Hovedinnhold

Kerry advarer Assad mot å støtte seg på Hizbollah

UTENRIKSMINISTER: John Kerry mener Hizbollah har flere tusen krigere på bakken i Syria. Foto: AP
UTENRIKSMINISTER: John Kerry mener Hizbollah har flere tusen krigere på bakken i Syria. Foto: AP
USAs utenriksminister John Kerry advarer Syrias president Bashar al-Assad mot å tro at hjelp fra Hizbollah og Iran kan redde ham.

Denne saken handler om:


- Den siste uka har Hizbollah åpenbart grepet inn på en veldig, veldig betydelig måte. Det er flere tusen Hizbollah-krigere på bakken i Syria som bidrar til volden i landet, og det fordømmer vi, sier Kerry.

Takket være hjelpen fra den libanesiske sjiabevegelsen og fra Iran har den syriske hæren gjort framskritt de siste dagene, vedgår den amerikanske utenriksministeren. Men Assad «feilkalkulerer» hvis han tror denne støtten vil bli avgjørende i kampen mot opprørerne, advarer han.

- Framskrittene er kun midlertidige, sier Kerry.

Viktige allierte

Også Storbritannias utenriksminister William Hague fastslår at Hizbollah og Iran har økt støtten til Syrias president Bashar al-Assad.

- Det er et regime som i økende grad er avhengig av støtte utenfra, sier Hague, som mener dette bidrar til å svekke Assads legitimitet.

Det har i lang tid eksistert en strategisk allianse mellom presteregimet i Iran, Assad-regimet i Syria og Hizbollah i Libanon, og Hizbollah-krigere er en rekke ganger blitt rapportert å ha kjempet på det syriske regimets side.

De siste dagene har det vært harde kamper i byen Qusair nær Syrias grense til Libanon, og i disse kampene skal krigere fra Hizbollah ha spilt en framtredende rolle.
Drøftet fredskonferanse

Både Kerry og Hague var onsdag i Jordan for å delta i et møte i gruppen som kaller seg Venner av Syria. Gruppen er sammensatt av vestlige og arabiske land som støtter opprøret mot Assad.

Tema for møtet var først og fremst et forslag fra USA og Russland om å holde en internasjonal fredskonferanse for Syria i Genève neste måned.

Håpet er at representanter fra både regimet og opposisjonen skal møtes til forhandlinger under konferansen. Men ifølge FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson er det store spørsmålet om partene vil sende «troverdige» nok delegasjoner til møtet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa onsdag at han var fornøyd med den syriske regjeringens tanker om konferansen. Men han var ikke fullt så fornøyd med opposisjonen.

- Vi ønsker også konstruktive reaksjoner fra de ulike opposisjonsgruppene, men hittil har ikke nyhetene vekket mye håp, sa Lavrov.

«Fiender av Syria»

Elleve toppdiplomater fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Egypt, Jordan, Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia og De forente arabiske emirater tar del i møtet til gruppa Venner av Syria. Både USAs utenriksminister John Kerry og hans britiske kollega William Hague deltar.

Syrias ambassadør til Jordan, Bahjat Suleiman, har lite til overs for gruppen.

- Det er et møte blant Fiender av Syria, eller Venner av Israel. De som vil ha en slutt på tragedien i Syria, må slutte å væpne og trene terroristbander i Syria. Krigen om Syria er uten sidestykke, sier han.

Kaller flyktninger «terrorister»

Ambassadøren retter samtidig skytset mot de rundt 500.000 syrerne som har flyktet til Jordan.

- De er ikke kommet hit av humanitære grunner. De er her for å berike seg, eller fordi de er terrorister eller har bånd til terrorister, tordner han.

Alt i alt har 1,5 millioner syrere flyktet til nabolandene, mens ytterligere 3 millioner er fordrevet fra hjemmene sine internt i Syria, ifølge tall fra FN.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks