Hovedinnhold

Døende Brittany (29) fikk oppfylt sitt siste ønske

<p>DRØM I OPPFYLLELSE: Brittany Maynard drømte om å oppleve spektakulære Grand Canyon før hun dør. I forrige uke gikk drømmen i oppfyllelse sammen med ektemannen Dan, moren Debbie og stefaren.<br/></p>

DRØM I OPPFYLLELSE: Brittany Maynard drømte om å oppleve spektakulære Grand Canyon før hun dør. I forrige uke gikk drømmen i oppfyllelse sammen med ektemannen Dan, moren Debbie og stefaren.

NEW YORK (VG) Brittany Maynard (29) har uhelbredelig kreft på hjernen og skal dø førstkommende lørdag. I forrige uke fikk hun oppfylt sitt siste ønske.

Denne saken handler om:

29-åringen har rørt en hel verden for sin åpenhet rundt hjernesvulsten som kommer til å ta livet av henne.

For tre uker siden publiserte hun en rørende video, som så langt har over 8,5 millioner visninger på YouTube.

– Tankene som går gjennom hodet ditt når du har så lite tid igjen, er alt du må si til alle du elsker, sier Maynard i videoen.

VGTV:Brittany vil ta sitt eget liv

Fikk dødsdom av legene

Det var i starten av januar i år at 29-åringen fra San Francisco i California oppsøkte lege etter å ha slitt med kraftig hodepine over lengre tid.

Det hadde da gått ett år siden hun giftet seg med ektemannen Dan Diaz (43) og de forsøkte nå å få barn.

VG+:Kjeld (61) valgte å dø - slik var hans siste dager

Etter at diagnosen ble stilt, gjennomgikk hun to operasjoner for å hindre svulsten i å vokse mer. I april fikk hun beskjed om at svulsten ikke bare hadde kommet tilbake – men at den også var mer aggressiv.

Legene ga henne seks måneder å leve.

– Dan og jeg har gitt opp drømmen om å få en familie. Moren min skal snart miste sitt eneste barn. Vi er alle enige om at ingen foreldre skal måtte begrave barnet sitt, skriver 29-åringen på bloggen sin.

<p>SISTE DAGER: Om fem dager skal Brittany Maynard dø. I forrige uke var hun i Grand Canyon. Her sammen med ektemannen Dan Diaz.<br/></p>

SISTE DAGER: Om fem dager skal Brittany Maynard dø. I forrige uke var hun i Grand Canyon. Her sammen med ektemannen Dan Diaz.

Foto: BRITTANY MAYNARD

BAKGRUNN:Brittany (29) vil ikke la hjernesvulsten ta livet sitt

Drømte om Grand Canyon

I YouTube-videoen forteller Maynards mor Debbie Ziegler om en eventyrlysten datter som har reist og opplevd mye.

Etter at 29-åringen ble diagnostisert med den mest aggressive og dødelige formen for hjernekreft, dro hun til Yellowstone nasjonalpark med ektemannen og til Alaska sammen med bestevenninnen og moren.

– Før jeg dør håper jeg å reise til Grand Canyon, for der har jeg aldri vært, sier Brittany Maynard i videoen.

I forrige uke fikk hun drømmen oppfylt.

– Grand Canyon var vidunderlig vakker og jeg fikk muligheten til å nyte de to tingene jeg elsker mest: Min familie og naturen, skriver 29-åringen på bloggen.

Hun dro til den kjente nasjonalparken og turistmålet i Arizona sammen med ektemannen, moren og stefaren. Turen ble gjennomført som følge av at amerikanere har samlet inn penger for å oppfylle den døende kvinnens siste ønske.

– Beklageligvis er det umulig å glemme kreften. Kraftig hodepine og nakkesmerter er aldri langt unna, og dessverre hadde jeg det verste anfallet så langt dagen etter (turen til Grand Canyon journ.anm.). Taleevnen min var lammet en god stund etter at jeg kom til bevissthet igjen, fortsetter hun.

<p>MISTER SITT ENESTE BARN: Debbie Ziegler har kun ett barn. Lørdag dør hun. Her er Brittany fire år.<br/></p>

MISTER SITT ENESTE BARN: Debbie Ziegler har kun ett barn. Lørdag dør hun. Her er Brittany fire år.

Foto: Compassion And Choices

Flyttet for å dø

Førstkommende lørdag, dagen etter ektemannens bursdag, skal 29-åringen etter planen dø.

Siden såkalt assistert selvmord ikke er lovlig i California, flyttet hun med ektemannen og moren til Portland i delstaten Oregon, der det er lovlig.

– Jeg skal dø i andre etasje. På soverommet som jeg deler med ektemannen min, med moren og ektemannen min ved siden av meg. Jeg skal dø fredfullt med musikk jeg liker i bakgrunnen.

Av USAs 50 stater er legeassistert selvmord lovlig i kun Oregon, Montana, Washington, Vermont og New Mexico.

Organisasjonen Compassion & Choices, som Brittany Maynard har blitt frontfigur for, jobber nå med å få gjennom lovforslag i California, Colorado, New Jersey, Massachusetts og Connecticut.

– Min drøm er at alle uhelbredelig syke amerikanere har muligheten til å dø på sine egne premisser med verdighet, skriver hun på bloggen og ber folk om å fortsette å kjempe denne kampen etter hennes død.

<p>KORTVARIG LYKKE: I september 2012 giftet Brittany Maynard seg med Dan Diaz. Et drøyt år senere fikk hun dødsdommen.<br/></p>

KORTVARIG LYKKE: I september 2012 giftet Brittany Maynard seg med Dan Diaz. Et drøyt år senere fikk hun dødsdommen.

Foto: Compassion And Choices

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks