Hovedinnhold

Myndighetene vil kutte strømmen til militant-kontrollert bygning i Oregon

<p>BLIR PÅ STEDET: Talsperson for okkupantene snakket tirsdag med pressen. Da opplyste han at de ikke forlater før bønder, tømrere og storfebønder og andre private grunneiere har fått full kontroll over reservatets titusenvis av dekar.</p>

BLIR PÅ STEDET: Talsperson for okkupantene snakket tirsdag med pressen. Da opplyste han at de ikke forlater før bønder, tømrere og storfebønder og andre private grunneiere har fått full kontroll over reservatets titusenvis av dekar.

Foto: Rob Kerr, Afp
Tre dager er gått siden væpnede militanter inntok en føderal bygning i Oregon. Nå vil myndighetene tvinge dem ut.

Denne saken handler om:

Føderale myndigheter planlegger å kutte strømmen til Malheur Wildlife Refugee, eid av føderale villmarksmyndigheter, som i helgen ble tatt over av væpnede demonstranter, i håp om at dette vil få dem ut av bygningen.

Søndag inntok væpnede militante bygningen i Oregon, og de har sagt at de nekter å forlate stedet, i protest over en langvarig konflikt om beiterettigheter.

Søndag: Militante har inntatt føderal bygning i USA

Kaldt i området

En myndighetsperson fortalte The Guardian at myndighetene har tanker om å kutte strømmen til bygningen.

– Det ligger midt i ingensteds. Og det er sykt kaldt der oppe, sier personen, som holder til i Washington DC, men som ønsker å ikke bli navngitt.

Alle slike tiltak vil markre en betydelig opptrapping i krisen. Den lokale sheriffen, FBI og andre myndigheter har hittil ikke konfrontert demonstrantene, som er tungt bevæpnet og som har utkikksposter i et vakttårn. Militantene har sagt at de ikke ønsker en voldelig konfrontasjon, men de gjorde det klart at de er væpnede og forberedt dersom politiet skulle melde sin ankomst. I skrivende stund ser det imidlertid ut til at politiet holder seg til å kutte strømmen for å tvinge dem ut.

– Etter at de har kuttet strømmen, vil de drepe telefonlinjene. De vil blokkere alle veier, slik at disse gutta har en lang, kald vinter til å tenke på hva de har gjort, sier myndighetspersonen.

<p>MILITANT-KONTROLLERT: Malheur National Wildlife Refugee ligger ved byen Burns, og skoler i området er stengt som følge av den væpnede okkupasjonen.<br/></p>

MILITANT-KONTROLLERT: Malheur National Wildlife Refugee ligger ved byen Burns, og skoler i området er stengt som følge av den væpnede okkupasjonen.

Foto: Justin Sullivan, Afp

Les også: Over 40 døde etter uvær i USA

Klart krav

Ifølge avisen er det forventet snøstormer i området rundt bygningen tirsdag, og om natten er temperaturen ventet ned til åtte minusgrader.

De militante, som antas å være drøyt tolv stykker, har laget bål for å holde varmen. Ammon Bundy, en talsperson for gruppen, sa på telefon mandag formiddag at strømmen fortsatt var på.

– Vi er klare dersom strømmen kuttes.

Bundy har gjentatte ganger sagt at gruppen har låst seg inn for å bli.

Overfor lokalavisen The Oregonian sier han klart hva som skal til for at gruppen forlater Malheur National Wildlife Refuge: De forlater ikke bygningen før bønder, tømrere og storfebønder og andre private grunneiere har fått full kontroll over reservatets titusenvis av dekar.

Okkuperingen av bygningen i Oregon er en protest mot fengslingen av Hammond-familien. Gårdseierne mener at de ble fratatt beiterettighetene sine på feilaktig grunnlag. Dwight og Steven Hammond satte i 2001 og i 2006 fyr på beitemarken sin, men endte opp med å måtte sone en fem år lang fengsselsstraff ettersom brannen spredte seg over på føderal eiendom. De to ble dømt for brannstiftelse for tre år siden, og har sonet sin dom. Men en dommer mente at straffen ikke hadde vært lang nok, og sendte dem begge tilbake i fengsel i fire år til.

Så du denne? Nå er dette lov i Texas

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks