Hovedinnhold

Dødsstormer har krevd ti menneskeliv i USA

** Unntakstilstand i tre stater
** 3,7 millioner hjem uten strøm

(VG Nett) Som om ikke enorme skogbranner var ille nok. Nå kjemper amerikanerne mot hissige stormer og uvær.

Denne saken handler om:

Det er erklært unntakstilstand i statene Virginia, West Virginia og Ohio etter at stormer har gjort store skader på østkysten av USA, melder den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Ti personer er bekreftet døde etter de kraftige stormene. Seks personer har mistet livet etter at trær har ramlet over dem.

I Washington ble en mann drept av løse strømledninger som hadde blitt revet ned av falne trær.

BILDESPESIAL: Værkatastrofer i USA 

3,7 millioner er strømløse

Stormene har gjort 3,7 millioner hjem strømløse etter at stormene beveget seg fra Indiana gjennom Ohio, og inn i West Virgina mot hovedstaden Washington.

- Nattens stormer har forårsaket det største ikke-tornado-relaterte strømbruddet i Virginas historie. Dette er ikke en situasjon som løses over en dag, sier Bob McDonnell, guvernør i Virginia.

Ifølge strømselskapet Pepco vil det fort kunne ta en uke før strømmen var tilbake.

Det ekstremt varme været den siste uken gjør det kritisk at strømmen har forsvunnet, og myndighetene frykter flere dødsfall som følge av heten.

I Atlanta har det blitt åpnet egne sentere hvor folk kan kjøle seg ned. Temperaturer oppe i 40 grader celsius er ikke uvanlig, sier taktekkeren Zach Bruner fra Indiana til nettstedet.

- Har du ikke et par gode støvler, vil det kunne brenne gjennom til føttene dine, sier Bruner.

Massiv skogbrann

I flere uker har skogbrann herjet i områdene rundt Colorado Springs.

Minst 36.000 mennesker er så langt evakuert og redningsmannskapene frykter at enda flere vil måtte forlate hjemmene sine.

Fem personer har omkommet som en følge av brannene og Colorado-guvernør John Hickenlooper har beskrevet årets skogbranner som de verste i delstatens historie.

Norske Lene Helleland (20) er for tiden på ferie i byen Fountain, cirka ti minutter sør for Colorado Springs.

- Det lukter og stinker røyk her, øynene renner og det er helt tett. Det føles veldig ekkelt å være her nede nå. I går var vi ute for å spise middag, da vi kom tilbake var bilen fullstendig dekket med aske. Å være ute kjennes som å sitte midt oppi et stort bål, sier Helleland.

Lørdag besøkte president Barack Obama skogbrannområdene i Colorado Springs, hvor det er erklært storkatastrofe satt inn nasjonale midler i sluknings- og hjelpearbeidet.

- Når naturkatastrofer som dette skjer, så kommer Amerika sammen, sier Obama til CNN.

Brannen har svidd av mer enn 74.000 mål skog, og torsdag hadde slukningsmannskapene bare kontroll over rundt en tidel av brannområdene.

Mer enn 8800 brannfolk med 550 biler, 21 vannbombefly og 170 helikoptre deltar i slukningsarbeidet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks