i direkte kamp.

Oppmyking

De siste årene har det imidlertid skjedd en oppmyking av politikken. I februar i fjor åpnet det amerikanske forsvaret opp 14.000 kamprelaterte stillinger for kvinnelige soldater, blant annet innen marinen og i Irak og Afghanistan.

Tidligere denne måneden ble et spesialregiment innen flyvåpenet åpnet for kvinner. Regimentet er allerede i gang med å rekruttere kvinnelige piloter og troppssjefer, ifølge CNN.
Henrykt
Likestillingsaktivister i USA hyller vedtaket.

- Vi er henrykt over at kvalifiserte kvinner vil få samme mulighet til å utmerke seg i kamp som sine mannlige kolleger, noe de faktisk allerede har gjort, sier Ariela Migdal i kvinnerettighetsgruppa ACLU.

Mer enn 130 kvinner er drept og over 800 såret i Irak og Afghanistan, ifølge CNN.

Unntak

Vedtaket innebærer at de militære tjenestene innen 2016 må søke om unntak dersom de ikke ønsker kvinner i enkelte jobber eller posisjoner.

Endringen vil være en av de største Panetta foretar innen han trolig forlater sin post som forsvarsminister i midten av februar.

1,4 millioner personer tjenestegjør i dag i USAs væpnede styrker. Av disse er 14,5 prosent, om lag 204.000, kvinner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks