Hovedinnhold

Gikk til aksjon mot militant «cowboy-protest» - én drept

<p>MOT STATLIG KONTROLL: Mannen i cowboyhatt, Ammon Bundy, har flere ganger i løpet av den siste måneden snakket med pressen om hvorfor de tok over bygningen. Her er han 4. januar.</p>

MOT STATLIG KONTROLL: Mannen i cowboyhatt, Ammon Bundy, har flere ganger i løpet av den siste måneden snakket med pressen om hvorfor de tok over bygningen. Her er han 4. januar.

Foto: Rob Kerr, Afp
Mens protestlederen Ammon Bundy (40) ble lagt i lenker, døde én av hans meningsfeller.

Denne saken handler om:

De væpnede cowboyene har siden begynnelsen av januar okkupert en bygning i Malheur Wildlife Refugee i delstaten Oregon, eid av føderale villmarksmyndigheter. Grunnen: De motsetter seg at føderale myndigheter krever avgifter for deres bruk av beiteområdene.

De har resultert i en til tider tilspisset konflikt mellom Ammon Bundys klan og det lokale politiet.

Pågrep Bundy-brødrene

I natt var det over. Da pågrep politiet ha Bundy (40), hans eldre bror Ryan (42) og tre andre, opplyser FBI i en uttalelse som nyhetsbyrået Associated Press gjengir.

Men etter alt å dømme gikk det ikke fredelig for seg. Én av personene som skulle pågripes mistet ifølge FBI livet i aksjonen.

I etterkant ble ytterligere to personer fra aksjonistgruppen arrestert. Ifølge en myndighetskilde okkuperer den væpnede gruppen fortsatt det avsidesliggende naturreservatet Malheur National Wildlife Reserve.

På sin Facebook-side skriver gruppen at «kampen for frihet må fortsette». Der bekrefter de også at de har mistet en av sine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p/> <p>DØDELIG UTFALL: Politiet sperret tirsdag av Highway 395. Kort tid senere ble det løsnet skudd, som resulterte i at én person mistet livet.<br/></p>

DØDELIG UTFALL: Politiet sperret tirsdag av Highway 395. Kort tid senere ble det løsnet skudd, som resulterte i at én person mistet livet.

Foto: Dave Killen, Ap


Fryktet skarp situasjon

Frem til tirsdag lokal tid hadde den lokale sheriffen, FBI og andre myndigheter har ikke konfrontert demonstrantene, som er tungt bevæpnet og som har utkikksposter i et vakttårn.

Militantene har sagt at de ikke ønsker en voldelig konfrontasjon, men de gjorde det klart at de er væpnede og forberedt dersom politiet skulle melde sin ankomst. For dem har det vært et mål at bønder, tømrere og storfebønder og andre private grunneiere har fått full kontroll over reservatets titusenvis av dekar.

Bakgrunn: Militante har inntatt føderal bygning i USA

Okkuperingen av bygningen i Oregon ble utløst av fengslingen av Hammond-familien. Gårdseierne mener at de ble fratatt beiterettighetene sine på feilaktig grunnlag. Dwight og Steven Hammond satte i 2001 og i 2006 fyr på beitemarken sin, men endte opp med å måtte sone en fem år lang fengsselsstraff ettersom brannen spredte seg over på føderal eiendom.

De to ble dømt for brannstiftelse for tre år siden, og har sonet sin dom. Men en dommer mente at straffen ikke hadde vært lang nok, og sendte dem begge tilbake i fengsel i fire år til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks