Hovedinnhold

Fjernet omstridt statue i USA

<p>BORTE: Et monument av Robert E. Lee, er fjernet i New Orleans, Louisiana.</p>

BORTE: Et monument av Robert E. Lee, er fjernet i New Orleans, Louisiana.

Foto: Jonathan Bachman, Reuters
I 133 år har generalen Robert E. Lee sett ut over New Orleans. Nå er det slutt.

Denne saken handler om:

Statuen er det fjerde og siste monumentet fra den amerikanske borgerkrigen som blir fjernet siden slutten av april, skriver CNN.

Den amerikanske offiseren var kommanderende general for alle sørstatens styrker under borgerkrigen på 1800-tallet. 

Bakgrunnen er en pågående nasjonal debatt om sørstatsmonumenter, som flere mener representerer slaveri og rasisme.  

Flere kontroverser: Her ble sørstatsflagget tatt ned

New Orleans-borgermester Mitch Landrieu har tidligere tatt til orde for at monumentene «feirer en fiktiv konføderasjon, som ignorerer døden, slaveriet og terroren som den egentlig sto for».

– Etter borgerkrigen var disse monumentene en like stor del av denne terroren som det å brenne et kors i noens hage. 

<p>OGSÅ FJERNET: I midten av mai ble statuen av Jefferson Davis fjernet i New Orleans. Han var leder av de konfødererte statene under den amerikanske borgerkrigen.</p>

OGSÅ FJERNET: I midten av mai ble statuen av Jefferson Davis fjernet i New Orleans. Han var leder av de konfødererte statene under den amerikanske borgerkrigen.

Foto: Gerald Herbert, AP

Les også: Lenin-statue blir Darth Vader-monument

Som den første hvite borgermesteren siden 1978 har han vært klar på at de omstridte statuene ikke representerer byen, hvor over 60 prosent av innbyggerne er afroamerikanere. 

– Det å bokstavelig talt sette konføderasjonen på en pidestall på våre mer fremtredende steder, er en feilaktig gjengivelse av vår fortid. 

Fikk du med deg? Nyreist Ronaldo-statue vekker oppsikt

Bystyret i New Orleans vedtok i 2015 at de kontroversielle symbolene skulle bort, men har møtt motstand som har forsinket prosessen. Flere har protestert mot planene, og argumentert for at monumentene representerer historie og arv. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks