Hovedinnhold

Norge får ny USA-ambassadør

<p>TIL OSLO: Advokaten Sam Heins  blir USAs nye ambasadør til Norge. Foto: University of Minnesota</p>

TIL OSLO: Advokaten Sam Heins  blir USAs nye ambasadør til Norge. Foto: University of Minnesota

Etter 869 dager uten amerikansk ambassadør i Norge har Senatet i USA nå godkjent Samuel Heins som ny utsending til Oslo.

Denne saken handler om:

Utenriksminister Børge Brende hilser utnevnelsen velkommen:

– Heins er en utadvendt, flott fyr som kommer fra en stat med mye nordmenn.Det er gledelig at Senatet nå har godkjent nominasjonen, sier Brende.

Ifølge Brende skal Heins i samtaler med Norges USA-ambassadør Kåre Aass ha varslet at han vil komme til Norge så raskt som mulig.

Pinlig utspørring

Barry B. White forlot Norge etter fire år som USAs ambassadør i Oslo i september 2013, siden har ingen ny fylt hans rolle. Årsaken er blant annet den mislykkede utpekingen av forretningsmannen George James Tsunis som Whites etterfølger. Denne utnevnelsen ble trukket etter en pinlig utspørring i Senatets utenrikskomité der Tsunis ble grillet om Norge og norsk politikk.

VGTV: Se George Tsunis tråkke i salaten

I grillingen ble det avslørt hvor lite han visste om landet han skulle til. Tsunis beklaget seg, men det hjalp lite.

I mai i fjor opplyste Det hvite hus at Obama-administrasjonen ville innstille advokaten Samuel D. Heins som ny ambassadør, men siden skal saken ha blitt stanset av republikanerne i Senatet.

En av dem som har sørget for å trenere utnevnelsen er presidentkandidat Ted Cruz. Årsaken til at republikanerne skal ha motsatt seg nominasjonen er et forsøk på å presse Obama til å stanse den omstridte atomavtalen med Iran, skriver Star Tribune.

Ba om unnskyldning

De mange utsettelsene har vakt reaksjoner også i USA. Tidligere norgesambassadør Ben Whitney er blant dem som har rettet kraftig kritikk mot sin egen regjering.

– På vegne av det amerikanske folk, vil jeg rette en unnskyldning til det norske folk og deres regjering, og forsikre dem om at vi, til tross for at våre politikeres utilstrekkelighet, verdsetter deres vennskap og anerkjenner Norge som er verdifull alliert, skrev Whitney i et innlegg i avisen Star Tribune i desember.

I innlegget karakteriserer Whitney prosessen som en fornærmelse mot Norge. Samtidig fastslår han at forsinkelsen skader både forholdet mellom USA og Norge, og amerikanske interesser.

– Godt forhold

Børge Brende avviser likevel at mangelen på en amerikansk ambassadør i Oslo har påvirket forholdet mellom Norge og USA.

– Det er veldig profesjonelle diplomater ved ambassaden i Oslo og forholdet mellom USA og Norge er svært godt. Det har ikke hatt noe å si for dialogen og samarbeidet mellom våre to land, men det er likevel gledelig at vi nå har fått på plass en ny ambassadør, sier han.

Heins er 72 år gammel og fra Minnesota. Heins og kona samlet i 2012 inn over en million dollar til Barack Obamas kampanje for å bli gjenvalgt som president.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks