Hovedinnhold

Kilder: Obama advarte Trump mot å ansette Flynn

<p>BLE ADVART: President Donald Trump går ut fra kontoret i Det hvite hus. Ifølge amerikanske medier ble han advart av Obama om å ansette Michael Flynn som sin sikkerhetsrådgiver.</p>

BLE ADVART: President Donald Trump går ut fra kontoret i Det hvite hus. Ifølge amerikanske medier ble han advart av Obama om å ansette Michael Flynn som sin sikkerhetsrådgiver.

Foto: Carolyn Kaster, AP
Like før en ny Russland-høring i Senatet kommer det frem at den tidligere presidenten skal ha advart Trump mot å ansette Michael Flynn som sikkerhetsrådgiver.

Denne saken handler om:

Mandag stiller USAs tidligere fungerende justisminister Sally Yates til høring i Senatets utenrikskomité.

Høringen handler om Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Micheal Flynns kontakt med Russland og russisk innblanding i presidentvalget i høst. 

Noen timer før høringen melder flere amerikanske medier at Obama skal ha advart Trump mot å ansatte Michael Flynn, da de to møttes like etter valget i november.

Bakgrunn: Trumps sikkerhetsrådgiver går av

NBCNews hevder å ha snakket med tre tidligere tjenestemenn som arbeidet for Obama, som bekrefter at den daværende presidenten advarte mot Flynn under 90 timer etter at Trump var blitt valgt.

<p>TRAKK SEG: General Michael Flynn ble i februar den første i Trumps administrasjon til å gå av. Trump uttalte at han ikke lenger hadde tillit til sikkerhetsrådgiveren sin.</p>

TRAKK SEG: General Michael Flynn ble i februar den første i Trumps administrasjon til å gå av. Trump uttalte at han ikke lenger hadde tillit til sikkerhetsrådgiveren sin.

Foto: Chris Kleponis, AFP

Trump twitrer før høringen

De siste månedene har Trumps administrasjon blitt etterforsket for å ha hatt kontakt med Russland. Anklagene førte til at Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Mchael Flynn, gikk av.

Før høringen starter 20.30 norsk tid, har Trump twitret om både Sally Yates og sin tidligere sikkerhetsrådgiver.

Så du? NBC: Kongressen avviser Flynns ønske om immunitet

Trump kommer med en direkte oppfordring til hva Yates burde bli spurt om:

«Spør Sally Yates, under ed, om hun vet hvordan hemmeligstemplet informasjon ble gitt til avisene like etter at hun forklarte seg om det til Det hvite hus.»

Fikk beholde sikkerhetsklarering

Det er ikke kommet frem at Obama skal ha hatt en spesiell grunn for å advare mot Flynn.

Flynn var en del av Obamas administrasjon da han ledet USAs militære etterretningsorganisasjon (DIA), frem til han fikk sparken.

Han trakk seg i februar etter avsløringer om hans samtaler med Russlands ambassadør i Washington, og at han skal ha løyet om dette til visepresident Mike Pence.

Leste du denne? Trumps sikkerhetsrådgiver med ville anklager mot Clinton

Trump påpeker på Twitter at selv etter at Flynn fikk sparken, beholdt han sikkerhetsklareringen:

«General Flynn ble gitt høyest mulig sikkerhetsklarering av Obamaadministrasjonen - men the Fake News liker sjelden å snakke om det».

<p>STILLER I HØRING: Advokat og politiker Sally Yates tjenestegjorde som visejustisminister under Obama fra 2015 til 2017 og som fungerende justisminister fra 20. januar til 30. januar 2017. Mandag møter hun i Sentates høring.</p>

STILLER I HØRING: Advokat og politiker Sally Yates tjenestegjorde som visejustisminister under Obama fra 2015 til 2017 og som fungerende justisminister fra 20. januar til 30. januar 2017. Mandag møter hun i Sentates høring.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP

Meldte fra

Yates meldte i slutten av januar fra til Det hvite hus at det var betydelige forskjeller mellom det etterretningsansatte visste om kontakten, og det Flynn opplyste offentligheten om, ifølge The New York Times.

Yates skal ha varslet at dette misforholdet kunne gjøre Flynn sårbar for russisk utpressing.

Nå vil Trump ha svar på hvordan media fikk informasjonen som hun selv meldte fra om.

Den 56 år gamle advokaten ble 31. januar ble avsatt av Trump like før hun skulle gå av, etter at hun uttalte at de nye reglene for innreise til USA er «juridisk og moralsk tvilsomme».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks