Hovedinnhold

Mener tempelskyteren var nynazist

* Kan ha tatt feil av sikher og muslimer

UKLART MOTIV: Ingen vet med sikkerhet hvorfor en mann skjøt vilt rundt seg på et sikhtempel i USA søndag, men organiasjoner som overvåker ekstreme miljøer mener han var nynazist. Bildet viser en politoffiser utenfor tempelet mandag. Foto: AP
UKLART MOTIV: Ingen vet med sikkerhet hvorfor en mann skjøt vilt rundt seg på et sikhtempel i USA søndag, men organiasjoner som overvåker ekstreme miljøer mener han var nynazist. Bildet viser en politoffiser utenfor tempelet mandag. Foto: AP
Den 40 år gamle ekssoldaten mistenkt for å ha stått bak skytingen i et sikh-tempel i i USA skal ha vært tilknyttet rasistiske miljøer, ifølge organisasjoner som overvåker ekstremister.

Denne saken handler om:

Angrepet på sikh-tempelet i delstaten Wisconsin søndag etterforskes som et tilfelle av «innenlandsk terrorisme», ifølge politiet. Det melder NTB.

Politiet i USA bekrefter i dag at gjerningsmannen er den 40 år gammle ekssoldaten Wade Michael Page.

Page ble drept i en skuddveksling med politiet etter skytingen.

Beruset på jobb

Ifølge kilder i forsvarsdepartementet tjenestegjorde Page i det amerikanske militæret mellom 1992 og 1998.

Han skal ha vært spesialist på psykologisk krigføring og fikk flere medaljer for sin tjeneste. I 1998 endte han imidlertid brått sin karriere ved basen Fort Bragg i North Carolina. Han fikk ikke lov til å fortsette etter at han ble tatt beruset på jobb, sier kilder i det militære.

Så langt har ikke etterforskerne uttalt seg om hva motivet bak drapene kan være, men de er angivelig i ferd med å undersøke om mannen er knyttet til hvite, ekstremistiske miljøer.

Medlem i rasistband

En institusjon som overvåker ekstremistmiljøer i USA, Southern Poverty Law Center i Montgomery, Alabama, mener å ha beviser som tyder på dette.

- Page ledet rasistiske skinhead-bandet End Apathy i 2010. Han skal også ha forsøkt å kjøpe varer av den nynazistiske gruppa National Alliance i 2000, sier lederen av senteret, Heidi Beirich.

- Det er alt vi vet om ham. Vi graver fortsatt i arkivene våre, tilføyer hun.

Vitner har forklart at gjerningsmannen hadde en 9/11-tatovering på armen. Ifølge nyhetsbyrået sier en venn av den mistenktes sønn at Page skal han ha vært skallet og hatt tatoveringer over hele kroppen.

- Ingen varsellamper

Politiet undersøkte mandag en leilighet i Cudahy, nær Milwaukee, som antas å være gjerningsmannens leilighet. Med seg hadde de en bombetropp.

Politisjef i Oak Creek, John Edwards, bekrefter overfor ap at gjerningsmannen har en militær bakgrunn, men vil ikke gi flere detaljer.

I tillegg til de drepte, er tre personer innlagt på sykehus med kritiske skader. Siden drapene etterforskes som terrorisme, har i dag FBI overtatt etterforskningen.

Edwards forklarte i dag at den ene politimannen som ble drept av åtte skudd, da han ble overrumplet av drapsmannen mens han forsøkte å hjelpe en av de skadde.
Politimannen ble skutt på kort avstand. Deretter åpnet en annen politimann ild, og drepte attentatmannen, men ble selv skadd i skuddvesklingen. Han er en av de tre kritisk skadde.

Tar feil av muslimer

Organisasjonen Sikh Coalition i USA har registrert over 700 angrep mot sikher i USA siden 9/11. Mannlige sikher har turban og langt hår, og blandes av mange med muslimer, ifølge rettighetsaktivister.

Det er rundt 27 millioner sikher i verden, de fleste lever i India. Drapet i tempelet i USA har ført til store protester og demonstrasjoner i India på mandag.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks