Hovedinnhold

Militante har inntatt føderal bygning i USA

<p/>
<p>MISFORNØYDE: Flere hundre mennesker demonstrerer i protest mot fengslingen av Dwight og Steven Hammond i Oregon. De to ble dømt for brannstiftelse for tre år siden, og har sonet sin dom. Men en dommer mente at straffen ikke hadde vært lang nok, og sendte dem begge tilbake i fengsel i fire år til.</p>

MISFORNØYDE: Flere hundre mennesker demonstrerer i protest mot fengslingen av Dwight og Steven Hammond i Oregon. De to ble dømt for brannstiftelse for tre år siden, og har sonet sin dom. Men en dommer mente at straffen ikke hadde vært lang nok, og sendte dem begge tilbake i fengsel i fire år til.

Foto: Les Zaitz, Ap
En gruppe på 300 mennesker, blant dem en rekke militante, har inntatt en føderal bygning sørøst i delstaten Oregon på USAs vestkyst.

Denne saken handler om:

Bygningen Malheur Wildlife Refuge eies av føderale villmarksmyndigheter. Saken har bakgrunn i en langvarig konflikt om beiterettigheter.

Rundt 300 mennesker, blant dem både militante og lokale innbyggere, gikk først gjennom gatene i Burns, noen mil unna, og dro deretter til villmarksbygningen der de tok kontroll over den.

En talsmann for den militante gruppen, Ammon Bundy, sier på telefon fra innsiden av bygningen at de ikke har som mål å skade mennesker, men at de ikke utelukker vold dersom politiet forsøker å fjerne dem fra stedet, skriver avisen The Oregonian.

– Dette stedet har vært verktøyet som har forårsaket et tyranni utøvd mot Hammond-familien, sier Bundy.

Så du denne? Luftige angrep mot Donald Trump

Krever løslatelse

Hammond-familien er gårdeiere som mener de har blitt fratatt beiterettighetene, og er fra før pågrepet og under tiltale. Dwight og Steven Hammond satte i 2001 og i 2006 fyr på beitemarken sin, men endte opp med å måtte en fem år lang fengsselsstraff ettersom brannen spredte seg over på føderal eiendom.

Bundy sier at de ikke har planer om å gi seg med det første.

– Vi kommer til å være her i mange år, definitivt. Dette er ikke noen avgjørelse vi har tatt i siste liten, sier Bundy, som krever at to medlemmer fra Hammond-familien løslates og at regjeringen gir fra seg kontroll over beiteområdene.

Les også: Nordmann kjørte feil - risikerer 35 års fengsel

Mange er villige til å kjempe og dø for denne saken, konstaterer Bundy, som oppfordrer aktivister i hele landet til å vise sin støtte. Både lokalt politi, delstatspoliti

NTB/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks