Hovedinnhold

USA-ekspert om thriller-natten: – Clinton har problemer

** Clinton vant marginalt etter myntkast

USA-ekspert tror Hillary Clintons kamp om å bli presidentkandidat kan bli mer utfordrende etter nattens døde løp i Iowa.

I det demokratiske nominasjonsvalget i Iowa kunne det tirsdag morgen knapt ha vært jevnere: Etter at 99,9 prosent av stemmene er talt opp, leder forhåndsfavoritten Hillary Clinton med 49, 9 prosent mot Bernie Sanders’ 49,5 prosent, ifølge Politico.

Men tirsdag formiddag erklærte Clinton seier, til tross for at stemmene ikke er fullstendig talt opp ennå, melder blant annet CNN.

Faktisk har det vært så jevnt at det er blitt kastet mynt for å avgjøre enkelte av distriktene mellom de to, skriver Buzzfeed News.

Når belsutningen skal tas på såkalt «caucus», eller folkemøte, velges kandidaten ved at tilhengerne samler seg i hvert sitt hjørne av lokalet. Dersom det ikke er mulig å gi flertall til en av kandidatene, er det vanlig å kaste mynt eller kron for å avgjøre. 

– Clinton burde ha vunnet i Iowa. Nå er det fremdeles mulighet for at hun vinner, men det blir med knapp margin, sa USA-ekspert Svein Melby, før det ble klart at Clinton stakk av med en knapp seier over konkurrenten.

Nattens nominasjonsvalg i Iowa er det første steget på veien mot det amerikanske presidentvalget i november.

– Ekstra runder

Han mener det er høy sannsynlighet for Bernie Sanders, senatoren fra Vermont som har erklært seg selv som sosialdemokrat, stikker av med seieren i New Hampshire. New Hampshire er andre delstat ut i nominasjonsvalget – valget der skal foregå tirsdag neste uke.

– Det er ingenting som svekker hans muligheter for å gjøre det bra i New Hampshire, og når man i tillegg har en dødt løp-situasjon i Iowa, vil det illustrere at Clinton har problemer, sier Melbye, og fortsetter:

– Nå må Clinton ta et par ekstra runder for å slå ut Sanders. Hun hadde vel håpet dette skulle være ferdig rimelig fort, slik at hun kunne spare både penger og krefter, sier han.

Les også: Ungdommer: Derfor velger vi Bernie Sanders

Ifølge Melbye var det på forhånd ventet et jevnt løp mellom den tidligere utenriksministeren fra New York og senatoren fra Vermont.

– Det som er overraskende er at hun hadde alle forutsetninger for å ta hjem dette. Hadde hun vunnet klart, hadde det sett helt annerledes. Nå kan det ta litt tid for henne, og det er alltid en risiko. Jeg synes det ser mer trøblete ut for Clinton enn det man hadde forventet, sier han.

At Bernie Sanders klarte uavgjort mot Hillary Clinton i Demokratenes valgmøter i Iowa, bør han være svært fornøyd med, mener førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole.

– Sanders vil helt klart se på det som en seier, sier Restad til NTB.

Les også: Hillary er millionærenes favoritt

Fakta om demokratenes presidentkandidater

* Hillary Clinton (68): Tidligere utenriksminister, før det førstedame og senator fra New York.

* Bernie Sanders (74): Senator fra Vermont. Tidligere borgermester i Burlington. Betegner seg som demokratisk sosialist, og ser de skandinaviske landene som et forbilde.

* Martin O'Malley (52): Tidligere guvernør i Maryland og borgermester i Baltimore. Ønsker en streng våpenlovgiving. Trekker seg fra valgkampen under nominasjonsmøtet i Iowa.

* Kilde: NTB

USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen mener det er flere måter å tolke det han benevner som et oppsiktsvekkende jevnt resultat på demokratisk side.

 – Det er viktig symbolsk å vinne for Hillary siden hun tapte Iowa for åtte år siden. Sanders imponerer med et sterkt resultat og et klart budskap, men har neppe samme evne som Obama hadde i 2008 til å mobilisere ikke-hvite velgere, sier Tønnessen, som er førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskulen i Volda.

Les også: Sanders til VG: – USA har mye å lære av Norge

Clintons valgkampapparat kom med sin offisielle uttalelse, like etter at de erklærte den knappe seieren i Iowa, melder Buzzfeed. 

– Etter grundig rapportering og analyse, med disse resultatene er det ingen usikkerhet og Clinton har klart vunnet de nasjonale og statlige delegatene, heter det i uttalelsen.

– Rubio bedre enn forventet

I den republikanske leiren, ble Donald Trump slått av Ted Cruz, til tross for at forretningsmannen har toppet meningsmålingene. Republikanske Marco Rubios 23 prosent er en stor seier for Florida-senatoren, som mange har ment lider under at han er for ung til å kunne bli president.

– Rubio gjør det bedre enn forventet. Spørsmålet er om han kan bruke dette til å gjøre ytterligere forbedringer. Gjør han det, kan det være veldig viktig for den videre gang. Hvis Rubio blir nummer to i New Hampshire, vil man etter New Hampshire snakke om et trekandidatsløp, mener Melbye.

Les mer: Den lille byen Norway har stemt frem sin kandidat

Tønnessen tror Rubio kommer til å gjøre det bedre i New Hampshire enn Cruz og at han vinner på hjemmebane i Florida, som er spesielt viktig fordi vinneren får alle delegatene i den staten.

– Rubio er den av de republikanske kandidatene jeg tror har størst sjanse mot Hillary Clinton i valget til høsten fordi han er mer moderat i innvandringsspørsmålet enn Cruz og kanskje kan slå Hillary i Florida og Colorado, to stater Republikanerne trolig trenger for å vinne minst 270 valgmannsstemmer 8. november. Rubio har størst evne til å samle Det republikanske partiet. Han fremstilles som moderat, men er klart konservativ i skattepolitikk, klimaspørsmål og abort. Han vil kunne mobilisere konservative velgere i større grad enn Romney og McCain kunne i 2012 og 2008, sier Tønnessen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks