Hovedinnhold

- Er ikke den flotte muslimske sosialisten jeg pleide å være

(VG Nett) President Barack Obama kjørte hardt, da han natt til søndag gjorde narr av pressen, politiske motstandere - og seg selv.

Denne saken handler om:

Lørdag samlet journalistene som dekker Det hvite hus seg til et av årets høydepunkter i Washington D.C.: Den tradisjonsrike grillingen av og fra presidenten.

Obama åpnet med stil og gikk på scenen til rap-låten «All I do is win».

- Rådgiverne mine var litt bekymret for rap-åpningen. De mente jeg burde starte med noen vitser på min egen bekostning, for å ta meg selv ned noen hakk, sa han til den fullsatte salen.

- Men etter fire og et halvt år. Hvor mange hakk er det egentlig igjen?

Bakgrunn: Se Obamas gavedryss: Bambussykkel, sprit og en iPod 

Grå i håret

Presidenten fortsatt med å dra flere vitser på egen bekostning. Han tok blant annet tak i snakket om hvor fort han blir grå i håret, og de hardnakkede påstandene fra høyreekstremister om at han er muslim.

- Nå om dagen ser jeg meg selv i speilet, og må innrømme for meg selv: Jeg er ikke den flotte, muslimske sosialisten jeg pleide å være, sa presidenten - til vill jubel fra salen.

Korrespondentmiddagen har blitt avholdt siden 1920, og er i dag noe av en happening i USA.

Sangerne Katy Perry og John Legend, rapperen Psy og regissør Steven Spielberg var blant stjernene som delte salen med journalistene på lørdag.

HUMOR: Førstefrue Michelle Obama lo godt under mannens grilling av pressen. Hun skal ha ledd minst like godt da han selv ble grillet. I bakgrunnen sees kveldens vert, komiker Conan O`Brien. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
HUMOR: Førstefrue Michelle Obama lo godt under mannens grilling av pressen. Hun skal ha ledd minst like godt da han selv ble grillet. I bakgrunnen sees kveldens vert, komiker Conan O`Brien. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster


Tullet med CNN-tabbe

Som vanlig fikk pressen også selv passet sitt grundig påskrevet av Obama. Han var spesielt lite nådig med de store nyhetsorganisasjonene.

- Jeg beundrer CNN sin innsats for å dekke alle sider av en sak, i tilfelle en av sidene skulle vise seg å være korrekt, sa presidenten.

CNN har fått kraftig kritikk for sin dekning av Boston-bombene. Spesielt for å melde at en mistenkt var pågrepet, dager før de to mistenkte faktisk ble sporet opp av politiet.

Det har vært knyttet spenning til hvordan Obama ville takle å presentere humor, etter at bombeangrepet i Boston og eksplosjonen i Texas har preget nyhetsbildet de siste ukene.

Alvor

Presidenten avsluttet da også sitt innlegg under middagen med alvor:

- Dette har vært vanskelige tider for mange av innbyggerne våre. Når vi samles her i kveld, så er aldri tankene våre langt fra menneskene i Boston, innbyggerne i West i Texas, og dem som sliter med voldsom flom i midtvesten av landet, sa han.

- Vi har hatt noen vanskelige dager.

Det var komiker Conan O`Brien som var vert under middagen. Noen av de største øyeblikkene opp gjennom middagens historie har vært vertens grilling av presidenten, som da Stephen Colbert tok for seg George W. Bush i 2006.

STJERNETUNGT: «House of Cards»-skuespiller Kevin Spacey får en klapp på ryggen av Seinfeld-stjerne og komiker Julia Louis-Dreyfus. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
STJERNETUNGT: «House of Cards»-skuespiller Kevin Spacey får en klapp på ryggen av Seinfeld-stjerne og komiker Julia Louis-Dreyfus. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI


Høydepunkter

Conan var stort sett snill, men fikk inn en spøk om Obamas jobb-strategi.

- Som dere alle vet, så jobber presidenten hardt med å skape jobber. Siden han ble valgt har antallet paver blitt doblet. Antall «Tonight show»-verter har blitt tredoblet, sa han.

Kveldens høydepunkt var ifølge CNN «House of Cards»-skuespiller Kevin Spacey sin parodi på hvordan korrespondentemiddagen blir organisert og stelt i stand.

- Jeg ser nye fjes, gamle fjes og noen nye fjes på gamle fjes, var blant linjene nyhetskanalen trekker frem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks