Hovedinnhold

USA sender krigsskip til Jemen

<p>EKSPORTERER KRIGSSKIP: USA sender to amerikanske krigsskip av typen USS Cole til sine allierte i borgerkrigen i Jemen.</p>
tbaa0f6c.jpg -

EKSPORTERER KRIGSSKIP: USA sender to amerikanske krigsskip av typen USS Cole til sine allierte i borgerkrigen i Jemen.

Foto: Handout, AFP
Den amerikanske marinen sender krigsskipet USS Cole til farvannet utenfor Jemen som svar på at opprørere angrep en saudiarabisk fregatt, ifølge forsvarskilde.

Denne saken handler om:

USS Cole, som er på oppdrag i Persiabukta, er nå på plass i Bab al-Mandab-stredet utenfor den sørvestlige delen av Jemen, opplyser en forsvarskilde til AFP.

– De ble sendt dit som svar på det som skjedde med den saudiarabiske fregatten, sier kilden.

Forflytningen av USS Cole ble kjent samme dag som Trump-administrasjonen besluttet å innføre nye sanksjoner mot Iran. USA har fra før to andre krigsskip i havområdet utenfor Jemen.

Les også: Irans president: Stopp bombingen i Jemen!

Ifølge saudiarabiske myndigheter benyttet jemenittiske opprørere "selvmordsbåter" for å angripe en saudiarabisk fregatt på patruljeoppdrag i Rødehavet. To av mannskapet ble drept i angrepet, som ble kjent mandag.

Anklages for delaktighet i krigsforbrytelser: Har eksportert militært materiell for hundretalls millioner til Saudi-Arabia

Den saudiarabisk-ledede koalisjonen som kjemper på vegne av Jemens internasjonale anerkjente regjering mot den jemenittiske Houthi-bevegelsen, mener det var Houthi-militsen som sto bak angrepet mot fregatten. Opprørsbevegelsen har på sin side hevdet at de angrep med en rakett.

Les også: Kraftig økning i norsk salg til aktører i krigsherjede Jemen

Den saudiledede koalisjonens talsmann Ahmed Assiri hevder videre at de sjiamuslimske Houthi-opprørerne nødvendigvis må ha begynt å samarbeide med sunnibaserte al-Qaida. Han argumenterer med at Houthi-militsen ikke har tradisjon for å bruke selvmordsbombere, i motsetning til al-Qaida og IS.

Men Houthi-militsen kjemper selv mot både al-Qaida og IS, som gjentatte ganger har utført blodige selvmordsangrep mot sjiamuslimer i Jemen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks