Hovedinnhold

Slik vil Trump starte avviklingen av Obamacare

<p>I SLAGET: Donald Trump har de siste dagene trappet opp innsatsen for å få fjernet Obamacare. Her taler han ved en annen anledning tidligere denne uken.</p>

I SLAGET: Donald Trump har de siste dagene trappet opp innsatsen for å få fjernet Obamacare. Her taler han ved en annen anledning tidligere denne uken.

Foto: Evan Vucci, ap/ntb scanpix
Donald Trump har besluttet å fjerne statlig støtte til helseforsikringsselskaper.

Denne saken handler om:

USAs president Donald Trump har over lang tid forsøkt å avskaffe og erstatte forgjengeren Barack Obamas helsereform, populært kalt Obamacare. Forsøkene har ikke lyktes i Kongressen, og nå prøver Trump å avskaffe Obamas helsereform på egenhånd i stedet.

Bakgrunn: Her signerer Trump presidentordren mot Obamacare

Nå begynner detaljene i planen å bli kjent: I første runde innebærer dette å kutte subsidier til forsikringsselskapene som bidrar til at de kan hjelpe personer med lav inntekt til å få kostnadene sine dekket. 

Mike Pence: Førsteprioritet å oppheve Obamacare

Advart mot stans

Helseforsikringsselskapene har over tid advart om at de trenger mer støtte og at de vil kunne se seg nødt til å trekke seg ut av markedet om subsidiene blir stoppet.

Ifølge New York Times kan Obamacare gå i oppløsning som følge av at subsidiene stoppes. 

– Kongressen må skrote og erstatte den katastrofale Obamacare-loven og tilby ordentlig hjelp til det amerikansk folk, heter det blant annet i pressemeldingen fra Det hvite hus.

Eminem til fansen: – Meg eller Trump

Sterke reaksjoner

Kongress-medlemmene Chuck Schumer og Nancy Pelosi fra Demokratene går begge hardt ut mot Trumps beslutning.

De to sier i en felles uttalelse at presidenten «ser ut til å ha bestemt seg for å straffe det amerikanske folket for hans manglende evne til å forbedre helsesystemet vårt».

<p>CARE: Tidligere president Barack Obama.</p>

CARE: Tidligere president Barack Obama.

Foto: Julio Cortez, AP/Ntb scanpix

Republikaneren Ilena Ros-Lehtinen er også kritisk til beslutningen og sier at dette vil føre til at flere vil stå uten forsikring i Florida, hennes distrikt.

Republikanernes flertallsleder i Kongressen, Paul Ryan, hyller på sin side Trump for at subsidiene kuttes.

Fikk du med deg? Kreftsyk senator avgjorde helse-thriller

Ny vri torsdag

Tidligere på dagen torsdag signerte Trump en presidentordre som gjør det mulig å handle helseforsikring på tvers av delstater. Det omgår altså Obamacare, men går ikke inn for å fjerne den.

– Folk kommer til å kunne kjøpe forsikringer i andre delstater. De kommer til å få fantastiske, konkurranseutsatte helseforsikringer og det kommer ikke til å koste USA noe, sa Trump til CNN denne uken i forbindelse med presidentordren, gjengitt av NTB.

Republikanerne har flertall i Kongressen for å skrote Obamacare, men har foreløpig ikke lykkes med å gjøre det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks