Hovedinnhold

Må møte i retten for å ha forstyrret i timen

Skolebarn i USA tiltales for papirflykasting og bannning

(VG Nett) Barn på barneskoler i Texas arresteres av bevæpnede politimenn for å kaste papirfly og for å la matsmuler ligge igjen på bordet.

Denne saken handler om:

I delstaten Texas i USA prøves nå ut en ny ordning på hundrevis av skoler for å holde barna i sjakk, skriver avisen The Guardian.

Uniformerte politibetjenter med skytevåpen patruljerer i gangene, overvåker kantinen og skolegården. På jakt etter barn som ikke oppfører seg. I tillegg tilkaller lærerene politiet når ungene ikke oppfører seg i timen.

12 år gamle Sara Bustamante er en av de som fikk oppleve dette. «Forstyrret i timen» står det på boten lille Sara fikk, men hun ser det ikke på helt samme måte.

12-åringen har konsentrasjonsvansker, bipolar lidelse og er overvektig. Hun blir stadig mobbet av andre barn, og det var det som skjedde denne timen. Medelever ertet henne og sa hun luktet vondt, ifølge The Guardian.

Hun tok frem parfymeflasken og sprayet to ganger. Da hadde frøken fått nok og tilkalte politiet som var rett rundt hjørnet.

Må møte i retten

Sara ble tatt ut av klasserommet og tiltalt for en mindre kriminell forseelse, hun måtte møte i retten med advokat.

De «kriminelle» handlingene går ut på alt fra banning og forsentkomming til sigarettrøyking og for å være upassende kledd. i 2010 ble det gitt ut 300.000 bøter for kriminelle forseelser til skolebarn helt ned i seksårsalderen.

- Vi har tatt barndoms atferd og gjort det til kriminell oppførsel, sier Kady Simpkins, Sara Bustamantes advokat.

Hun er opprinnelig fra Australia og greier ikke å forstå hvordan de amerikanske barna greier å overleve skolehverdagen med et slikt system.

- Hver gang jeg ser denne loven tenker jeg; gode gud, jeg hadde aldri overlevd skole i USA, sier Simpkins til The Guardian.

Kriminelt rulleblad

Nå har delstaten, hvor den kriminelle lavalderen er ti år, stoppet bøtene som blir gitt for «klasseromoppførsel», men fortsetter med displineringsmetoden i stor grad.

Statistikk viser at alkohol og dop utgjør en tredjedel av bøtene, mens våpen utgjør inntil 20 prosent i noen av skoledistriktene. Over tusen bøter har blitt utstedt til barneskolelever i løpet av de siste seks årene, til tross for at de er under kriminell lavalder.

Bøtene som utestedes kan komme på inntil 3000 kroner, etter dagens valutakurs. De regnes som en klasse C-forseelse og kommer på det kriminelle rullebladet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks