Hovedinnhold

«Irma» knuste hvert fjerde hus i ferieparadis

<p>STORE ØDELEGGELSER: I Florida Keys har «Irma» lagt hjem etter hjem i ruiner. Her fra en park for husvogner hvor ødeleggelsene er store.</p>

STORE ØDELEGGELSER: I Florida Keys har «Irma» lagt hjem etter hjem i ruiner. Her fra en park for husvogner hvor ødeleggelsene er store.

Foto: Matt Mcclain, AP
OSLO/ORLANDO (VG) Etter orkanens voldsomme herjinger i Florida, begynner man nå å få oversikt over de enorme ødeleggelsene.

Denne saken handler om:

Alt du må vite om «Irma»

* Irma startet som en orkan i kategori 5 og en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet, med en vindhastighet opp mot 300 kilometer i timen.

* Orkanen gikk inn over land i Karibia første gang onsdag og rammet øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda.

* Orkanen rammet også De amerikanske Jomfruøyer og flere småøyer i den østlige delen av Karibia. Torsdag traff den Puerto Rico.

* Så langt er det meldt om minst 27 dødsfall i Karibia.

* Sent fredag kveld traff orkanen Cuba, og ble på vei mot USA redusert til en kategori 3-orkan.

* «Irmas» øye traff Florida søndag. Det er erklært unntakstilastand i delstaten. 

* I Florida er det hittil rapportert om minst 5 døde.

Kilder: VG, NTB, Ritzau, AFP, AP og CNN. 

– Det er katastrofeartet, sa Florida-guvernør Rick Scott etter mandag å ha fløyet over Florida Keys – «strengen» helt sør i delstaten Florida, som er et yndet turistmål. 

Orkanen «Irma», som raste oppover kysten av Florida natt til mandag, har lagt store mengder hus i ruiner og tatt livet av minst fem mennesker på USAs fastland. I Karibia, der orkanen kom fra, mistet minst 35 mennesker livet. 

Se bildene: Virgin-gründerens luksusøy i ruiner etter orkanen

Det var først tirsdag at redningsmannskaper kunne ta seg inn i noen de verst rammede områdene i Florida Keys.

Ifølge CNN har myndighetene anslått at 25 prosent av alle hus der er totalødelagt, mens ytterligere 65 prosent har blitt påført store skader. 

– I utgangspunktet er hvert eneste hus i Florida Keys påvirket på en eller annen måte, sier Brock Long i den føderale etaten som står for nødarbeidet. 

Så dagens lys: Denne babyen ble født midt i orkanen 

Vet ikke om familien lever

Fremdeles er det mange som lever i uvisshet om hvordan det går med deres kjære. CNN har snakket med en av dem, William Rose, som ikke har fått tak i moren, stefaren, bestemoren og tanten som bor i Florida Keys.

– Jeg aner ikke om de lever, men jeg prøver å være positiv, sier han. 

For norske Terje Stenstad (47), som har eid hus på Key West siden 2009, har de siste dagene vært nervepirrende. 

– Jeg vet dessverre veldig lite, for det har ikke vært mulig å få kontakt med de som har vært der. Men i ettermiddag har jeg sett et satellittfoto som amerikanske myndigheter har lagt ut, hvor det ser ut som at det har gått bra med huset mitt, sier Stenstad til VG og fortsetter:

– Jeg har fått vite at noen av mine beste venner der har fått store skader på huset sitt, mistet båten og fått alle uteområder ødelagt. 

Mohamed (15) om orkannatten: – Det føltes som en skrekkfilm

15 millioner uten strøm

Tirsdag startet flyplassene i Florida så smått å åpne for trafikk igjen. På Orlando International Airport strømmet folk til i formiddagstimene i håp om å komme seg hjem.

– Vi skulle egentlig reist hjem til Argentina på søndag, men da var flyplassen stengt. Nå håper vi å kunne komme oss med et fly i dag, sa Jorge Perez til VG mens han stod i kø i en informasjonsskranke.

Selv om en del fly altså hadde startet gå som normalt var skjermene som viser ankomster og avganger preget av rød skrift med ordet «kansellert» på. Mange fly var også forsinket.

<p>RUINER: Det er et stort opprydningsarbeid som innbyggerne i Florida Keys står overfor. </p>

RUINER: Det er et stort opprydningsarbeid som innbyggerne i Florida Keys står overfor. 

Foto: Matt Mcclain, AP


På motorveien vestover fra Orlando gikk trafikken tregt da VG kjørte motsatt retning mot flyplassen. De fleste som har evakuert er nå på vei tilbake for å se hvordan deres hjem var klart seg i stormen. 

Det kjente turistmålet Key West – helt vest i øygruppen – skal imidlertid være så å si intakt, melder Washington Post. De største problemene der skal være mangel på vann, strøm og et fungerende kloakksystem. 

Guvernør Scott advarer de evakuerte å dra hjem uten å ha sjekket med lokale myndigheter først. 

– Ikke tro at man kan løpe hjem selv om dette har passert. Vi har strømlinjer som ligger nede over hele delstaten og veier som er umulig å ta seg frem på, sier han. 

Så mange som 15 millioner mennesker i Florida står nå uten strøm – noe som tilsvarer tre fjerdedeler av hele delstatens befolkning. Ifølge Washington Post er det ventet at det kan ta uker før strømmen er tilbake hos mange. 


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks