Hovedinnhold

Obama anklager Iran for å støtte diktator i Damaskus

Barth Eide: - Viktig å ta avstand fra hatet

FYRTE LØS: USAs president Barack Obama talte tirsdag til FNs hovedforsamling i New York. Foto: AFP
FYRTE LØS: USAs president Barack Obama talte tirsdag til FNs hovedforsamling i New York. Foto: AFP
President Barack Obama fordømmer volden og hatet som har fulgt i kjølvannet av en islamkritisk film. Ytringsfriheten står fjellstøtt i USA og den vestlige verden, fastslår han.

Denne saken handler om:

- Det som har skjedd de siste to ukene, viser oss at det er behov for at vi alle er ærlige om spenningene mellom Vesten og en arabisk verden som er på vei mot demokrati, sa Obama da han inntok FNs talerstol tirsdag.

Den amerikanske presidenten kalte filmen «Innocence of Muslims», som har utløst voldsomme protester mot USA, avskyelig.

- Men vi forbyr ikke filmen, på samme måte som vi ikke forbyr fornærmelser eller blasfemi mot kristendommen eller andre av våre mest dyrebare verdier. For vi tror på ytringsfriheten, sa Obama til FNs hovedforsamling i New York.

- Nødvendig å fordømme

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fulgte talen fra salen i FN i dag og mener det er viktig at Obama brukte mye tid på uroen som har blusset opp i etterkant av amatørvideoen som hetser islam.

- Jeg mener det er riktig og nødvendig å fordømme videoen igjen. Obama sender også et kraftig signal ved å si dette fra FNs talerstol, som i dag følges av millioner av mennesker verden over, sier Eide til NTB.

I talen brukte USAs president mye tid på å mane til ro og slo fast at vold ikke er svaret på hatefulle ytringer, men at man må svare med ord.

- Obama fant en god balanse mellom det å ta avstand fra budskapet til å forsvare ytringsfriheten og gjøre alle oppmerksomme på at enhver person kan legge ut denne typen ytringer i en moderne verden, mener Eide.

Innspurt i valgkampen

Samtidig som president Barack Obama talte til verden fra FNs talerstol i dag, bar mye av talen også preg av at det nærmer seg innspurten i den amerikanske valgkampen.

Uttalelser om amerikansk utenrikspolitikk var preget av tillitserklæringer til USAs allierte, forsvar av ytringsfrihet og demokrati samt advarsler til både Syria og Iran om at tiden er i ferd med å renne ut for regimene.

Obama rettet blant annet hard kritikk mot iranske myndigheter for støtten til det syriske regimet.

- Akkurat som de begrenser sitt eget folks rettigheter, understøtter den iranske regjeringen diktatoren i Damaskus og støtter terrorgrupper i utlandet, sa Obama.

Han tok til orde for at Syrias president Bashar al-Assad må bli rammet av «sanksjoner og konsekvenser» hvis han fortsetter den brutale borgerkrigen.

- Framtiden må ikke tilhøre en diktator som massakrerer sitt eget folk, sa Obama.

- Ikke ubegrenset tid

At særlig Iran og Syria fikk tydelige advarsler fra president Obama, var noe også Eide bet seg merke i.

- Han var klar på at diplomatiet arbeider for en løsning i Syria, men at tiden for diplomati ikke er ubegrenset. Han var også klar på at verden må stå samlet mot et Iran bevæpnet med atomvåpen, noe USA er tydelige på at topper agendaen. Det er jeg helt enig med ham i, sier Eide.

USA, Israel og flere vestlige land frykter at Iran er i ferd med å skaffe seg atomvåpen ettersom landet har trappet opp sitt atomprogram i stedet for å rette seg etter krav fra verdenssamfunnet.

Utenriksministeren mener også talen til Obama var langt bedre enn hva enkelte forgjengere har prestert fra den marmorkledde talerstolen i FN-hovedkvarteret.

- Sett i forhold til tidligere presidenter, som for eksempel Bush, var dette en tale som var mye mer balansert i forhold til å tale til både amerikanere og verden for øvrig. Det var en tale i god amerikansk tradisjon, med tydelige budskap og prinsipper, oppsummerer Eide.

FN-sjefen med Israel-kritikk

FN-sjef Ban Ki-moon tok for seg en annen konflikt i sitt innlegg i FNs hovedforsamling tirsdag. Han mener det snart er for sent å få til en tostatsløsning i den israelsk-palestinske konflikten.

- Tostatsløsningen er den eneste bærekraftige muligheten. Likevel kan døra være i ferd med å bli lukket for godt, sa FNs generalsekretær.

Artikkelen fortsetter under bildet

UROLIG: FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte at han er dypt bekymret for situasjonen i Midtøsten under en tale til FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: REUTERS
UROLIG: FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte at han er dypt bekymret for situasjonen i Midtøsten under en tale til FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: REUTERS

Han rettet også skarp kritikk mot israelsk bosetningspolitikk:

- Den fortsatte veksten i israelske bosetninger på okkupert palestinsk territorium er en alvorlig undergraving av fredsprosessen. Vi må bryte med denne farlige situasjonen der det ikke blir gjort noe, sa Ban.

Militære trusler

I sitt innlegg i FNs hovedforsamling tok Ban også avstand fra land som retter trusler om militære aksjoner mot andre land.

Han nevnte ingen land ved navn, men kritikken var tilsynelatende en kommentar til utsagn som den siste tiden har kommet fra Israel, Iran og USA om Irans omstridte atomprogram og et eventuelt israelsk angrep mot iranske atomanlegg.

- Alle slike angrep vil være helt ødeleggende, sa Ban.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks